2024'te turizmi şekillendirecek trendler 

2024'te turizmi şekillendirecek trendler 
Önümüzdeki yıl turizm sektöründe hangi trendlerin müşteri eğilimlerini belirleyeceği belli oldu.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Euromonitor yıllık küresel seyahat trendleri araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırma, gelecek yıl turizm sektörüne yön verecek trendlere ışık tutuyor.

Yapay zeka

Çok sayıda internet kullanıcı ChatGPT'nin son zamanlarda tembelleşmesinden şikayetçi olsa da, OpenAI'nin üretken yapay zekası son bir yılda şaşırtıcı bir ilerleme kaydetti. Lansmandan iki ay sonra 100 milyon kullanıcı sayısına ulaşan platform, tarihte en hızlı büyümeyi sağlayan uygulamalardan biri haline geldi. Üstelik uzmanlar bu teknolojinin günlük daha derinden entegre olacağını öngörüyor.

Turizm profesyonelleri şimdiden yapan zekanın misafir deneyimini nasıl geliştireceği üzerine kafa yoruyor. Araştırmaya katılanların yüzde 42'si yapay zekayı seyahat veya satın alma süreçlerine eklemeyi öneriyor. Ancak üretken yapay zekanın sonuçlarını anlamak ve kuruluşlarda uygulamaya ilişkin net standartlar oluşturmanın önemine dikkat çekiliyor. Bu teknolojinin taşıdığı potansiyel görmezden gelinemez ancak yönetişim hala bir gri alan olmayı sürdürüyor.

Ruh sağlığı bozulan insanların mutluluk arayışı

Geçtiğimiz iki yıl boyunca dünya ekonomik belirsizlik, siyasi huzursuzluk ve iklim felaketlerinin damga vurduğu süreklileşmiş krizlerin içindeydi. 

Euromonitor'e göre bütün bu olumsuzluklar nedeniyle ruh sağlığı olumsuz etkilenen insanlar yaşamlarını aydınlatacak günlük murtluluk dozlarının peşinde. Uzmanlara göre kampanyalarına neşe ve mutlululuğa ilişkin temas noktaları ekleyebilen markalar, müşterileriyle daha güçlü bağlar kurabilecek. Bu dikkat dağıtıcı unsurlar çoğu zaman kalıcı bir etki bırakarak markanın algısını ve müşteri ilişkilerini güçlendirir. 

Yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 55'i kendilerine çekici deneyimler yaşatan mağazalardan alış veriş yapmayı tercih ediyor. Dahası, yüzde 29'luk kesim ruh haline göre markaların kişiselleştirilmiş deneyimler yaratmasına izin vermeye istekli. Sipariş onayı e-postalarına veya mağaza içi tabelalara akıllı veya yaratıcı mesajlar eklemek, hedef kitlenin daha iyi etkileşime girmesine yardımcı olabilir. Kısacası markaların kendi imajlarına sadık kalarak müşterileri harekete geçirecek eğlenceli dokunuşlar yapmaları gerekiyor. 

İş tarafında ise ankete katılan profesyonellerin yüzde 33'ü deneyimsel mağaza formatlarını araştırıyor. Bu durum seyahat acentaları için de bir zorluktur.

Çevre hassasiyeti

Müşterileri geçtiğimiz yıllarda gezegeni korumak için kayda değer adımlar attı. Müşterilerin yüzde 60'ı gündelik yaşamlarında çevreyi koruyacak  eylemlerde bulundu. Buna rağmen iklim felaketleri devam ediyor ve müşteriler kendi çabalarının sınırlı olduğunun farkında. Bu nedenle de seyahatçiler çevre felaketlerinin nedeni olarak kendi davranışlarının gösterilmesini reddediyorlar. Bunun yerine kuruluşların liderlik etmesini çevre taahhütlerini yerine getirmesini istiyorlar. 

'Yeşil aklanma' olarak tanımlanan, şirketlerin kullandığı ürünlerin ilişkin çevresel avantajlarına ilişkin kanıtlanmamış veya yanıltıcı bilgilerin yaklaşımlar artık müşteriler tarafından kabul edilmiyor. Bu nedenle müşteriler özellikle şirketleri sorumlu tutacak ancak eylemsizlik de bir çözüm değil. Çevreye ilişkin kaygılar önümüzdeki dönemde de ön planda olmaya devam edecek.

Tüketicilerin 2023'te aldığı önlemler arasında 'karbon emisyonunu azaltmak' 5'inci sırada yer alırken, şirketleri de buna uygun çalışmalar yapması gerekiyor. Euromonitor'ün araştırmasına göre  şirketlerin yüzde 45'i 'Yeşil Aklama' ile suçlanmamak için önümüzdeki 5 yılda sertifika programlarına yatırım yapacak.

Sıcak başlıklar

Dünya genelinde sosyal ve politik hareketlilikler yaşanırken, 2024'teki büyük seçimlerin gerilimi daha da tırmandırması bekleniyor. Bu tip süreçlerin suçlayıcı, bölücü ve kutuplaştırıcı yanlarına dikkat çekiliyor. Güncel konularda tavır alan markaların tüketicilerden nasıl tavır görecekleri ise belirsiz. Uzmanlar, şirketlerin sosyal ve politik konularda nötr yaklaşmalarını ve marka değerlerine sadık kalmalarını tavsiye ediyor.

Müşteri iyi fiyatın peşinde olacak

Artan enflasyon her üç müşteriden birinin artan fiyatlar karşısında endişe duymasına neden oluyor. Buna karşın isteklerinden ödün vermeden en iyi fiyatı yakalamaya çalışıyorlar. Fiyat avcıları, kaliteden ödün vermeden tatillerini bütçelerine optimize etmenin akıllı yollarını buluyor. Fiyat hassasiyetine sahip tüketicilere hitap etmek için şirketlerin teşvikleri güçlendirmesi, fiyatlandırmada yenilik yapması ve fiyat dışındaki diğer faktörleri de dikkate alarak onların beklentilerine yanıt üretmesi gerekiyor.

Uzmanlar, sadakat programlarının, özellikle konaklama sektöründe tüketicilerin gelecekteki alışverişlerde puan kazanmalarına yardımcı olabileceğini hatırlatıyor. Pek çok marka yakın zamanda sadakat programlarını yeniledi veya önemli ölçüde geliştirmeyi planlıyor.


Bu Haber 26.12.2023 - 15:14:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.