Nurdan Uslu

Stockholm 2012 'Mitt Kök' fuarı

‘’Benim Mutfağım’’ Stockholm'de her yıl halka satış odaklı olarak gerçekleştirilen bir mutfak fuarıdır. Ne kadar şanslıyım ki tam olarak ne amaçla planlandığı belli olmayan bir seyahat sayesinde kendimi bu lezzet dolu fuarın ortasında buldum. Aynı zamanda Türk Hava Yolları standında çalışma fırsatı elde ettim.
 

Fuar 8 kasım ile 11 kasım tarihleri arasında Stockholmsmassan fuar merkezinde Türk Hava Yollarının ana sponsorluğu altında gerçekleştirildi.

Bu yıl ‘’Mitt Kök’’ fuarına yaklaşık 40 bin 400 ziyaretçi ve 480 civarında yerel basın katıldı.


Fuarın ana sponsorluğunu yapan THY, gerçekçi olmak gerekirse, fuarın en ilgi çekici standına sahipti. Gerçekten fazlasıyla hazırlanmış olan THY çalışanları hiçbir şeyi eksik etmedikleri gibi bir de ikram servisi için flying chef getirmişlerdi. Türk damak tadını ve yeme alışkanlığını seven İsveçli ziyaretçiler ve diğer stant çalışanları kültürel lezzetlerimizin servis edildiği bu standı bir an olsun boş bırakmadılar. Her sabah İstanbul’dan gelen bu özel ikramlardan tatma fırsatı buldular.

Aslında bu manzara bana Türk mutfağının ne kadar zengin ve lezzetli yemeklere sahip olduğunu bir kez daha hatırlattı. Mutfağımız ve sahip olduğumuz birçok güzellik İsveçlilerin dikkatini çekmiş ki stantta çalıştığım süre boyunca güzel ve tatmin edici yorumlar aldım. 



Aynı zamanda sohbet etme fırsatını bulduğum İsveçliler bana Türkiye seyahatlerini anlattılar. Gerçekleştirdikleri seyahatlerde, özellikle konakladıkları otellerin tatmin edici lezzetlere sahip olduklarını vurguladılar. Fuarın geri kalan kısmında daha çok yerel markaların stantları yer alıyordu.



Enteresan tatlar denememe fırsat veren bu fuarda birkaç ürün fazlasıyla ilgimi çekti. Bunlardan biri farklı tatlarda geliştirilmiş sirkeler ve zeytinyağı karışımları oldu. Turunçgilli, trüf mantarlı ve sarımsak aromalı sirkeler benim en çok hoşuma gidenlerdendi. Yazdığım bu üç ürün özellikle en keskin tada sahip olanlardandı. Ve bu tatların zeytinyağı ile birleşimi gerçekten güzel olmuştu. Zeytinyağının yumuşak yapısı ve tadı keskinliği ortadan kaldırmış yerini ağızda hissedilen hafif bir buruk bir tada bırakmıştı.

 
Denediğim bir diğer tat da onlara ait yerel ekmekleriydi. Bizim ‘’Beyaz ekmek’’ anlayışımızın aksine birçok tahılın karışımından oluşturulan özellikle çavdarın kullanıldığı hafif nemli ekmekler tüketiyorlar. Ama özellikle içlerinden bir tanesi benim en çok dikkatimi çeken oldu. Domates, fesleğen ve keçi peyniri birleşiminden oluşan ‘’Tomat’’ kırmızı ekmeğinin lezzeti oldukça güzeldi. Yapım aşamasında içerisinde natürel su yerine domatesin suyunu kullanmaları sonucunda kırmızı bir renk alan bu ekmek görüntüsüyle bile insanları cezbedebiliyordu.

