Mustafa Kartopu

Şanghay Turizm Fuarı ve Muğla'nın tanıtım projesi

Asya kıtasının en geniş kapsamlı turizm fuarlarında biri olan CITM (China International Travel Market), 18 – 21 Kasım 2010 tarihinde Şanghay’da New International Expo Center’da yapıldı.

Asya kıtasının en geniş kapsamlı turizm fuarlarında biri olan CITM (China International Travel Market), 18 – 21 Kasım 2010 tarihinde Şanghay’da New International Expo Center’da yapıldı. İlk iki günü profesyonellere, son iki günü ise halka açık olarak düzenlenen CITM fuarı; seyahat acentelerinden tur operatörlerine, otellerden turizm derneklerine, tatil köylerinden oto kiralama firmalarına, kongre merkezlerinden turizm teknolojisi geliştiren yazılım ve donanım firmalarına, havayollarından cruise firmalarına ve bölgesel turizm temsilcilerine kadar sektörün binlerce yerli ve yabancı alıcısını, satıcısını, toptancısını, perakendecisini 57,500 metre karelik bir alanda bir araya getirdi. 1998’den beri her yıl dönüşümlü olarak Şanghay ve Kunming kentlerinde yapılmakta olan bu büyük uluslar arası turizm etkinliği Çin Ulusal Turizm İdaresi, Şanghay Belediyesi ve Çin Sivil Havacılık İdaresi tarafından düzenlenmektedir. Bu arada bir not: Çin’de bakanlık düzeyinde bir turizm örgütlenmesi bulunmamaktadır. Bu konuda en üst düzey organ Çin Ulusal Turizm İdaresi’dir.

Türkiye standı; Aristo, Dorak, Erguvan, Pienti olmak üzere ağırlıklı Çin ile iş yapan 4 turizm firması, THY, Yeditepe Üniversitesi, Doluca şarapları ile Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden oluşmaktaydı. Şanghay’da okuyan Türk üniversite öğrencilerinin kurdukları folklor grubu ile genç bir çiftin gün içinde yaptıkları tango gösterileri standımıza renk kattı ve zaten var olan ilgiyi daha da arttırdı. Şanghay turizm müşavirimiz Sayın İlknur Yiğit’e Türkiye standının düzenlenmesindeki başarılı koordinasyonundan ve fuar öncesinden başlayarak her birimize göstermiş olduğu yakın ilgi ve yardımlarından dolayı ne kadar teşekkür etsek azdır.



Doluca şarap standında ayrıca Türk zeytinyağı, bal, zeytinyağlı kremler gibi son zamanlarda Çin’de giderek artan oranda ilgi çeken ve aranan ürünlerimizin tanıtımı, tadımı yapılmakta, ziyaretçilere ikram edilmekte ve satılmaktaydı. Bunu daha önceki fuarlarımızın pek çoğunda görmediğim için çok yerinde ve başarılı bulduğumu söylemeliyim. Gastronomi, Türk mutfağı, damak tadı gibi turizm tanıtımı ile başa baş giden, konsepte uygun bu ve benzeri ürünlerimizin turizm fuarlarında her zaman yer alması çok isabetli olacaktır.

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ STANDI DOLDU, TAŞTI


Şanghay CITM fuarının bence başka önemli bir yeniliği Yeditepe Üniversitesi’nin katılımı idi. Şimdiye kadar turizm fuarlarında bir üniversitenin yer aldığını hatırlamıyorum. Yeditepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güneşer’in sempatik Çinli elemanı ile beraber üniversitenin tanıtımını yaptıkları stand her zaman dolu idi. Sayın Güneşer’in belirttiğine göre, Yeditepe Üniversitesi’nin bu etkinliği çok yeni değil, birkaç yıldan beri devam etmekte. Çin’den Yeditepe Üniversitesi’ne doktora öğrencisi olarak gidenler olduğu gibi, öğrenci değişim programı çerçevesinde Çin’de de Türkiye’den gelen öğrenciler bulunmakta. Küresel öğrenci turizminde Türkiye’nin payını arttırmaya yönelik bir hareket olduğu kadar, farklı kültürlerin birbirlerini daha iyi anlamalarına katkısı ile de Yeditepe Üniversitesi’ni bu girişiminden dolayı kutlamak lazım!



YAKA KARTLARINDA DEVLETÇİ ZİHNİYETİN YANSIMASI


 Geçtiğimiz eylül ayının son haftasında Tokyo’daki JATA fuarında dikkatimi çeken, bu kez Şanghay CITM fuarında da gördüğüm ve bazı meslektaşlarımla paylaştığım bir gözlemimi burada da belirtmek istiyorum. Biliyorsunuz, tüm benzeri etkinliklerde katılımcılara birer yaka tanıtım kartı verilir. Burada da yaka kartında büyük harflerle CITM 2010 / EXHIBITOR (sergici) yazıyordu. Bunda yanlış yok. Fakat bence genel bir anlayışın, yaklaşımın ifadesidir. Batı dünyası katılımcıyı öncelikle bir birey kabul ediyor. Yaka kartında önce katılımcının adını, soyadını, ülkesini, sonra mensup olduğu firmayı veya temsil ettiği kurumu, en altta da katılımcı kategorisini yazıyor. Böyle bir düzenleme ile ben biriyle tanıştığımda, karşımdaki şahsa baktığımda ona her şeyden önce adıyla hitap edebiliyorum. Asya ise, katılımcıyı bir bütünün parçası olarak görüyor ve direkt EXHIBITOR (sergici) olarak kategorize ediyor. Burada kişi ikinci, kim bilir belki de daha arka planda. Devletçi zihniyetin bir yansıması olabilir mi? Ne dersiniz?

