Ulusoy: Turizmde de TL dönemine geçeceğiz

Ulusoy: Turizmde de TL dönemine geçeceğiz
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, turizmde de TL döneminin başlayacağını belirterek, “Eğer bu devlet politikası haline geliyorsa biz de uyacağız. Bir anda olmaz belki ama, yavaş yavaş TL'ye geçeceğiz” dedi


Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dolarınızı Türk Lirası'na çevirin' çağrısının ardından başlayan hareketliliğin turizm sektörünü de etkileceğini ifade etti. Sözcü'den Nil Soysal'ın sorularını yanıtlayan Ulusoy, turizmde TL ile işlem yapılmasından sektörün durumuna kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu...

Söyleşinin ilgili kısmını sizlerle paylaşıyoruz:

– Hac ve umreden sonra tur operatörleri diğer yurt dışı turlarında da TL'ye geçecek mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Hac ve Umre ücretlerinin TL olarak tahsil edileceğini açıklamasının hemen arkasından, biz de üyemiz olan seyahat acentelerinin aynı uygulamayı yapabilmeleri amacıyla bu kararı aldık. Avrupa turlarında da yavaş yavaş TL'ye geçeceğiz. Bir şekilde bunun üstesinden gelmek zorundayız çünkü. Başka çaremiz yok. Kendi paramızın kıymetini koruyamazsak, bu açık büyümeye devam edecek. Nasıl paramızdan sıfırları attıysak, şimdi de elimizden geldiği kadar zorlayarak bunu gerçekleştireceğiz.

– Zarar etmeyecek misiniz?

Biz zaten satışlarımızı aylık yapıyoruz. Kuru sabitleyeceğiz. Yani dolar alıp, bazen euro, bazen TL olarak ödüyoruz. Şimdi TL alıp, ödemelerimizi ona göre yapacağız. Bunun artık bir devlet politikası haline gelmesi lazım. Eğer bu devlet politikası haline geliyorsa ve bütün kurumlar buna uyuyorsa, biz de uyacağız. Bir anda olmayacak belki ama, yavaş yavaş TL'ye geçeceğiz.

– 2016 zor bir yıl oldu. 2017'den ne bekliyorsunuz?

Türkiye turizmde bir türbülanstan geçiyor. Ama Türkiye özünde bir turizm ülkesi. Bütçe açığının yüzde 21'i ihracattan karşılanıyorsa, yüzde 41'ini de biz kapatıyoruz. Yani hâlâ turizm bu ülkenin lokomotif sektörü konumunda. Ben bu türbülanstan hasar almadan çıkacağımıza inanıyorum ve 2017 için asla karamsar değilim. Türk turizmi önümüzdeki yılların yükselen değeri olacak, bundan kimsenin şüphesi olmasın.

'KRİZLERİ İYİ YÖNETEMEDİK'

– 2023 için koyduğunuz bir hedef vardı; “50 milyon turist, 50 milyar dolar döviz girdisi.” Bu yakalanacak mı?

Türkiye önemli avantajlara sahip bir ülke. Türkiye 4 mevsimi bir arada yaşayan bir ülke. Özellikle Karadeniz'e bir yönelme olacak. Yavaş yavaş Orta Doğu'dan Karadeniz'e direkt seferler başlayacak. Dolayısıyla bize düşen; moralimizi yüksek tutmak ve hatalarımızdan ders almak. Sektör olarak bugüne kadar biz kendimizi krizlere iyi hazırlamadık. 80 ihtilali, 90'da terör, 94'te ekonomik kriz, 99'da Apo krizi derken, aslında hem kriz doktoru olduk, ama bir yandan da bu krizleri iyi yönetemedik.

GÜVENLİ ÜLKEYİZ

– Terör gerekçesi ile yaşanan iptaller nasıl telafi edilecek?

Türkiye bugün her şeye rağmen en güvenilir ülke. Terör Fransa'da da oldu, Belçika'da da oldu. Avrupa kendi başarısızlıklarını örtbas etmek, kenetlenmek için bir düşman yaratmak zorunda kaldı. En kolay yumuşak karın diye, din bakımından farklı olarak bizi gördüler. Ama Avrupa bunu hep yapıyor aslında. Avrupa'nın bu İslamofobi hastalığından kendisini kurtarması lazım. Dünya nüfusunun üçte biri Müslüman. O zaman niye Müslümanlarla iş yapıyorsun, petrolünü kullanıyorsun? Turizm sektörü olarak bizde siyaset yok. Din farkı, ırk farkı yok. Biz; bizim ülkemize zarar veriyor mu, onunla ilgileniyoruz sadece.

'İÇ TURİZM TÜRKİYE'NİN EMNİYET SİBOBUDUR'

– Krizleri iyi yönetmek için ne yapmak gerekiyor?

Eğer iç turizmde başarılı olamıyorsak, yurt dışında başarılı olmamız mümkün değil. İç turizm; emniyet sibobudur. 2016'da bizi Almanya, Rusya, Fransa, İtalya ve İspanya'daki Türk tur operatörleri kurtardı. Sadece Almanya'dan buraya gelen 3.5-4 milyon Türk vatandaşımız bizi kurtardı.

