AB Büyükelçisinden İsmail Saymaz’a Schengen krizi açıklaması

AB Büyükelçisinden İsmail Saymaz’a Schengen krizi açıklaması

AB’nin Türkiye Büyükelçisi Nikolaus Meyer Landrut, uzun süredir Türkiye’nin gündeminden düşmeyen vize krizi ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.


“Erasmus ile giden öğrenciler bile sığınma başvurusu yapıyor”

AB’nin Türkiye Büyükelçisi Nikolaus Meyer Landrut, birlik üyesi ülkelerle Türkiye arasında yaşanan Schengen krizini Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz’a değerlendirdi. Türklere yönelik bir siyasi kısıtlama olmadığını belirten Landrut, geçen yıl AB'ye sığınma başvurusu yapanlar içerisinde Türklerin Suriyeliler ve Afganlardan sonra üçüncülüğe yükseldiğini kaydetti. Yine ilk kez geçen yıl, Erasmus için giden öğrencilerin vize süresi bitiminde sığınma başvurusu yaptığını anlattı.

“Daha dikkatli davranıyoruz”

İsmail Saymaz’ın “Türklere vize verilirken, sığınma ihtimali düşünülerek, daha mı seçici davranılıyor?” sorusuna, “Daha dikkatli” yanıtını veren AB Büyükelçisi, başvurularda daha fazla sahte belge gördüklerini kaydederek, “Vizeyi ülkeye girmek için bir giriş noktası olarak kullandıklarını görüyoruz” dedi.

Saymaz’ın yazısında yaşanan Schengen sorununda konut karşılığı vatandaşlığın satışa çıkarılması, sığınmacılara ve kaçaklara kimlik kartı verilmesi ve Türk pasaportunun saygınlığının düşürülmesine dikkat çekildi.

– Türk vatandaşlarına özel bir karar mı uygulanıyor?

– Hayır, Türkler için vizeyi kısıtlayan bir politika yok. Geçen yıl başvuru sayısı yüksekti. Bu yıl da yükseliyor. Tek tek vize sorunları için yorum yapamam. Her başvuru o ülke tarafından ele alınıyor. Bireyler zorluk yaşadıysa bilemem.

2022 yılında Türkiye'den yapılan başvuru 778 binin üzerindeydi. Dünyada tek bir ülkeden Avrupa'ya yapılan en yüksek başvuru. Red oranı bir önceki yıla göre düşüktü. Hatta 2016'ya göre ilk kez red oranları düştü. Bu oran dünya ortalamasının altındaydı. Bir de Türkiye'den yapılan ama Türk olmayanların başvuruları var. Onlarda red daha yüksek.

– Onlar kim?

– Ruslar ve Suriyeliler olabilir. Türklerde red oranı yüzde 15. Ve Türklere dünya ortalamasının yüzde 20 üzerinde çok girişli ve uzun süreli vize verildi.

– Bu yıl?

– 2023'le ilgili veriler yok. Elçiliklerle konuşuyoruz. Söyledikleri şu: “Önceki yıllardan farklı değil. Türklere vize konusunda kısıtlamaya dair siyasi bir karar yok.

– O halde ne var?

– 2022'de Türklerden sığınma başvurularında büyük büyük artış oldu. Türkler Suriye ve Afganistan'dan sonra üçüncü sıraya geldi. Vize işlemi yapan yetkililer başvuruları değerlendirirken, bu durumu göz önünde bulunduruyor.

– “Göz önünde bulunduruyor” ile neyi kastediyorsunuz?

– Görüyoruz, ekonomik sıkıntılar var. İnsan vize alıp Almanya'ya giriyorsa sığınma talep etme potansiyeli artıyor. Vize sahibi insanların sığınma ihtimali çok arttı. Geçen sene ilk kez Erasmus öğrencilerinin süreleri bittiğinde sığınma başvurusunda bulunduklarını gördük.

- Sığınma ihtimali düşünülerek, daha mı seçici davranılıyor?

- Daha seçici demeyeceğim, daha dikkatli. Başvurularda daha fazla sahte belge görüyoruz. Daha fazla eksik başvuru görüyoruz. Vizeyi ülkeye girmek için bir giriş noktası olarak kullandıklarını görüyoruz.



Bu Haber 13.06.2023 - 10:45:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.