Alpaslan Ünsal: Tur operatörü otelle kontrat yapıyor, biz nasıl kazanacağız!
Yaklaşık 10 yıldır Polonya pazarıyla çalışan ve iki yıl once Alanya merkezli kendi incoming acentesini kuran Welcome Tours’un sahibi Alpaslan Ünsal, Polonya pazarını Turizm Güncel’e anlattı. 2008 yılından bu yana yaklaşık 200 bin pax yaptıklarını anlatan Ünsal, Polonya’da ana pazar Mısır ve Tunus’un yerini Yunanistan ve Türkiye’nin aldığını söyledi.
Turizm Güncel
2009 yılındaki global krizden en çok etkilenenen ülkelerin başında Polonya’nın geldiğini anımsatan Ünsal, döviz kurlarından oluşan farkların müşterilere yansıtılamadığını anlattı. Zilot ile Euro arasında yüzde 40’lık bir devülasyonun yaşandığını anımsatan Ünsal, şunları anlattı:
“Kontratların hepsi euro. Bunun karşılığında yüzde 40’lık kayıp, bütün operatörlerini büyük zarara uğrattı. Kimisi kredi kullandı ama malesef pazarın genel problemi var. Bu nedenle uçak ve oteller daha anlayışlı olmalı. Fiyatlara yansıyan zamlar haklı ancak pazarın da bir gerçeği var. Fiyatlar ne kadar artarsa, pazardan gelen yolcu azalır. Bütün tur operatörleri en büyük olayım diye uğraşıyor. Pazarda olmayan yolcu kadar, olan yolcunun fazlasında bir uçak var. 10’a yakın tur operatörü var. AB’de oluşan kriz, euroya geçişi hızlandırıyor zaten Polonya da geçmek istemiyor. Onun için çok olumlu bakmıyorlar. Turizmde geçebilseler, operatörlerin maliyet sıkıntılarını atlatabilirler. Bu bir ülke politikası olduğu için bunun yapılma şansı yok.
FİYATLAR ARASINDA BÜYÜK FARKLAR KALMADI
Bir kere zaten eskiden bu kadar sayıların gelebilmesi şöyleydi. Polonya pazarında garantiyle çalışılırdı. Ucuz alıp ucuz satmaya çalıştıkları için yolcu geliyordu. Şimdi fiyatlar arasında büyük farklar kalmadı. Polonya pazarı bir iki sene daha ya aynı sayılarla gider ya da düşer. Polonya pazarındaki satış oranları da düşük. Aslına bakarsanız, Polonya pazarında 3 milyon turist hayal değil. Türkiye’ye üst düzey kişiler Türkiye’ye gelmiyorlar. Artık bizim iyi hizmet kalitesini ön plana çıkarmamız gerekiyor.
Biz Triada’nın incoming acentesiyiz. Triada’nın yaşadığı problemler 2009’dan bu tarafa gelen sorunlardır. Yeni alınan yatırımcılar borçlarının büyük bir kısmını ödediler.
TUR OPERATÖRLERİ DİREKT OTELLERLE KONTRAT YAPMAMALI
Tur operatörüyle oteller arasında köprüyü biz oluşturuyorduk. Kendilerine izah etmeye çalışıyoruz ama bu genel bir problem. Ülkemizde birçok şey değişiyor turizm konusunda daha sıkı şeyler yapmamız gerekiyor. Tur operatörleri direct otellerle kontrat yapıyorlar. Eskiden incoming acenteler kontratları yaparlardı. Para kazanır, para kazandırırdı. Son zamanlarda uyanık tur operatörleri elip kontrat yapıyorlar. Incoming acenteleri para kazanamıyor. Her iki taraf da bize baskı yapıyor. Kanuni olarak bizlerin bir sorumluluğu yok. Biz sadece türkiye’deki otelcilerin problem yaşamaması açısından burada uğraşıyoruz.