– Rus açığı kapandı mı?

Biz 2016'da en büyük kaybı; 5 milyon kişi ile Rus turistte yaşadık. İki ülke ilişkileri gelişiyor. Gelecek yıl 5 milyonun da üzerinde Rus turisti ağırlamayı hedefliyoruz. 2017 ve 2018 için 35 milyon ziyaretçiyi ağırlama ve 25 milyar dolar döviz getirme planımız var.

– AB ile ipler gerildi. Avrupalı turist potansiyeli ne olacak?

Ben bunları anlamakta zorluk çekiyorum. Hem çağırıyorlar, hem de zorluk çıkarıyorlar. İslamofobi diyorlar. O zaman ben de Hristiyanofobi mi demeliyim? Avrupa bunu yıkmak mecburiyetinde. Okşasınlar bizi, kaşımasınlar!

'ÖNCE KKTC'YE, TUNUS'A GİDİN'

– Türkiye'de gezen vatandaş sayısında bir azalma var mı?

1980'de Türkiye'de gezen vatandaş sayısı 100 bin kişiydi. 2015'te 16.5 milyon kişiye ulaştı. Bunun 9 milyonu yurt dışına gitmiş. Bizim ABD'den daha fazla pasaportu olan vatandaşımız var. Amerika'da pasaport sayısı 20 milyonu geçmez. Ben yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşlarımıza şunu söylüyorum; önce KKTC'ye, sonra Tunus'a gidin! Ondan sonra nereye istiyorsanız oraya gidin!


Bu Haber 08.12.2016 - 10:42:54 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turist 13.12.2016 - 10:15

    Sn Başkan , turizm sektöründe çalışan personelin %90 ı zaten TL olarak alıyor maaşını , yani biz TL döneminden hiç çıkmadık , aldığımız maaşlarda dolara vurursan şuan 500-600 $, 3 yıl önce 1000$ üzerindeydi. Emekçiler evine ekmek götüremez oldu. Hükümetin turizmi falan desteklediği yok , tam tersi köstek oluyor , bu göz boyamaları bırakıp acilen gerçekçi önlemler alınması gerekir.Böyle giderse 2017 de 2016 dan çok farklı olmayacak...Görünen köy kılavuz istemez...

  • Türsab Türob Türofed Hukumetın istetmesi 09.12.2016 - 10:46

    Sayın Başkan ; somut adımlar atınız. Hükümeti övercesine yaranırcasına açıklama yapmayınız. Ülke için Acentelerinize sahip çıkınız. 1*- Oteller bolgesınde Kaçak Tur Yapan Taksici esnafları ile savaşınız. 2*- A sınıfı Acenleteler aracılıgıyla Yurt içi tur satın alımlarına kredı destegı saglayın, 2 kısılık bır cıft Antalya Belekde veya kapadokya da bır tur satın alıyor ıse bunun kredısını cıkartın 12 ayda esıt taksıtler le bankaya odesın. bu sayede yerlı turıstlerde bır artıs olacaktır. kısı bası 2000 tl ye kadar bır faızsı dusuk dosya masraflı kredı ? 3*- Yeni pazarlara açılmak gerekır onun ıcın Çin Hindistan Japonya gıbı ulkere cıkartma yapınız oralarda yenı gırısımlerde bulunmalısınız 4*- AB ıle zıtlasmaya gerek yok, ıyıce ıplerı gerıyorsunuz ab lı ulke vatandası ıstıkrarsız savas polıtık sorun olan yere gelmez sızler turızmı gozden cıkarttınız anlasılan ? 5*- ABD suan pyd ye yerden havaya atılan ucak fuzesı verecekmıs kımın ucakları ıcın ? İşid de uçak mı var ? hayır bızım ucaklarımız ıcın demek oluyor kı Surıye de savası bıtırmeyecekler ve o Kürt PYD PKK devletını kurmak ıcın ellerınden gelenı yapıyorlar o zaman sızde onların beklemedıgı bır hareket yapın ve Esad ve Mualıflerı bır araya getırın Savası bıtırın kendı oyununuzu kurun!

  • Mahmut Sanadayar 08.12.2016 - 08:12

    Bizim kapıcıyı TÜRSAB başkanlıgına aday gösteriyorum.Bizim köydeki çavuş bunda daha bilgili.Lütfen bi çözüm....

  • pardonn ?? 08.12.2016 - 01:02

    baskan sektor bitmis, sen yok tunus yok kibrisa gidin yok tl ile yurtdisi turlari gibi anlamsiz laflar ediyorsun....Herkes kendi derdinde hukumete yıkama yaglama derdınde..acilen ssk prim erteleme , dusuk faizli isletme kredisi, cok personel calistiranlara tesvik , elektrik tesvigi , su destegi yada indirimi, yapilmazsa bu sezon sonu guzelim tesisler , yerli turist tarafindan parca parca edilecek ,yenisini yapmak da imkansiz, otel mezarligina donecek , zaten beton mezarligina dondu....sonumuz hayirli olsun

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.