FUARA KATILAN TEK İL MUĞLA OLDU


Ağustos ayında Muğla Valimiz Sayın Fatih Şahin’in vizyonu ve girişimleri ile başlatılan ve ilk kez Eylül 2010’da Tokyo’daki JATA fuarında orijinal tur programlarıyla lanse ettiğimiz, Muğla ilinin Uzakdoğu ülkelerinde tanıtımı projesi Şanghay CITM fuarında da yoğun bir şekilde devam etti. Bu bağlamda fuarda temsil edilen tek ilimiz Muğla oldu. Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürü Sayın Kamil Özer görev yaptığı bölgeyi başarıyla temsil etti. Turizm firmaları da oluşturdukları paket programlarla bu tanıtım projesine destek verdiler. Pazarın, her yeni ürüne karşı doğal kabul edilmesi gereken çekingenliği kısa sürede aşılacak ve Muğla ilimiz Çin pazarından da hak ettiği payı fazlasıyla alacaktır. Böylece halen ağırlıklı olarak İngiliz turistlerin rağbet ettiği Muğla ilimizde turizm, alternatif pazarlara açılımla 12 aya yayılmış olacaktır. Bundan da yerli esnafın, turizmcinin, otellerin, rehberlerin ve sektörün diğer oyuncularının büyük yarar sağlayacakları açıktır. Başka illerimize de örnek oluşturmasını dilediğimiz bu özgün projenin hiç gevşekliğe kapılmadan belli bir program çerçevesinde ve istikrarlı bir şekilde en az üç yıl sürdürülmesi koşulu ile başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Bu üç yıl içinde de yavaş, yavaş gösterilen çabaların meyveleri toplanmaya başlanacaktır. Her şeyden önce Çinliye Muğla ilini, Bodrum’u, Marmaris’i Fethiye’yi, Dalaman’ı, Datça’yı iyice tanıtmak ve talep yaratmak gerekiyor. Muğla ilimizin önemli bir avantajı da İstanbul hariç, Türkiye’de iki uluslar arası havalimanına sahip tek ilimiz olmasıdır.



EN BÜYÜK SIKINTI TANITIM BÜTÇESİ YOKLUĞUYDU….

Şimdi gelelim işin en can alıcı noktasına... Bu projede en büyük sıkıntı maalesef bir tanıtım bütçesinin yokluğudur. Her adımda sektörden sponsor aranarak böyle kapsamlı bir proje yürütülemez. Elbette sektör kaz gelen yerden tavuk esirgenmeyeceğinin bilincindedir ve kendi tanıtımını da yapmak adına böyle projeleri fırsat bilir, imkanları ölçüsünde destek verir. Fakat sektörden sağlanacak perakende sponsorlukları pastanın kreması, süsü veya tanıtım bütçesine katkı olarak kabul etmek gerekir. Yoksa bir ilin, bir bölgenin tanıtımının yalnız sektörün sponsorluğu ile yapılmaya çalışılması kesinlikle gerçekçi değildir.

YEREL YÖNETİMLER NEDEN TANITIM PROJESİNİN İÇİNDE DEĞİL


Bu bakımdan çok yerinde bir vizyonla hepimizi heyecanlandıran, harekete geçiren Muğla Valimiz Sayın Fatih Şahin’e çok önemli bir görev düşüyor. Projenin yaşaması, sürdürülmesi ve başarıya ulaşması için gereken kaynağı bulmak. Burada bir de sorum olacak: Güllük, Milas, Marmaris, Bodrum, Fethiye, Datça, Dalaman ilk aklıma gelenler ve tabii diğerleri… Belediyeler, yerel yönetimler niçin bu tanıtım projesinin içinde değil? Olmaları gerekmiyor mu? Onlar da ellerini taşın altına koymasınlar mı? Bu projenin getirisinden onlar da yararlanmayacaklar mı?


Bu Makale 02.12.2010 - 10:05:50 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Canan Sezgin 26.11.2010 - 02:59

    Mustafa bey yazinizi okudum cok begendim Necati bey'in yazilari sayesinde siteyi zaten takip ediyordum. Artik sizin yazilarinizi da okuyacagim . Fuar konusundaki izlenimlerinizi cok guzel aktarmissiniz . Saptamalariniz cok yerinde.Ulke Turizmine senelerdir verdiginiz emek icin binlerce tesekkur . Artik bu tanitim calismalarinin bireysel cabadan cikip kollektif olmasi gerektigini dusunuyorum o zaman cok daha verimli olacagi kesin . Yeni koseniz hayirli olsun.

  • Necati ÇALIŞKAN 26.11.2010 - 10:05

    Uzun yıllar Vip Turizmde beraber çalıştığımız Sevgili Mustafa Kartopu'nun turizm güncel ailesine katılmasına çok sevindim. Sevgili Kartopu engin bilgisi ve Türkiye'de çok az kişiden olan deneyim ve organizasyon becerisi ile türk turizminde önemli şahsiyetlerinden biridir. Onun paylaştığı bilgilerinden özellikle gençlerin çok yararlanacağını umuyorum. Hayırlı olmasını temmeni ediyorum...Hoşgeldin aramıza...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.