KKTC Turizm Bakanı, ülkedeki hangi otel yatırımlarına tam not verdi?

KKTC Turizm Bakanı, ülkedeki hangi otel yatırımlarına tam not verdi?
KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, KKTC'deki yeni ve büyük otel yatırımlarını açıkladı


KKTC ekonomisi için turizm çok önemli. Geliri artırmak için KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, "Üç yıllık bir program uyguluyoruz. Çok önemli gelişmeler sağladık" dedi.
 
KKTC'nin turizm gelirleri 700 milyon dolarlar seviyesine ulaşmış durumda. Buna göre kişi başına harcama da 600 dolar seviyelerinde. Gerek harcamayı, gerekse toplam geliri artırmak için, şu anda yürütülen 3 yıllık programın bitiminden sonra yeni bir program devreye girecek. Şimdi KKTC, ülke tanıtımı açın 30 fuara katılabiliyor ancak bu daha da artacak. Son 10 yılın rakamlarına bakıldığında nereden nereye gelindiği görülüyor. 2003 yılında Türkiye'den KKTC'ye giden turist sayısı 340 binmiş. Şimdi 904 bin. 10 yılda üçe katlanmış. Aynı dönemde yabancı uyruklu turist sayısı 130 binden 262 bine çıkmış, yani ikiye katlanmış. Toplamda iki kattan fazla artış olmuş. Günü birlik giriş çıkışları hariç tutarak bakıldığında, 2003'te konaklayan kişi sayısı sadece 272 bin kişi düzeyindeymiş. Bugün bu rakam 690 bine ulaşmış durumda. Yine iki kattan fazla artış var. Geceleme sayısı 1.3 milyondan 2.7 milyona çıkmış. Bütün bu rakamlar KKTC'nin turizmde, son 10 yılda bütün rakamları ikiye katladığını gösteriyor.
 
Resmi rakamlara göre KKTC'de 19 bin 867 turistik yatak kapasitesi görünüyor. Bakan Üstel'in verdiği bilgiye göre bunun 7 - 8 bini faal değil. 145 tesisten 99'u Girne'de. Gazimağusa, Güzelyurt gibi önemli turizm potansiyeli olan yerlerde tesis sayısı çok az. Bakan Üstel, "Güzelyurt'u devreye koymak istiyoruz. Sörf için çok uygun bir yerdir. Türkiye'nin Çeşmesi gibidir" dedi.
KKTC'deki 145 turistik işletme içinde 15 tane 5 yıldızlı, 6 tane 4 yıldızlı otel var. 3 butik otel, 1 özel belgeli otel olmak üzere toplam otel sayısı 84. Turistik Bungalov'lar çok yaygın. 33 bungalov tesisi bulunuyor.
 
KKTC'de yeni ve büyük otel yatırımları yapılıyor. Türk şirketi ETS'nin 2 bin 600 yatak kapasiteli otele için Bakan Üstel, "Konsepti çok güzel, dedi. Golf sahaları olacak. Büyük futbol kulüpleri için antrenman sahaları olacak. Girne'de Net Holding'in Merit yatırımı var. Nisan'da açılıyor. 7 yıldızlı gibi. 650 yatak kapasiteli ancak çoğu kral dairesi oluyor. Akıllı otel. Merit'in üçüncü oteli olacak. Eski bir oteli dönüştürüyorlar. Bafra'da yeni temeller atılıyor. Hedefimiz 40 bin yatak sayısına ulaşmak. Şu anda atıl kapasite var ancak 40 bin yatağa çıkmalıyız. Hedeflediğimiz turist sayısı ve konaklama hedeflerini karşılamak için yatırıma ihtiyaç var."
 
Bir iki problemli durum da var; Güney Kıbrıs'ta yaşanan ekonomik kriz ve Rum Yönetimi'nin karşı çabaları olumsuz etkiliyor.


Bu Haber 26.03.2013 - 09:42:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.