ITB Berlin ve IPK'den rapor: Turizmde hızlı bir iyileşme şansı yüksek

ITB Berlin ve IPK'den rapor: Turizmde hızlı bir iyileşme şansı yüksek
ITB Berlin ve araştırma şirketi IPK International tarafından hazırlanan raporda, dramatik bir çöküş yaşayan turizm endüstrisinde hızlı bir iyileşme şansının yüksek olduğu belirtildi.

TurizmGüncel - Dış haberler

ITB Berlin, IPK International tarafından hazırlanan World Travel Monitor raporunu açıkladı. Raporda, pandemi yılındaki küresel seyahat trendleri ve insanların seyahat isteklerine odaklanıldı.

Peş peşe 10 yıl büyüyen ve küresel ekonominin lokomotifi olan turizm sektörünün dramatik bir çöküş yaşadığı belirtilen raporda, pandemiden en kötü etkilenen sektörlerden birinin turizm olduğu kaydedildi.

Yüzde 60’ı yurt dışına seyahat etmek istiyor

2020 yılında yurt dışı seyahatlerin yüzde 70 azaldığı belirtilen raporda, ''Kayıplar kıtalara ve turizm segmentine göre değişiklik gösteriyor. Pandemi döneminde doğa odaklı tatil türleri ve arabalarla yapılan geziler, hava yolculuğuna veya şehir gezilerine göre çok daha iyi performans gösterdi. Seyahat sektöründe yaşanan sert global düşüşe rağmen, araştırmalar 2021 yılı için umut veriyor. Uluslararası seyahatçilerin 3'te 2'si 2021 yılında tekrar seyahat etmek istiyor.'' ifadelerine yer verildi.

2020 yılında daralma kıtalara göre değişiklik gösterdi

2020 yılında seyahatlerdeki daralma kıtalara göre farklılık gösterdi. Seyahat sektörü küresel ölçekte yüzde 70 daralırken, bu oran Asya'da yüzde 80, Avrupa'da yüzde 66, Latin Amerika'da yüzde 70 ve Kuzey Amerika'da yüzde 69 olarak kaydedildi.

Koronavirüs seyahat tutumunu değiştirdi

Koronavirüs yurt dışı seyahatlerde en büyük darbeyi yüzde 71 ile tatil segmentine vurdu. Pandemide iş seyahatlerinin etkilenme oranı ise yüzde 67 oludu. Tatil gezilerinde ise en büyük kayıp, yüzde 75 ile şehir gezilerinde kaydedilirken, deniz tatillerinde yüzde 53 ile daha düşük bir kayıp yaşandı.

Arabayla yapılan uluslararası seyahatler daha az düştü

Beklendiği üzere, yurt dışı seyahatlerdeki büyük düşüşten en çok etkilenen sektör havacılık oldu. Hava yolu seyahatlerinde yüzde 74 kayıp yaşanırken, arabalarla yapılan uluslararası seyahatlerdeki kayıp yüzde 58 oldu. Konaklama sektöründe ise otellerde yaşanan kayıp yüzde 73 olarak hesaplandı. Rapora göre, oteller dışındaki diğer konaklama merkezlerinde daha az kayıp yaşandı.

Ancak korona pandemisi, seyahatlerde herhangi bir ucuzlama da getirmedi. Yolculuk başına harcanan para dünya genelinde yüzde 14 düşmüş olsa da, bu düşüşün nedeni uzak mesafe seyahatlerle hava yolu seyahatlerinde yaşanan düşüşten kaynaklandı.

2021'de seyahate ilgi yüksek

IPK International'ın ocak ayında yaptığı araştırmaya göre, 2021 sezonu seyahatler açısından umut veriyor. Bulgulara göre, uluslararası seyahatçilerin yüzde 62'si bu yıl da yurt dışına seyahat etmek istiyor. Yurt dışına seyahat etmekten kaçınanların nedeni ise parasal nedenlerden değil büyük oranda salgından kaynaklanıyor. Öte yandan, seyahate çıkmak isteyenlerin yüzde 90'ı, bunun için aşı olabileceğini söylüyor. Bu da, yeterli aşılama olması durumunda seyahatin önündeki engellerin kalkacağını gösteriyor.

2021 tatil planları

2021 yılı yurt dışı seyahati ile ilgili amacı sorulan katılımcıların büyük oranda tatil amaçlı seyahate yoğunlaştığı görülüyor. Öte yandan, aile ve arkadaş ziyaretlerine dönük ilgilde, Avrupa'ya kıyasla Amerika ve Asya'da pandemi öncesine kıyasla gözle görülür bir artış var. Tatil tipi açısından ise en büyük ilginin deniz tatiline olduğu görülüyor. şehir gezileri ikinci sırada, doğa gezileri ise üçüncü sırada yer alıyor. Yapılan son araştırmalar, hava yolu ile seyahate ilginin artmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu da konaklama endüstrisinde bir toparlanmaya işaret ediyor.

Yakın destinasyonlara gitme eğilimi

Destinasyon tercihi sorulan Avrupalı seyahatçilerin büyük oranda kendi kıtalarındaki yakın ülkeleri tercih edeceği görülüyor. Birinci sırada yer alan İspanya'yı Almanya ve Fransa takip ediyor. Kendi kıtasındaki yakın ülkeleri tercih etme eğilimi, Amerika ve Asya'da da yüksek.

Hızlı toparlanma için büyük fırsat var

IPK'nin raporunda, seyahat sektöründe hızlı bir toparlanma için güzel bir şans olduğunun altı çizildi. 2021 yılında dünya ölçeğinde seyahate büyük bir özlem var. Aşılamanın artmasıyla birlikte, seyahatin önündeki engeller kalkacak. Dünya çapında nüfusun büyük bölümü hızla aşılanacak. Bu da yurt dışı seyahatlerde hızlı ve kapsamlı bir toparlanmaya katkıda bulunacak.Bu hedefe ise 2022'de, en geç 2023'te ulaşılacak.



Bu Haber 12.03.2021 - 14:17:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.