Turiste sahte halı sattılar, 7 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacaklar

Turiste sahte halı sattılar, 7 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacaklar
3 bin dolarlık Çin halısını "Hereke halısı" diyerek 28 bin dolara Alman turiste satan kişiler 2 - 7 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanacak.



Hürriyet Gazetesi'nden Dinçer Gökçe'nin haberine göre, halı dolandırıcılığı daha çok Kapalıçarşı, Sultanahmet ve Beyazıt gibi turistlerin yoğun olarak geldiği bölgelerde yaşanıyor. 

Kaçak halı kurbanarından biri de Alman turist. Ülkesinde kendi kliniğinde psikolog olarak çalışan Hiltje J.M. Kleine, turist rehberi Hakan T. aracılığı ile Robert K.’nın halı galerisine gitti. İddiaya göre Hakan T. kendisine Robert K.’nın kardeşi olarak tanıttı. Kleine gerçek Hereke halısı olarak gösterilen bir halıyı 28 bin Euro’ya satın aldı. Halı satıcıları Kleine’nin satın aldığı halı ile birlikte 2 halıyı daha beraberinde götürmesini, kendilerinin Almanya’ya gelerek söz konusu 2 halıyı teslim alacaklarını söyledi.
 
HEREKE DEĞİL ÇİN HALISI ÇIKTI

Kleine, Almanya’ya döndükten sonra halı satıcıları ile temasa geçerek kendisinde bulunan 2 halıyı almalarını istedi. Ancak halı satıcıları her defasında çeşitli gerekçeler sunarak halıları teslim almadı. Gümrükte bir takım sorunlar yaşandığı ifade edilerek Kleine’den 30 bin Euro daha alındı. Kleine halıların teslim alınmamasından şüphelenerek satın aldığı halıyı inceletti. Alınan ekspertiz raporunda halının Hereke halısı değil 3,000 -3,500 Euro’luk Çin halısı olduğu kaydedildi.
 
 SAHTE HALIYA 7 YIL HAPİS İSTEMİ

Kleine yaptığı girişimler sonrası da sonuç alamayınca Av. İmam Bazan aracılığı ile savcılığa suç duyurusunda bulundu. İki yılı aşkın süre devam eden soruşturma sonrası İstanbul Cumhuriyet Savcısı  Halit Kırşehirli geçtiğimiz 27 Şubat’ta iddianame hazırladı. İddianamede Hakan T. ve Robert K. birlikte hareket ederek Kleine’i dolandırmakla suçlanıyor. Sanıklar için istenen hapis cezası ise 2 ile 7 yıl arasında. Sanıkların yargılaması İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. Davanın ilk duruşması önümüzdeki Temmuz ayında yapılacak.
 
ALACAK DAVASI DA AÇTI

Kleine, açtırdığı ceza davası yanı sıra banka havalesi ile yaptığı toplam 58 bin Euro’nun ödenmesi için de alacak davası açtı. Söz konusu dava İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülüyor.


Bu Haber 18.04.2014 - 09:21:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.