‘’Korona turizmde dijital dönüşümün başlangıcı oldu’’

‘’Korona turizmde dijital dönüşümün başlangıcı oldu’’
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Briliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, koronavirüs gölgesinde yapılan turizmin dijital dönüşümü de başlangıcı olduğunu belirterek, ‘’Dijitalleşen kazanacak’’ dedi.


Hürriyet gazetesinden Ceren Deniz’e konuşan AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, 2020 yılında salgın ve afetlerle boğuşan turizm sektörünün hızlı çözümlerin ve yeni modellerin arayışında olduğunu söyledi. Salgının gölgesinde yapılan turizmin turizmde dijital dönüşümün de başlangıcı olduğunu kaydeden Yağcı, turizm hareketindeki canlılığı ekim sonuna kadar sürdürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Antalya dünyada ilk 5’e girecek potansiyele sahip

Turizm ülkenin cari açığının kapanmasında önemli rol oynayan ve 54 sektörü sektörü etkileyen stratejik bir alan olduğunu belirten AKTOB Başkanı, ‘’Turizmin Antalya’da şehrin ekonomisi ve geleceği için daha da ayrı bir önemi var. Turizme inanmış bir şehirde yaşıyoruz. Dünya turizm şehirleri sıralamasında 10’uncu sırada olan Antalya, ilk 5’in içerisinde olacak potansiyele sahip. Hem yatak kapasitesi, hem bilgi birikimi, hem de kalifiye personelimizle bu güce sahibiz.” dedi.

Ağustos ayında Antalya’ya Almanya, İngiltere, Rusya, Ukrayna, Polonya, Sırbistan gibi ülkelerden günde ortalama 33 bin turist geldiğini anlatan Yağcı, ağustos genelinde gelen toplam ziyaretçi sayısının ise 800 bin olduğunu ifade etti. Yağcı, ‘’Rakamları Kovid-19’un olmadığı 2019’la kıyaslamamak lazım. Küresel çapta salgından en çok etkilenen sektörün turizm olduğunu açıklayan Dünya Turizm Örgütü, dünyadaki turizm hareketinin yüzde 60 ila 70 arasında daralacağını öngörüyor. Bu öngörü, şimdiye kadar yaptığımız işin 3’te birini yapacağımızı gösteriyor” diye konuştu.

Dijitalleşen kazanacak

Güvenli turizm sertifikasyon sisteminin 2021 yılının da öncelikli gündemi olacağını kaydeden Yağcı, önümüzdeki süreçte turizmde dijital bir dönüşüm yaşanacağını vurguladı. Salgın nedeniyle hem konaklama hem de tur operatörlüğünde dijital uygulamaların önem kazandığını belirten Erkan Yağcı, “Otel yatırımlarında ve iş süreçlerinde dijitalleşmeye geçmenin ne kadar önemli olduğunu gördük. Yüz tanımayla sınır geçişlerinin konuşulduğu, her alanda temassız uygulamaların başladığı bir döneme giriyoruz. Otellerimizde ‘online check-in’den, temassız kapı girişlerine pek çok teknolojik uygulamayla bu dönüşüme ayak uydurmaya yöneldik. Hatta yeni yapılacak otel yatırımlarında dijitallik ana unsur olacak. Antalya’nın rekabet üstünlüğünü korumak için bu alandaki projelerimizi hızla hayata geçirmeye odaklanacağız” şeklinde bilgi verdi.

Eylülde ağustos ayının bir tık üstüne çıkabiliriz

Antalya’da şu anda Rus pazarı birinci pazar olduğunu kaydeden Yağcı, pazarlardaki durumu şöyle özetledi: “Avrupalı turist hareketi Rusya’yı takip ediyor. Ukrayna da bu yaz sezonunda öne çıkan pazarlardan biri oldu. Önümüzdeki süreçte golf turizmi çok önemli. İngiliz golfçülerinin gelmesiyle bir hareket bekliyoruz. Ağustosa benzer bir eylül yaşayacağımızı düşünüyoruz. Hatta ağustos talebinin bir tık üzerine çıkabileceğimizi söyleyebilirim. Geçmiş yıllarda alışmış olduğumuz erken rezervasyon sistemi bu yıl işlemiyor. O nedenle ekim ve kasım ayları için bir öngörüde bulunmak çok zor.”

2021 2020’den daha iyi olacak

Turizmde önümüzdeki sezon izlenecek stratejiyle ilgili öngörülerde bulunan Erkan Yağcı, “Turizmimizin yüzde 80-85’i uluslararası turizmden oluştuğu için dünyadaki tüm gelişmelerden etkileniyoruz. Salgının hangi dönemde kontrol altına alınacağı, ülkelerde alınacak önlemler, ilaç ya da aşının bulunması ve virüsün mutasyona uğrayıp uğramayacağı, sektörün hareket alanını netleştirecek. Fakat dünyada pandeminin en kötü döneminin yaşandığını düşünürsek 2021 yılının 2020’den daha iyi olabileceğini öngörebiliyoruz” dedi.



Bu Haber 19.09.2020 - 10:15:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.