Ferzan Çelikkanat açıkladı: Turizmde nasıl para kazanılır?

Ferzan Çelikkanat açıkladı: Turizmde nasıl para kazanılır?
Er Yatırım’ın genel müdürü Ferzan Çelikkanat, turizmde gelirlerin değil, giderlerin doğru planlanmasıyla para kazanılabileceğini söyledi.

Resort Kongresi’nde panele katılan Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, kriz sonrası için ‘çıkış planı’ yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye turizminde hala doğru yatırımlara ihtiyaç olduğunu kaydeden Çelikkanat, turizmde para kazanılabilmesi için gelirlerin değil, giderlerin doğru planlanması gerektiğine işaret etti.

Çelikkanat’ın değerlendirmeleri şöyle:

‘’Gelirler değil, giderler doğru planlanmalı’’

‘’Biz hep bu ülkenin büyümeye ihtiyacı var dedik. Bunların yakalanması için, kriz sonrası çıkış senaryolarının da planlanması gerekiyor. Burada önemli olan krizleri fırsata çevirerek, doğru bir finansman modeliyle doğru bir yatırımcı kimliği oluşturabilmek. Aslında turizm, gelirlerin değil giderlerin doğru planlanarak kazanç elde edilebilecek bir sektör. Bir yatırımcı için giderlerini doğru planlamak, doğru yatırım modelini baştan ortaya koymaktır. Bu, arazi maliyetiyle başlayan; aslında doğru lokasyonda doğru segmentteki ürünü geliştirerek planlanması gereken bir süreç.

‘’Avrupa’daki finansman maliyetinin iki katına borçlanıyoruz’’

Sektörün mevcut sıkıntıları, finansman kaynaklarına ulaşma güçlükleri, özkaynaklarınızla belli bir riskin altına giriyor olmanız da bu ülkede yatırımcı olmanın zorlukları. Çünkü bugün Avrupa’daki finansman maliyetinin neredeyse iki katı borçlanarak bir yatırım kararı almak zorunda kalıyorsunuz. Kaldı ki, son dönemde döviz kurlarında yaşana hareketlilik de, varlıklarınızın ipotek değerlerinin ne kadar altında değerlendirildiğini gösteriyor.

‘’Bir hastanenin karşısına 10 eczane açan tek milletiz’’

Tüm bunlara rağmen ben hep şunu söylüyorum: maalesef kötü örneklerden yola çıkarak kendimize bir planlama yapmaya gayret ettik. Bir tane hastanenin karşısına 10 tane eczane açan tek milletiz. Bugün İstanbul’daki bazı lokasyonlarda otelleri aynı alana sıkıştırarak aslında çok ciddi yatırım hataları yapıyoruz. Bu hataların doğru planlamayla bertaraf edilip, doğru bir finansal strateji konulduğunda, her zaman yatırıma ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Hedefimizi ‘10 yılda 20 otel’ olarak koyduğumuzda bize herkes şunu soruyordu: Hala bu ülkede otel yatırımına ihtiyaç var mı?

‘’Doğru zamanda doğru lokasyona yatırım yapılmalı’’

Paris!teki Laura Müzesi’nin ziyaretçi sayısı yaklaşık 10 milyon kişi. Bugün İstanbul’a 11 milyon turist geliyor ve bu övündüğümüz bir rakam. Aslında biz bir ürünü doğru pazarlar, doğru konumlandırır, hikayesini düzgün oluşturursak mesafe kat edebileceğimiz ciddi bir potansiyelimiz var. Bu da, bizim doğru zamanda, doğru lokasyonda yatırıma ihtiyaç olduğunu gösteriyor.''



Bu Haber 28.11.2020 - 13:48:54 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • RIZA ERSOY 29.11.2020 - 12:53

    Ferzancım Merhaba. Ben Rıza Ersoy, Dost Kolejinden Gokmen ve Ilker'in ve ablan Didem'in yakın arkadaşı. Şahane tespitler yapmışsın. Turizmde para kazanabilmek için dediğin gibi gelirlerden ziyade, giderlerin doğru planlaması yaklaşımın amiyane tabirle ''cuk'' oturmuş. Zira gelirleri artırabilmek tur operatörlerinin fiyatlamada hakim olduğu bir ortamda ve pandemi sürecinde imkansız. Ancak giderleri doğru yöneterek para kazanmaktan başka çare yok. Ayrıca, ''1 hastanenin karşısına 10 eczane açan bir milletiz'' benzetmen de şahane olmuş. Zira Ispanya'nın tümünden daha fazla 5 yıldızlı otel sadece Antalya'da var. Bu da fiyatları dibe çeken etkenlerden biri. Son olarak benim de çok ama çokça söylediğim bir noktaya parmak basmışsın: ''döviz kurlarında yaşana hareketlilik de, varlıklarınızın ipotek değerlerinin ne kadar altında değerlendirildiğini gösteriyor'' ki biz aktiflerimiz TL , borçlarımız döviz olduğu için inanılmaz bir sarmala giriyoruz. Devlet yetkililerinin buna muhakkak bir çare bulması gerekiyor. Dolar 1,15 ken borçlanıp, otel/bina alıp, onu aktife TL kaydedip daha sonra dövizin 8,5 TL ye gelmesiyle borcun aktif değerler nazarında 8'e katlanması durumuna bir çare getirmesi gerekiyor devletin. Bu bilirkişi marifetiyle ve mahkeme kararıyla yapılabiliyor ancak bu sefer de ödenemez vergiler çıkarıyor devlet bu değerlemeye. Bazı büyük firmalar bunu başka yöntemlerle de yapıyor ancak bunu burada şimdilik yazmayayım. Kısacası fevkalade bir demeç olmuş. Tebrik ederim. En kısa zamanda görüşmek dileğiyle.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.