Alman Focus dergisinden 5 sayfa James Bond ve İstanbul yazısı

Alman Focus dergisinden 5 sayfa James Bond ve İstanbul yazısı
Almanya'da yayın yapan Focus dergisi, İstanbul'a tam 5 sayfa ayırdı. Haber, "James Bond bu şehri seviyor: 007 İstanbul'da" başlığıyla verildi.


Berlin Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'nin yaptığı ağırlama çalışmaları meyvesini verdi. Alman Focus dergisi, 5 sayfasını çekimleri devam eden James Bond filmine ve İstanbul'a ayırdı.

İşte dergide çıkan o yazı...

1963 yılında Sean Connery ve Daniela Bianchi Boğaziçi'nde tahkikat yapan ilk ajanlar arasındadırlar. "Rusya'dan Sevgilerle"nin ardından 1999 yılında Pierce Brosnan 007 olarak "Dünya Yetmez" filminde bu kulisi kullandı. Şimdilerde ise Daniel Craig "Skyfall"un çekimleri için İstanbul'da. 23. Bond filmi Kasım ayında sinemalarda gösterime girecek.
 
İstanbul Boğaziçi'nden Sevgilerle

Turistlerin Gözde Şehri ve Film Kulisi - İstanbul sinema kahramanı James Bond ve şehri ziyaret eden turistleri büyülüyor.

Turistler için İstanbul bir özlemdi; Bond içinse barut dolu bir fıçı

James Bond daha önce iki kere (1963 ve 1999 yıllarında) İstanbul'da tahkikatlarda bulundu.  "Rusya'dan Sevgilerle"de  Sean Connery İstanbul'dan sevgilerini gönderiyordu. 

Pierce Brosnan ise yıllar sonra Boğaz'da bulunan bir denizaltındaki atom bombasını etkisiz hale getirmişti. "Dünya Yetmez" için Küçüksu Kasrı alelacele Azerbaycan'a taşndı. Neo Barok tarzında ve beyaz mermer ile inşaa edilen yapı Başkent Bakü'de zengin bir işadamının kızını canlandıran Elektra King (Sophia Marcau)'in malikanesi olarak kullanıldı. Bugün bu saray tursitler tarafından gezilen mekanlar arasında yer almaktadır. Kötü karakter Elektra, M16 müdürü M'i (Judi Dench) deniz ortasında bulunan Kızkulesi'ne hapsetmişti. İstanbul'un Anadolu yakasına nazır ve restoran olarak işletilen Kız Kulesi günümüzde özellikle genç çiftler tarafından tercih edilen ve tekne ile ulaşılan romantik bir  mekandır. 

Şark ile Garp'ın buluştuğu metropol daha önceki iki Bond filminde Ortadoğu ve Batı dünyası arasında bulunan siyasi bir platform olarak lanse edilmiştir.

60'lı yıllarda şehir daha ziyade her türlü siyasi akıma ait ABD ve Rus ajanlarının faaliyet gösterdikleri Şark esintili bir dünya kenti olarak lanse edildi. Beylerin ince bıyıkları, bayanlar ise dini arka planı bulunmayan modern örtüleri ve fularlarları vardı. İstanbullu sevgililer - aksi düşünülemez - arzulu Bond kızları idi.

007 (Sean Connery) bir dahaki seyahati hakkında melankonik hislerle "orada mehtap Boğaziçi'nde yansır" der. Uçak biletini ise Bayan Moneypenny ah çekerek uzatır: Kendisi de bu seyahate katılmayı ne kadar isterdi. Boğaziçi'nde Sean Connery'yi büyüleyici bir manzara karşılar. 007 rolünde tur teknesiyle Boğaz'da gezintiye çıkar (mutlaka yapılması gereken bir gezidir) ve eski çağlarda su depoları olarak kullanılan yeraltı sarnıçlarında gezer. Rus ajanı olarak görev yapan bir bayanı Ayasofya'ya kadar takip eder. Rakip dünyanın en eski antik kubbesi altında öldürülür. Bir zamanlar "İlahi Hikmet" diye adlandırılan görkemli mabet hristiyanlara klise olarak hizmet etmiştir. Konstantiniye'in 1453 yılındaki fethini müteakiben camiye dönüştürüldü. 1935 yılından beri ise kültür turistlerinin akınına uğramaktadır. Filmde dahi bir rehberi Bizans İmparatorluğu'ndan kalma yapıyı tanıtırken duymak mümkün. Fakat aslında ilgi daha da büyüktü. Hatta turist gruplarının yapıyı gezebilmeleri için  ekip çekimlere sıklıkla ara vermek zorunda kalıyordu.

Funda Özdemiş İstanbul'un güzelliğinden Pierce Bronsnan'nın daha fazla etkilenmiş olması gerektiği görşünde (genç İstanbullu Fatih Akın'ın "Yaşamın Kıyısında" filminin ortak yapımcısı olan Anka Film için çalışmakta). Fakat "bomba ihbarı" yapılması nedeniyle 007 filminin birçok sahnesi iptal edilmiş. Ancak filmin son sahnelerinde James Bond (Pierce Brosnan) Bond kızı ile birlikte bir çatıdan denize bakıyor, şehir önüne serilmiş halde.

