''Kültür ve Turizm Bakanlığı otellere acımasız cezalar kesti''

''Kültür ve Turizm Bakanlığı otellere acımasız cezalar kesti''
Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan ve Kuşadası Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Kuşadası Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Bülent İlbahar, ilçede turizm sektörünün yaşadığı sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Otellerin zor durumda olduğunu belirten Akdoğan ve İlbahar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da otellere acımasız cezalar kestiğini söyledi.

 


Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kuşadası’nda da oteller zorda. Turizm ilçesinde otellerin yarısı açılırken, açık olanların da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kestiği acımasız cezalarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

‘’Misafirin yüzde 65’i yerli’’

Konuyla ilgili olarak Duvar gazetesinden Pelin Akdemir’e konuşan Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan Türkiye’de turizm sektörünün yılı yüzde 65 kayıpla tamamlayacağını belirtti. Kuşadası’nda Belarus, Rusya, İngiltere gibi seyahate izin veren ülkelerde müşteriler olduğunu ifade eden Serdar Akdoğan, otellerdeki misafirlerin yüzde 65’inin yerli, yüzde 35’inin ise yabancı olduğunu söyledi.

‘’Bakanlık acımasız cezalar kesti’’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın güvenli turizm sertifikası alarak faaliyete başlayan otellerin beklentisini karşılayamadığını ifade eden Akdoğan, ‘’Bakanlığın ayda bir yaptığı denetimler var. Sertifikayı veren şirket otellerde devamlı denetim yapıyor. Salgın döneminde oteller kurallara uyma konusunda en başarılı işletmeler. Fakat Turizm Bakanlığı böyle zor bir süreçte otel işletmecilerinin beklentisini karşılayamadı. Bu süreçte otellere acımasız cezalar kesildi. Turizm, kuralları uygulama konusunda elinden geleni yapan bir sektör. Bakanlığın bu süreçte cezalar kesmesi yanlış oldu. Kuşadası salgın dönemini en temiz geçiren ilçelerden biri.” diye konuştu.

 Kruvaziyer gemilerinin yaz aylarında uğrak yeri olan Kuşadası’nda bu sene mart ayından önce birkaç geminin geldiğini, salgının Türkiye’de yayılmaya başlamasıyla yaz döneminde hiç kruvaziyer gemisinin uğramadığını ifade eden Akdoğan, “Gemilerin gelmesine bel bağlayan özellikle çarşı esnafımız zor günler geçiriyor. Esnaf bu sene iş yapamadı” ifadelerini kullandı.

‘’Ciro bazlı hibe desteği verilmeli’’

Gelecek sene için bir öngörüde bulunamadıklarını ifade eden Akdoğan, risk ortadan kalktığı zaman normalleşmenin yaşanacağını, turizm sektörünün de o zaman düzeleceğini belirterek, şunları söyledi:

“İşletmeler kapalıyken çalışanların ödemelerinin kısa dönem çalışma ödenekleri ile yapılması işletmecilere çok faydalı oldu. Devletin otel işletmecilerine kredi desteği oldu ama sıfır geliri olan bir işletmeye kredi verdiğiniz zaman o krediyi geri ödemek zorundasınız. Borçlusunuz. Sıfır iş yapan işletmeler için kredi desteği çözüm değil. Turizm sektörüne devlet tarafından hibe desteği gerekir. Otellerin geçen seneki cirolarının en az yüzde 30’u civarında bir hibe desteği olursa o zaman sektör çok rahatlar. Büyük işletmelere de küçük işletmelere de kredi desteği, çalışma ödeneği eşit oranda verildi. Ciro baz alınarak bir destek paketinin hazırlanması lazım.”

Bülent İlbahar. Kazanç elde edemdik, elimizde olanı da harcadık

Kuşadası Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Kuşadası Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Bülent İlbahar ise turizm sektörünün Türkiye’nin döviz girdisinin yüzde 33’ünü karşıladığına vurgu yaptı. Salgın döneminde kazanç elde edemediklerini, ellerinde olanı harcadıklarını, otellerde denetimler sırasında kesilen cezaların da işletmecileri olumsuz etkilediğini ifade eden İlbahar, şöyle konuştu:

‘’Devletin turizm sektörüne yardımı yeterli değil’’

“Çok büyük döviz kaybımız oldu. Geçen seneden erken rezervasyonların, garanti odaların eritilmesi için otellerin bir kısmı mecburen açıldı. Yazın beş ay iş yapıyoruz, kışı zaten boş geçiriyoruz. Salgın döneminde oteli açmayınca hiç kazanamıyorsun. İşletmelerin sabit giderleri var, bakımı, tadilatları var. Pandemiden dolayı otellerin uyması gereken çok sayıda tedbir var. Otellerin belli bir maliyeti olan ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ almaları zorunlu. Devlet altı ay sonra ödemesi başlatılan kredi desteği veriyor. Altı ay çok çabuk geçiyor. Yine öteliyorsunuz. Böyle devam ederse daha büyük sıkıntılar olacak. Devletin turizm sektörüne yardımı yeterli değil. Devletin işletmenin cirosuna, çalışanına göre hibe vermesi lazım.”

Antalya’nın turizmin salgın dönemini daha iyi geçirdiğini ifade eden İlbahar, “Antalya’da sezon biraz daha uzun sürüyor. Bu sene Rusya, Ukrayna, Moldova’dan gelen turistler oldu. Geçen senelerde İran’dan gelen çok sayıda turist oluyordu. Bu sene olmadı” dedi.

‘’Esnaf da otelciler de mutlu değil’’

Kuşadası’nda korona virüsü vakasına az sayıda rastlanıldığını belirten İlbahar, “Bir iki otelde korona virüse rastlandı. Değerler pozitif çıkınca hemen müdahale edildi, karantinaya alındı. Kuşadası pandemi dönemini iyi geçiriyor” diye konuştu.

Ülkeye döviz girdisinin sağlanması, turizmin açılması için 1 Haziran’da başlatılan normalleşme sürecini de değerlendiren İlbahar, “Turizm Bakanı da kendi otelleri iş yapsın diye çabalıyor. 1 Haziran’da oteller hemen açılmadı. Bayramla birlikte talep edilmeye başlanmasıyla Kuşadası’nda otellerin yaklaşık yüzde 45’i açıldı. Fakat yerli turistle, çok daha düşü



Bu Haber 17.09.2020 - 09:18:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.