Neşet Koçkar ile dobra dobra. Tek rakibimiz Pegas

 Neşet Koçkar ile dobra dobra. Tek rakibimiz Pegas
Sekiz uçaklık filosu ve yeni otel markası Zen ile 15. Yılına giren Anex Tour’un başkanı Neşet Koçkar, neden Avrupa’ya açıldıklarından Rus ve Mısır pazarına kadar tüm beklentileini Turizm Güncel ile paylaştı


Eda Özsoy-Turizm Güncel

Antalya’ya geçtiğimiz günlerde bin 500 Rus acenteyi getiren Anex Tour, bu yıl sektörde 15. yılını kutluyor. Anex Tour’un Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar ile 15. Yılda Anex Tour’un faaliyetleri ve yeni hedefleriyle ilgili özel bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajı sizlere aktarıyoruz. 

 
Neşet Bey, sektörde 15. yılı geride bıraktınız. 15. yılınızda geleneksek work shop organizasyonunu yeni açılan Maxx Royal Otel’de gerçekleştirdiniz. Ne düşünüyorsunuz?

Biz bildiğiniz gibi her yıl sezon başında büyük bir work shop organizasyonu yapıyoruz. Bu yıl biraz daha geç yaptık. Maxx Royal farklı bir ürün olarak açıldığı için oteli de tanıtmak istedik. Bu yıl 15. yılımız. 20 yıllık doğru düzgün geçmişi olmayan bir pazarda 15. yıllık bizim gibi bir firmanın faaliyet göstermesi çok önemli. 15 yıllık bir şirket, Rusya standartlarında hakikaten çok zor. Biz geçen yıl Avrupa’ya da açıldık ve hedeflerimizi büyüttük.

KADERİMİZE RAZI MI OLALIM?

Neden Avrupa’ya açılma ihtiyacı hissettiniz? Rus pazarında belli bir doygunluğa ulaşıldığı için mi? 

Avrupa’da Slovakya, Çek Cumhuriyeti, bu yıl da İngiltere’de tur operatörlüğüne başladık. Avrupa’da var olan şirketler çok hantallar. Biz bu yapımızla Avrupa’da oldukça başarılı olacağımıza inanıyoruz. Niye bekliyoruz ki, biz onların yuvasına çomak sokalım. Kaderimize razı mı olalım? 
 

BİZ KUMDA KOŞUYORUZ, ONLAR ÇİMDE

Biraz önce bizim tarzımız var dediniz. Nedir sizin tarzınız?

Biz zorlu koşullarda iş yapmayı öğrendik. Biz kumda koşuyoruz, onlar çimde… Rusya’da iş yapmak dünyanın en zor şeyi. Avrupa’da uçuşa iki gün kala uçak boş olacak da, uçağı dolduracak. Adamlar 6 ay önceden uçak dolmayacak diye mide krampları geçiriyor. Bu bir güçtür. Zaten oteller baktığınızda Ruslar’ı istiyorlar. En çok para ödeyen biziz. Niye bunu kullanmayalım ki. 

O zaman Avrupa size daha kolay gelecektir? 
 
Elbette, çok kolay. Gidiyorsunuz hiç kimse birşey yapmıyor, ofisini açıyorsunuz. Hukuk var, kural var. Gerçekten çok kolay geliyor.
 
Bundan sonra politika olarak Avrupa operasyonunuz genişleyecek mi? 

Genişleyecek. Ben şöyle düşünüyorum. Rusya’nın her hangi bir coğrafyasında ofis açıp uçakları koyup, aldığınız riskle, Avrupa’nın herhangi bir yerinde aynı işlemi yapmanız arasında hiçbir fark yok. 


O DÖNEMDE PARA YOKTU, YER YOKTU, RUSYA’YA GİTTİK

Niye o zaman daha önce başlamadınız ?

Çünkü Avrupa’ya başlamanın yolu, parayla başlarsınız. Bir sermayeniz olması lazım. Rusya ve Türkiye gibi ülkelerde birşeylere başlamak, dünyanın en kolay işidir. O tür ülkelerde başlamak zordur, sonrası kolaydır. Siz Türkiye’de gelin bir dükkan tutun, ertesi gün satışa  başlar, bir ay sonra batarsınız. Avrupa’da bu işler çok zor. O zamanlar yer yoktu, para yoktu, o yüzden Rusya’ya gittik


BELKİ PİYANGO ÇIKMIŞTIR

Şimdi ne kadar paranız var?