KONTRAT SİSTEMİNİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR
Kontrat sisteminin bir an once değişmesi gerekiyor. Bu şekilde burdaki şirket üzerine koyduğu birkaç euro ile para kazanıyor. Otelcilerin acentecilere destek olması lazım. Bizler sadece müşteri taşıyan birileri değiliz. Problem olduğu zaman da bize söylemediniz, işlerimizi takip etmiyorsunuz diyorlar. Tur operatörleriyle direct kontak yapılmayacak.
Bu Haber 29.02.2012 - 10:31:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Tur operatörleri Otellerle anlaşma yapmasının sebebini belli değil mi ?
Son yıllarda incoming yapan birçok acenteler , Otellere yaşattıklar her türlü sıkıntılar olmazsa sonuç böyle olur muydu ?Sorunu önce keni içimizde aramamız gerek sonra onu bunu suçlayalım.Neredeyse 0 hizmetle Tur operatörlerin parasını toplama devri bitiyor ...Artık Hizmet yarışı .
-
Bir hususu daha eklemek istiyorum
8090lı yıllarda otelcinin ve acentecinin iyi para kazandığı ve döviz kurlarının çok oynak olduğu dönemlerde incomming acenteleri operatörden gelen havaleleri geciktirmek sureti ile kur farkından çok ciddi kazanç elde ederlerdi. Operatörler otellerden gelen şikayetler üzerine de direkt kontrat yapmaya başladılar. Bu husus da operatörün direkt sözleşme yapma sebeplerinden biridir...
-
Ünsal Bey, şaşırmadım biliyormusunuz? Otelciler artık değil direk fiyat vermek Tur Operatörlerine çalışacağı acenteyi bile ayarlama çabasında. sıcak arkadaşlık edindikleri yerel acenteleri tavsiye ediyorlar. Tamamen duygusal. şununla çalışmayın bununla çalışındiyorlar. Kick back vereceklerini söylüyorlar.
TURSAB bu otelcilere karşı bizleri korumazsayandık..... TURSAB a soruyorum. Nasıl koruyacak bizi? Kerem Beyede katılmıyorum. Tursab A belgesini büyükküçük ayırmadan aynı fiyata veriyor. Küçük ibaresinide anlamıyorum. Konumuz başka.Biz burda otellerin dışarıdaki kapı müşterisine bile kontenjan fiyatını veren otelcilerin kavgasını yapıyoruz. internet satışlarıdabir fiasko.... Başka yere çekmeyin mevzuyu ARKADAŞLAR. Durum vahim
-
Yeni çıkacak revize 1618 sayılı yasa ile bugünkü durumunuzu çok arayacaksınız.
-
Avrupada bulunan büyük tur operatörleri oteller ile olan anlaşmalarını 80 li yıllardan bu yana kenileri yaparlar. Bu görevi sadece küçükler buradaki yerel acentelere verir veya vermezler. Bu yeni bir durum değildir. Asıl sorun incomming acentesi olarak çok fazla firma olmasında ve bunların rekabet yapmak adına bu operatörlere verdikleri hizmetin faturasını hizmet faturası olarak kesmek yerine otelciden aldıkları fiyatın üzerine operatörden habersiz yani gizlice birkaç euro koymasıdır Türsab bu konuya el atmalı ve standart bir hizmet ücreti belirlemelidir. Otelcinin fiyatına gizlice birkaç euro koymak hem ahlaki değildir hem de incomming acentelerinin sorunlarını çözmez... 30 yıllık turizmci.
-
Sn. Ünsal, sizce yabancı Tur Operatörlerinin direkt otellerle kontrat yapmasında suçlu kim? Bu kontrata izin veren mevcut yasa mı, otelcilerin doyumsuzluğu mu? Maalesef bir Kıbrıs kadar olamıyoruz. Maalesef oteller sadece yurtdışından gelen taleplere bu tutumu göstermiyor. Yurtiçinden gelen taleplere de aynı yaklaşımı takınıyorlar. Hem acentelere hem de şirketlere aynı fiyatı verebiliyorlar. Hatta bazen daha bile düşüğünü veriyorlar. Bunu kenilerine söylediğinizde de çok doğal birşeymiş gibi bir tavır takınıyorlar.