 
Bir diğer dikkat çekici ürün ise siyah trüf mantarlı tuzdu.Bilindiği üzere trüf mantarı zor elde edilen ve pahalı bir üründür. Herkesin damak tadına uygun olmayan yoğun bir aromaya ve keskin bir kokuya sahip olan bu ürün tuzla birleştirilmesi sonucunda biraz olsun kokusu ve aroması seyrelmiştir. Bu keskin tadı az miktarda salatalarınızın üzerinde kullanarak alışılmışın dışında bir lezzet elde edebilirsiniz.  

Fuarın bir bölümünü de şarküteri, füme et ve balık ürünleri kapsamıştı. Füme geyik eti ve yüreği en çok ön plana çıkan ürünlerdi. Dışı mühürlenmiş bu et ince dilimler halinde servis edilmekteydi. Sinirsiz ve yağsız bu füme et dilimlerinin hafif tuzlu bir tadı vardı. Oldukça lezzetliydi.

Fuarın en geniş alanı alkollü içecekler için ayrılmıştı. Bu alanda yerel şaraplarının yanı sıra yabancı şaraplarda bulunmaktaydı. Ancak beni en çok etkileyen yerel likör çeşitleri oldu. Yüksek alkol oranı içeren bu likörlerin çoğu bitki aromalıydı. Özellikle İsveç’e ait bir likör olan ‘’Fishshot’’ oldukça güçlü ve keskin bir likördü. İçildikten kısa bir süre sonra boğazınızda bir ferahlık hissi veren bu likör içerisinde okaliptüs ve meyankökü bitkilerini bulundurmaktadır.  

Katıldığım lezzet dolu ‘’ Mitt Kök’’ mutfak fuarından oldukça keyif aldım. Denediğim tatları ve yenilikleri sizlerle paylaşmak da ayrı bir keyifti. Yeni tatlar keşfetmek dileğiyle.

Afiyet olsun
 
 

Bu Makale 27.11.2012 - 22:39:26 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Fikret Soner 05.12.2012 - 01:48

    Sevgili Nurdan, Seni kutlarım,aldığın eğitimi en güzel biçimde yansıtacağın gelecek yazılarını takip ediyor olacağım. Başarılar...

  • YELDA UNAL 04.12.2012 - 03:51

    YEMEK YEMEYİ VE DEĞİŞİK TATLARI DENEMEYİ SEVEN BİRİSİ OLARAK BU TARZ YAZILAR GERÇEKTEN ÇOK HOŞUMA GİDİYOR. KESİNLİKLE DEVAMINI BEKLİYORUM.

  • Albert Çiton 4.12.1912 03.12.2012 - 02:53

    Candan kutlarım.Yurdumuzun genç ve aydın kişileri olarak yetişen sizlerle iftihar ediyorum.Başarıların devamını aydınlatıcı yazılarında tekrar okuyabilmek ümidi ile sevgiler sunarım.

  • canan serem 28.11.2012 - 10:11

    çok güzel bir yazı olmuş,kaleminize sağlık..deneyimlerinizi paylaştığınız için ayrıca teşekkürler:)

  • Cansu ASLAN 28.11.2012 - 12:40

    Akıcı ve aydınlatıcı anlatım için teşekkürler.Ayrıcı tatlar okadar merak uyandırıcı anlatılmış insanın deneyesi geliyor.Deneyimlerinin devamını merakla bekliyorum. Seni takip etmek eğlenceli ve bilgilenirici olacağını düşünüyorum.Tekrar görüşmek üzere kolay gelsin:))

  • ebru ozcelik 27.11.2012 - 11:10

    Guzel anlatimin sayesinde fuara gitmis kadar olduk.Ayrica bize gore degisik ve yeni lezztleri oyle guzel tasfir etmissin ki ...

  • Aslihan iskener 27.11.2012 - 11:07

    Aydınlatici bu yazı için teşekkürler. Basarılarının Devamını dilerim. Yeni okumalarda görüşmek dileğiyle

  • Dilek Çiftçi 27.11.2012 - 08:14

    Bu güzel ve aydınlatıcı yazı için teşekkür eder, yeni yazılarınında en kısa zamanda gelmesini dilerim.

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.