Herşeyi yutan, Metropol, Masal dünyası. Teknoloji ve mazi, lüks yaşam ve acı, nostalji ve yenilenme, mini etek ve minare ve bu özlliklerin tam ortasında bulunan Şark esintisi modern İstanbul'a şekil veren özellikleridir. 13 milyonluk nüfusa sahip şehrin %60'ı 30 yaşın altında. Yazın, uzun araç kuyrukları karmaşık bir demir gölü oluşturduklarında ve Marmara'dan gelen denizaşırı (okyanusaşırı/ transatlantik) gemiler Altın Boynuz'un kıyılarına yanaşmaya başlayınca İstanbullu'lar çatılara sığınırlar. Tanınmış tüm lokaller müsafirlerini teraslarında ağırlıyor - bu noktda Türkiye'de 2009 yılından beri kamuya açık kapalı alanlarda ve çok katı uygulanan bir sigara içme yasağının bulunduğunu belirtmek gererkir. "360 Derece" veya "Müzedechanga" gibi lokallerin sunduğu efsanevi gün batımı manzaralarını yeni Bond filminin yönetmeni Sam Mendes'te kaçırmayacaktır.

Yapımcı Funda Ödemiş'ten aldığımız bilgilere göre çekimler Mayıs'ta başlıyor 

"Skyfall"un kulisi için öngörülen mekanların başında kubbelerinin altında gün içerisinde binlerce İstanbullu'nun ve turistin toplaştığı Kapalı Çarşı geliyor. Son derece heyecanlı bir takip sahnesi için dükkanlar gece yarısı tekrar açılıyor. Filmde İstanbul'un Anadolu yakası kıyılarındaki Art Nuvo stili eski Haydarpaşa İstasyonu'da rol alacakmış. 

Burası Anadolu'dan gelen trenlerden biriyle İstanbul'a ulaşan yolcular neredeyse denize döküldükleri bir nokta. Buradan kalkan vapurlar iki kıtada kurulu şehrin iki yakasını birbirine bağlamakta. 2010 yılında çıkan bir yangın istasyonun çatısını kül etmiş. 1908 yılında Alman mimarlar tarafından inşaa edilen mermer ve kumtaşı rölyeflerle bezeli  yapının ziyaretçileri o günden bu yana daha da azalmış durumda. Bu görkemli kulis meşhur parfüm üreticisi Channel tarafından 2009 yılında Audrey Tautou'nun rol aldığı bir reklam filmi için kullanılmıştı. Şehir yöneticileri bu yapıyı lüks bir otele dönüştürmekten yanalar.

Lüks residanslar Boğaziçi'ndeki metropolde hızla çoğalmakta. James Bond, Ian Schragers'in tasarım mabedi "Edition"ı, bir zamanlar Sultanların yazlık sarayı olarak hizmet veren "Çırağan Palace Kempinski"yi veya tarihi "Perra Palace"ı tercih edebilir. Perra Palace ünlü yazar Agatha Christie'nin meşhur romanı "Doğu Ekspresi'nde Cinayet" romnını kaleme aldığı mekandır. Fin-de-Siècle tarzında tasarlanmış odası halen ziyaret edilebilmekte ve hatta odaya rezervasyon yapılabilmekte. Fakat 007'ye modern İstanbul'un lüks butikleri arasında ya da Abdi İpekçi gibi Türkiye'nin en pahalı alışveriş caddesinde veya tüm sosyal tabakaların birbiri ile kaynaştığı ve yaşlı tramvayın zil sesleri eşliğinde meşhur Taksim Meydanı'na süzüldüğü  hayat dolu İstiklal Caddesi'ni barındıran Beyoğlu'nun sayısız Barlarından birinde rastlamak da ihtimaller arasında yer alıyor.

Bond kızı Fransız Bèrènice Marlohe James'i buradaki dar sokaklarda farklı tadlar denemek için kışkırtabilir. Örneğin köşeyi döner dönmez İstanbul'un en iyi pastanesiyle karşılaşırsınız. İnci'nin profiterolleri ve çikolata dolgulu pastacıklarından tadabilmek için İstanbullu'lar uzun kuyruklar oluşturmakta.

Fakat Yapımcı Funda Ödemiş'e göre kuvvetle muhtemel çekimler için İstanbul'un 2010 Kültür Başkenti olduğu zamanlarda da dikkat çeken bir mekanın seçilecektir. Antik Konstantiniye'de arabalı at yarışlarının gerçekleştirildiği alanda günümüzde İstanbul'un kültürel kalbi atmakta. Sultan Ahmet Meydanı bugünlerde çok bakımlı.

Ve yapımcımız, Oyuncu Daniel Craig'in nerede dinleneceği hususunda da bir tahminde bulunuyor: Off Pera. Geçtiğimiz günlerde bu bar İstanbul'lu bir derginin okurları tarafından yılın mekanı olarak seçildi. Funda Ödemiş ise mekanın ortaklarından.
 


Bu Haber 09.05.2012 - 11:14:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.