Bilmiyorum. Piyango çıkmıştır belki…

ANTALYA’DA YÜZDE 70 BÜYÜYORUZ

Geçen yılki cirolar nasıldı? Geçen yıl ne kadar yolcu getirdiniz?

Bütün yurtdışı toplamda 700 bini geçtik. Tüm yurtdışına gönderdiğimiz sayı… Ama bu yıl  Antalya’da büyük bir büyüme yakaladık. Bunu bütün piyasa da görüyor ve kabul ediyor. Yüzde 70 geçen yılın üzerinde gidiyoruz ve tüm uçaklarımız dolu…

Geçen yıl ne kadardı Antalya?

330 bin civarındaydı. Bu yıl 500’ü buluruz. İlk uçaklarımızı geçen yıl aldık. Filomuzu büyüttük. Bu da bize bir ivme kazandırdı.

ŞU ANDA SEKİZ UÇAĞIMIZ VAR

Şu anda kaç uçağınız var?

Sekiz. Bu bizi bazı rakiplerimizin önüne geçirdi..

KENDİ KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM

Bu pazarda en büyük rakip olarak kimi görüyorsunuz?

Pegas. Sadece Pegas’ı ciddiye alıyoruz. Onun yapılanması, uçak sayısıyla filosuyla. Çünkü Rusya moskova değil artık. Pegas ve bizim dışımızdaki bütün şirketler hala Moskova merkezli. Bugün Anex’in 2011 istatistikleri Rusay’da toplam payımız yüzde 9’ken, Moskova’da bu yüzde 4’lerdeymi. Bölgede yüzde 18. Moskova dışında normal kapasitemizin iki katına ulaşmışız. Moskova’yı da büyütünce, birden bire rakam çok arttı. 

Bizim Moskova’da böyle büyümemiz. Moskova merkezli şirketleri zorladı. Onlar kaybettiler. Ben Moskova’da çok volümlü artışlar olacağını da düşünmüyorum. Kendimizi kandırmayalım. Yıl sonu artı çıkarsa, bunun nedeni Mısır’dan kaynaklı mart  nisan mayısta fazla gelenler olacaktır.


MISIR’DA HERKES GİBİ PARA KAYBETTİK

Sizin Mısır operasyonunuz ne durumda? 

Herkes gibi bir sürü para kaybettik ama şimdi yeniden başladık. 

MISIR, TÜRKİYE’NİN İPİNİ ÇEKMEK ÜZEREYDİ

Ofisiniz açık mı?

Biz hiç kapatmadık zaten. Öyle birşeye girmedik. Sadece operasyonu durdurmuştuk. Mısır artık Türkiye’in ipini çekmek üzereydi. 2010 yılında Türkiye’ye gelen Rus’u sayarsak Mısır’dan fazla ama bu bizi yanıltır. Çünkü İstanbu’a günde 8 uçak var. Ama paket turlu yolcu sayısı olarak Mısır Türkiye’yi geçmişti. Buradaki otelciler çok rahattılar. Orada servis olmadığını söylüyorlardı ama artık orada da servis var. Bütün otelleri Türkler işletmeye başladı. Biz orada otel işletmeciliğine de girdik. Mısır’da iş eylülde belli olacak. ZSeçimlerden sonra sonuçlardan birileri memnun olmayacak. Birkaç yıl istikrarsızlık gidecek gibi geliyor bana. 

YENİ OTEL MARKAMIZ: ZEN

Mısırlı turizmciler daha kolay toparlanacağını düşünüyor. Bu arada siz ne zaman otel işletmeciliğine başladınız? 

Gçeen yıl eylül ayında başladık. Zen otelcilik diye yeni bir marka oluşturduk. İlk oteli de Kemer’de açtık. Fasilis Princess olan otelle başladık. 

DİĞERLERİ GİBİ REKLAM MERAKLISI DEĞİLİZ

Hiç haberimiz olmadı?
 

