Zeynep Naz Çelik

Menajerler & Etajerler ve 'liid' sendromu!

Liderlik ile ilgili tüm yayınlar başarılı bir lider olmanın yollarını ve hatta sırlarını anlatırlar. Oysa, iş dünyası özellikle insan kaynağını etkin yönetmede, başarısız liderlik hikayeleri ile doludur.

Bu metaforik yazı başlığı, kelime anlamı ile üstesinden gelmek, başarmak, sonuca varmak olan 'manage' kelimesi ile  varlığı hiç bir katkı sağlamayan tanımsız eşya 'etajer' kelimesinin kafiyeli biçimde liderlik tarzlarına atıfta bulunmaktadır.'Liid' kelimesi ise  farklı liderlik tarzlarının olumlu ya da olumsuz kurumsal ve bireysel davranışsal çıktılarını oluşturmaktadır.

Günümüz iş dünyasına bakıldığında bu iki farklı liderlik tarzının ortaya çıkmasındaki ana sebep çalışanlara pozisyon verirken liderlik yetkinlikleri ve kişisel olgunluk düzeyi  ile ilgili ne kadar profesyonel ve tarafsız değerlendirme yapıldığıdır.

Zorlu ve rekabetçi  iş ortamında kurumsal fayda açısından stratejik düşünen, büyük resme odaklanan, değişime ayak uydurabilen, cesur, yaratıcı ve en önemlisi duygusal zekalarını ön planda tutan  liderlerin, ekip arkadaşlarına duyarlı, destekleyici geleceğe yönelik coşkulu rol model 'LİİD' tavrı en temelde ihtiyaç duyulan aidiyet duygusu yüksek, mutlu ve yetenekli  çalışanlar yaratacaktır. 

Etajer statüsünde nereye koysan gider bu LİİDER! kurumsal açıdan şirkete hiç bir katkı sağlamayan kazanılmış kocaman bir 0 olup, Gulliver'in kafasında !!! küçük ekip arkadaşları için tam  yönetim zafiyeti, çalıştığı kurumdan ayrılma, hatta ve hatta sektörü tamamen terk etme sebebidir.

Sonuç olarak, günlük hayatımıza empoze etmeyeceğimiz liderlik eğitimlerini almak ve kurabiye ziyanlığında bulunmak yerine liderlik tarzımız konusunda bireysel farkındalık yaratacak etkinliklere yönelmek ve gelişime açık noktalarımıza odaklanmak gerektiğini düşünmekteyim.

Benim hala umudum var! Darwin’in söylediği gibi bu bir doğal seleksiyon olacak, iyi olan, örnek olan ve değer yaratan kazanacak. NİYET ve ZİHNİYET eşit olacak.

Bu Makale 22.11.2016 - 10:28:26 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • ercan 21.12.2016 - 08:19

    (LSD) BİREYLER oluşumu

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.