S&P, Türkiye’nin TL cinsi kredi notunu düşürdü

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsi kredi notu olan yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı “BB+”yı ve negatif görünümünü değiştirmedi. Ancak TL cinsi notunu düşürdü. S&P, Türkiye’nin uzun ve kısa dönem yerel para birimi cinsi kredi notunu “BBB/A-2”den “BBB-/A-3”e indirdi.

 
Reuters'ten Orhan Akkurt'un haberine göre, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para cinsi kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı olan “BB+” olarak teyit ederken, not görünümünü de negatif olarak korudu.
 
S&P tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin sırasıyla uzun ve kısa dönem yerel para birimi cinsinden kredi notunun “BBB/A-2”den “BBB-/A-3”e düşürüldüğü ve not görünümünün negatif olduğu belirtildi. Açıklamada, yerel para birimi cinsinden notun düşürülmesine Merkez Bankası’nın operasyonel bağımsızlığına dair soru işaretlerinin neden olduğu belirtilerek, Merkez Bankası’nın kredibilitesine dair endişelerin TL’nin güvenilirliğini de azalttığı vurgulandı.
 
Açıklamada, “Döviz kurundan enflasyona gelen yüksek geçişkenlik karşısında Merkez Bankası’nın karmaşık para politikası görece olarak etkisiz.” denildi. Yabancı para cinsi kredi notunun teyit edilmesinde kamu borcunun göreceli düşük ve ihracatın dayanıklı olmasının etkili olduğu belirtilen açıklamada, yabancı para ve yerel para cinsi not görünümünün negatif olma nedeninin dış borçluluk artarken büyüme beklentilerindeki belirsizlik olduğu kaydedildi. S&P açıklamasında bankacılık sektörünün dış borçlarının görece yüksek ve borçlanma vadelerinin ise oldukça kısa olduğuna dikkat çekti.
 
 


Bu Haber 09.05.2015 - 09:58:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.