'Yabancı turizm personeli, Türkiye'de çalışmak için kapıda bekliyor'

'Yabancı turizm personeli, Türkiye'de çalışmak için kapıda bekliyor'
Turizmci kalifiye eleman sıkıntısını yabancı öğrenciyle çözmek istiyor. Sektör, "Yabancı öğrenciler Türkiye'de çalışmak istiyor. İzin verilirse her iki taraf da kazanır" diyor.

 
İddialı ve şık tesisleriyle dünyada adından söz ettiren Türk turizm sektörü hizmette aynı başarıyı yakalayamıyor. Kalifiye personel sorununu sıkça gündeme taşıyan sektör oyuncuları, yurtdışında turizm eğitimi almış yabancı öğrencilere Türkiye'de staj imkânı tanınmasını istiyor. Mevcut çalışma kanununa göre yabancı bir CEO ile 6 aylık staj için gelen öğrenciye aynı prosedürün uygulandığını belirten turizmciler, bunun düzenlenmesi gerektiğini vurguluyor. Sektör temsilcilerinin önerisi Türkiye'ye özgü bir 'work and travel' modelinin geliştirilmesi. 
 
TÜRKİYE'DE ÇALIŞMAK İÇİN KAPIDA BEKLİYORLAR

Vatel Türkiye Kurucu Başkanı Ali Doğan Çamak, "Türkiye'nin turizm alnındaki hızlı yükselişi sadece uluslararası otel zincirlerinin değil aynı zamanda turizm alanında eğitim alan yabancı öğrencilerin de ilgisini buraya yöneltiyor. Hepsi Türkiye'de çalışmak için kapıda bekliyor" diye konuştu. Yabancılara yönelik uygulanan çalışma izninin uzun bir prosedür gerektirdiğini söyleyen Çamak, "Yabancı bir CEO'ya uygulanan mevzuat ile bir stajyere uygulanan aynı. Otelciler 6 ay staj yapacak biri için bu kadar prosedürle uğraşmak istemiyor" diye konuştu. Çalışma izni sorununun aşılması halinde sektördeki hizmet kalitesinin de artacağını vurgulayan Çamak, bu öğrencilerin turizm alanında çok iyi eğitim aldıklarını ve nitelikli olduğunu ifade etti. 
 
WORK AND TRAVEL MODELİ 

Amerika'daki gibi 'work and travel' modelinin Türkiye'ye uyarlanabileceğini söyleyen Çamak, şöyle konuştu: "Bu alanda en büyük kaygı istihdamın önüne geçilmesi. Bunu engellemek için otellerde yabancı çalışan yüzde 3'le sınırlandırılabilir. Aynı zamanda çalışma süresi maksimum 6 ay olur ve süre dolunca sigortası otomatik biter. Yaş sınırı da 18-25 arasında tutulabilir. Bu düzenleme getirildiği takdirde Türkiye'de servis hizmeti ve kalite standardı artar." 
 
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık Türkiye'nin 50'den fazla ülkeyi ağırladığını söyledi. Ayık, "Fakat gelenlere kendi dillerinde hizmet veremiyoruz" dedi. Yabancı öğrencinin Türkiye'de staj yapmasının kolaylaştırılması halinde dil sorununun da çözüleceğini anlatan Osman Ayık, "Bu ülkelerden gelecek ve çalışacak insanlara çok ihtiyacımız var. Bu mevzuatın bir an önce hayata geçmesi gerekli" diye konuştu. (Sabah -  Betül Alakent)


Bu Haber 05.04.2014 - 10:11:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kenan 12.04.2014 - 02:53

    Merhaba.Benim ismim Kenan.Ben Azerbaycan vatandaşıyım.Ben Polonyanın Gdansk şehirinin Turizm ve Otelcilik Akademisinde egitim aliyorum ve çok isterdim yazda Türkiye otellerinde staj yapmagi. Rusça,Türkçe,İngilizçe ve Polyakça konuşuyorum. Ve 1 sene KKTC da Uluslararasi Kıbris Universitesinde Turizm bolumunde egitim almışım. Teşekkürler

  • yasemin tutal 08.04.2014 - 04:28

    Turizm gerçekten gönülle ve sevilerek yapılacak iştir. çalışma koşullarından şikayet eden kenine uygun çalışma koşulları olan işletmeleri seçebilir. Mesela Küçük ve Butik oteller. bu otellerin yatırımcıları genellikle daha sevecen işverenler. Ancak bu tip işletmelerde şehir otelleri ve tatil köylerinde elde edilen extra gelirler olmayabiliyor. Vizyon geliştirmek, mesleği en derinden öğrenmek için ideal alanlar. önce parayı konuşmak yerine nasıl daha iyi hizmet verebilir ve başarılı olabilirize kafa yoranlar gerçekten kazanıyor.

  • Özgür Uca 06.04.2014 - 11:16

    İşverenler,utanmasalar bedavaya eleman çalıştıracaklar Yazıktır,günahtır Bugün Türkiye şartlarında dil bilen,kalifiye bir turizm çalışanının ortalama aldığı ücret 8001300 tldır. Gidip memur olsa kat kat iyi,niye otellerde sürünsün.Sektörün şu halinden büyük oranda işverenler sorumludur İnsanların gözünü para bürümüş.Ben karımı arttırayım,benim dışımdakiler ne yaparsa yapsın.Bugünlerin hesabı birgün mutlaka sorulur...

  • Tknr 06.04.2014 - 09:26

    Enes Bey düşüncelerinize canı gönülden katılıyorum. Söylemek istediklerimi söylediğiniz için sadece tek bir yorum eklemek isterim. Biz turizmciler ne kadar modern işletmecilik anlayışını (modernini de geçtim, temel işletmecilik anlayışlarını) benimsiyoruz ki ne bekliyoruz? Bu sektörde neden böyle bir sorun var hiç sorguladık mı? Çalışanlarımıza gelecek vaat edebildik mi? Uzun süreli istihdamı sağlamak için neler yaptık? Bulamıyoruz demek en kolayı...

  • Enes DURNA 05.04.2014 - 07:06

    Bir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik öğrencisi olarak bu yazı ve ülkemizde bu tarz bir düşüncenin oluşması benim çok zoruma gitti. Turizmciler öncelikle kenilerini bir değerlenirmeye almalıdır. Ülkemizde bu kadar Turizm ve Otelcilik öğrencisi varken bu öğrenciler neden otellerde çalışmayı tercih etmiyorlar diye bir düşünülmelidir. Türkiyede yeterince kalifiyeli eleman var üniversitelerde ne cevherler yatıyor fakat bu cevherler neden otellere yönelmiyor bunu bir düşünün. Yıllarca üniversite eğitimi alıp sektöre girince günde 12 saat çalıştırılıp üstelik mesai ücretide verilmeyen ve iyi bir kariyer olanağı sunulmayan öğrencilerin bu durumu düzeltildiği zaman yurtdışından öğrenci getirme gereksinimide ortadan kalkacaktır.

  • Feyzullah Kağan 05.04.2014 - 11:38

    İT DOYDU HAYDAR KALDI

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.