'İndirimin de bir limiti var, sürekli zigzag çizmemek gerekiyor'

'İndirimin de bir limiti var, sürekli zigzag çizmemek gerekiyor'
MITT Moskova Fuarı'nda açıklamalarda bulunan TÜROFED Başkanı Osman Ayık, otellerin ani hareketlerden kaçınarak istikrarlı davranmaları gerektiğini söyledi. İndirimlerde limitlere dikkat etmek gerektiğini kaydeden Ayık, "Sürekli zigzag çizmemek gerekiyor" dedi.


Savaş Daş - TurizmGüncel

Erken rezervasyonun Rusya'da yeni yeni oturmaya başladığını belirten Ayık, ekonomik krizle birlikte bu konuda irtifa kaybedildiğini kaydetti. Bu tablonun önümüzdeki günlerde değişebileceğini ifade eden Ayık, fuarın ise hareketli ancak beklenen seviyenin altında olduğunu söyledi.



Osman Ayık, değerlendirmesinde şu noktaların altını çizdi:

RUSYA'DA TÜRKİYE'NİN RAKİBİ İÇ PAZAR

"Ruslar tatile çıkmaya karar verirlerse, ki mutlaka verecekler, burada en çok pay alacak iki destinasyon var: Bunlardan biri Türkiye, diğeri ise Rusya'nın iç destinasyonları. Kırım ve Soçi gibi Rusya'nın önde gelen destinasyonlarını gezdim. Buralardaki kalite ve standartlar hiçbir zaman Türkiye ile kıyaslanamaz. Ancak bu destinasyonlar için çok özel fiyatlarla cazip paketler hazırlanacak ve belirli bir hacimde ziyaretçi gidecek."

EŞGÜDÜM OLURSA KAZANÇLA BİLE ÇIKABİLİRİZ

"Turizm paydaşları ve resmi otoriteler arasındaki eşgüdümün bu yıl daha da önemli hale geldiğini kaydeden Ayık, “Aslında biz bu krizi minimum kayıpla atlatabiliriz. Yeter ki burada tur operatörü, oteller ve kamu otoriteleri birlikte hareket edebilsin. Tüm sorunları bir sezonda çözeceğiz diye bir beklenti yok elbette. Orta ve uzun vadeyi düşünerek yaklaşırsak, belki kazançla bile çıkabiliriz bu süreçten."

SÜREKLİ ZİGZAG YAPMAMAK LAZIM

"Bu senenin şartları belli.  Bu şartlarda çok fazla ani hareket yapmamak, istikrarlı olmak ve sağlam bir duruş sergilemek gerekiyor. İndirimde de bir limit vardır. O limitte durmak, sürekli zigzag çizmemek lazım. Özellikle sezonun başladığı dönemleri çok iyi koklayarak, takip ederek hareket etmek gerekiyor."

TUR OPERATÖRÜ DESTEĞİ BİZİM ÖNERDİĞİMİZ HALİYLE ÇIKMADI

"Kamu desteği ile ilgili ilk önerimiz şu an çıktığı hali gibi değildi. Biz, sadece BDT, Rusya ve İran'ı değil, tüm pazarları kapsayan bir destek paketi istemiştik. Avrupa bizim diğer ana bloğumuz. Avrupa pazarı şu anda kapsam dışı kaldı gibi görünüyor. Kaldı ki, desteğin 400 bin ve üzerinde turist getiren acentelerle sınırlı tutulması kapsamı daraltıyor. Dolayısıyla, orta ölçekli şirketler tamamen unutulmuş gibi görünüyor. Desteğin orta ve uzun vadeli ve gelişmekte olanlar dahil bütün pazarları kapsaması gerekiyor."

DİĞER PAZARLARDA DA BEKLENTİ OLUŞACAK

"Rekabet ettiğimiz pek çok ülke buna benzer uygulamaları yapıyor. Mısır mesela buna benzer uygulamaları her pazarda yapıyor. Türkiye; Rusya, BDT ve İran'a yönelik böyle bir destek paketi açıkladıktan sonra diğer pazarlarda da benzer bir beklenti oluşacaktır."

MISIR VE TAYLAND KADAR KAYIP YAŞAMAYIZ

"Mısır ve Tayland'ın en yüskek sezonu, Rusya'da krizin başladığı döneme denk geldi ve onlar ciddi şekilde etkilendiler. Bizim bu boyutta etkileneceğimizi düşünmüyorum."


Bu Haber 20.03.2015 - 12:17:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.