Biz diğerleri gibi reklam meraklısı değiliz. Aynı şeyi pişirip pişirip ortaya sunmuyoruz. Millet uçak almadan uçak filosu kurdum diyor, biz 8 uçağa çıktık kimseye söylemedik bile…
Konudan konuya atladık ama yeni otel markanızdan bahseder misiniz? Zen diye bir pırlanta markası da var bu arada…

YENİ MARKAMIZLA MISIR, YUNANİSTAN VE TAYLAND’DA OTELCİLİK YAPACAĞIZ

Ne yapalım. Biz de otel markamıza Zen adını verdik. Zen felsefesi, rahatlıktan geliyor. Bizim kurmamızın nedeni Türkiye’de otelcilik yapmak değil. Bizim bu markayı kurmamızın nedeni Mısır, Yunanistan, Tayland gibi zor olan pazarlarda otelcilik yapmak. Hurghada’da bir otel kiralamıştık ancak açmadık. Tayland’da iki proje var. 

Hedef nedir?

Bizim 5 yıl içinde 10 bin yatağa çıkmak gibi bir hedefimiz vardı ama Mısır’ın durumu bu hedefimizi etkileyebilir. Mısır’da işler çok zor. Bir de Arapların bir yapısı var. İşletme müdürü Türk olsa da, Arap personelle çalışmak çok zor. 

BİZ DE OTEL FİYATLARININ YÜKSEK OLMASINI İSTERİZ

Bu yıl Rus pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Doluluk durumları iyi. Daha yüksek fiyatlar oldu, müşteri kalitesi de artacaktır. Biz yıllarca otelcilere şunu anlatmaya çalıştık. Otellerin fiyatlarının yüksek olmasını isteriz. Fiyatı belirleyen biz değiliz. Bunu müşteri belirler. Yeni açılan bütün tesislerde bir servis kaygısı var. Herkes iyi servisi nasıl yapabilirim diye düşünüyor. İnsanlar kısa vadeli düşünmeyi bırakıyorlar. Biz eskiden de baskı yapmıyorduk ama yapmak zorunda şöyle kalıyorduk. O ürün satmıyordu. Mecburen fiyatından dolayı satmıyordu. Bir müşteri ne kadar çok para harcarsa kazancım daha iyi oluyor. Bu anlamda iyi bir gelişme var ama bizim malesef ne yerel yönetimler ne bürokratlar bizim hızımızla aynı hızda değiller

ANTALYA’YA DOĞALGAZI NEDEN KIŞIN DÖŞEMİYORSUN?

Antalya’da yol yok, sezon geldi, her yeri kazdılar.  Şu anda Antalya içi rezalet. Doğalgaz döşüyorlar. Niye kışın döşemiyorsun. Sen bugün Belek’e geldin, buraya çift yol yapılır mı? Bu coğrafya turizme hizmet veriyor. Böyle bir coğrafyada atacağın adımlar buna endeksli olur. 

ÜÇ YIL SONRA BORSAYA AÇILMAYI HEDEFLİYORUZ

Sonuç olarak 15. yılda Anex’i beklediğiniz yere getirdiniz mi?

Dürüst olmak gerekirse insanların beklentileri zamanla değişiyor. Ilk bu işe başladığımıda bunu hayal bile etmemiştim çünkü vizyonum buna müsait değildi. Son 3 yıldır kararlı ve emin adımlar ilerliyoruz. İyi bir yere doğru gidiyoruz, bunda da samimiyim. Beş yıl sonra kendimizi nerde görmek istiyorsanız derseniz, 3 yıl sonra Türkiye’de borsaya girmeyi hedefliyoruz. Bu ağır bir sorumluluk getiriyor. Biz bunu yaparak heresy zorlayacağız. Çünkü herşeyimizi açacağız. İnternetten yolcu sayısımızı açacağız. Sonra herkes açsın bakalım, nasıl olacak. 



TOPLAMDA 1 MİLYON HEDEFİMİZ VAR

Bu yıl içinse toplamda ise 1 milyon gibi bir hedefimiz var. Bizim şöyle bir avantajımız da var, rakiplerimiz belli bir noktaya gelince zorlanıyorlar. Belli bir noktaya gelince büyümek zorlaşır. Biz onlardan daha aktif olabiliyoruz şu anda…Biz de o boyutlara geldiğimizde belki olamayacağız ama şu anda bu avantajımızı kullanıyoruz. 
 


Bu Haber 07.06.2011 - 15:15:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Dılek Toyran Genc 16.05.2015 - 03:20

    Bene kenısı ve aılesını sever saygı duyarım.Onceden 1 mayıs resmı tatıl degıldı ama Neset bey personelının bayramını kutladıgını pıknıge goturdugunu hatırlarım.Saygılarımla

  • bayram ali okudan 17.06.2013 - 07:09

    neşet beyi çok taktir ediyoruz antalyanın gurur kaynagı

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.