Yurt dışı tur satışları %50 düştü, Prontotour yeni projesi için harekete geçti

Yurt dışı tur satışları %50 düştü, Prontotour yeni projesi için harekete geçti

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, dövizdeki yükselişin outgoing turlarına etkisinden Prontotour'un bakanlıktan destek beklediği ProntoWorld projesine, iç pazarda artan otel fiyatlarından daralmanın müşteri sayısına ve cirolara yansımalarına kadar pek çok başlıkta TurizmGüncel'e açıklamalarda bulundu.


TurizmGüncel

''YURT DIŞI TUR SATIŞLARI YÜZDE 50 DÜŞTÜ''

Dövizdeki son yükselişin outgoing satışlarını yüzde 50 düşürdüğünü belirten Prontotour Yöneti Kurulu Başkanı Ali Onaran, ''İptal oranlarında da artış oldu. Çünkü dövizin inişli-çıkışlı durumu müşterileri etkiliyor.'' dedi.

Yurt dışına tatile gitme planı yapanların sadece döviz yükselirken değil, düşerken de satın alma yapmadığına dikkat çeken Onaran, ''Mesela dolar kuru 7.50'den 7'ye indiğinde satışlarda bir artış olmasını beklersiniz. Ama öyle olmuyor. Satışların en iyi olduğu zamanlar dövizin istikrarlı olduğu zamanlar. Kurlardaki oynaklık noktalandığında, satışların da belli bir yere oturacağını düşünüyorum.'' ifadelerini kullandı.

DOLARI VE EUROYU SABİTLEDİ

Kurdaki yükselme/dalgalanma karşısında Prontotour'un neler yaptığı konusunda da bilgi veren Ali Onaran, ''Biz, dövizdeki artışın vatandaş üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla kuru sabitliyoruz. Şu anda doları 5.99, euroyu ise 6.99'da sabitledik. Kuru sabitleyerek hem vatandaşın algısında 6 ve 7 rakamlarını telaffuz etmiyor hem de 'sabah şu kur, akşam şu kur' diye vatandaşlarımız ve acentelerimiz sorun yaşamıyor.'' şeklinde konuştu.

TÜRK MİSAFİR FARKLI ÜLKELERE YÖNELDİ

Dövizdeki yükselişle birlikte Türk misafirin ulusal parası dolar ve euro olan ülkelerin yerine farklı ülkelere yöneldiği bilgisini veren Onaran, ''Örneğin Tayland'ın para birimi baht. Dövizin bu şekilde yükselmesiyle beraber bu ülkeye dönük satışlarda yüzde 30 büyüme yaşandı. Benzer şekilde Fas'ta da artış var. Öte taraftan Kıbrıs satışlarında da ciddi bir artış var. Biz de zaten müşterinin o tarafa kayacağını düşündüğümüz için biraz daha fazla yüklendik.'' dedi.

DOLARDAKİ ARTIŞ ZENGİN TURİSTİ DAHA AZ ETKİLEDİ

Yurt dışı satışlarındaki azalmanın gelir grubuna göre değiştiğinin altını çizen Ali Onaran, toplam satışlar yüzde 50 gerilerken, üst segment ürün olan ProntoPlus'taki düşüşün yüzde 20 olduğunu söyledi. Onaran, ''Bizim tura götürdüğümüz müşteride yaş ortalaması 42 iken, ProntoPlus'taki müşterinin yaş ortalaması 49. Bu gruptaki yolcular, planladıkları seyahati daha fazla ötelemek istemiyor.'' dedi.

''PRONTO WORLD PROJESİ İÇİN BAKANLIKTAN DESTEK BEKLİYORUZ''

Kriz dönemlerinin kimi şirketleri farklı arayışlara ve alternatiflere sürüklediğini, bu anlamda Prontotour'un bir çalışması olup olmadığını sorduğumuz Onaran, şu yanıtı verdi:

Var, ProntoWorld projesi. Bu projeyi gerçek anlamda hayata geçiremedik. Belki yeni bakanımızın da bizi anlayıp yardımcı olacağını düşündüğüm için tekrar bu projenin üstüne gitmek istiyorum. Biz paket programla dünyanın dört bi yanına Türkleri gönderiyoruz. Biz diyoruz ki, bunun aynısı İran'dan da, Gürcistan'dan da, Almanya'dan da, İtalya'dan da... yapabiliriz diyoruz.

THY gibi agresif büyüyen doğru bir partnerimizin olduğunu da hesaba katarsak bu çapta bir projeyi hayata geçirebiliriz. Sonuçta biz de hizmet ihraç ediyoruz. İtalya'daki misafirimi alıp Phuket'e götüreceksem Türkiye'ye de döviz kazandıracağım. Bu nedenle bunun bakanlık tarafından desteklenebileceğini düşünüyorum.

Dünyadaki büyük tur operatörlerinin yaptığı işin başında deniz, kum, güneş turizmi geliyor. TUI yılda 10 milyon insanı tatile götürüyor ama bunun yüzde 97'si deniz turizmi. Biz ise kültür turu yapıyoruz ve burada da güçlüyüz. TUI bizden 100 kat daha büyük olmasına rağmen, örneğin kültür turu alanında, İtalya'ya yaptığı iş bizim yaptığımız kadardır. Bir Türk firması olarak biz, Almanya'da da, Gürcistan'da da, Benelüks ülkelerinde de var olabiliriz. Ama bunun elbette desteğe ihtiyacı var. Bu konuyla ilgili olarak bakanlık nezdinde girişimlerimiz olacak.

Avrupa pazarının açılmasıyla birlikte Türkiye'deki otellerin iç pazarda fiyat artışına gitmeleri ile ilgili de değerlendirme yapan Onaran, ''Burda aslında otelcilerin haklı olduğu noktalar var. Otel yatırımlarının dövizde olduğunu biliyorum. Mesela geçen sene 100 euroya Almanya pazarına, 100 euroya da iç pazara verdiler. Şimdi bu yıl yine Almanya'ya 100 euroya verecek ama iç pazara 385 liraya nasıl versin odayı? İster istemez bir fark olacak. Elbette 700 liraya çıkmaması lazım ama belki bizim kontenjanımızı yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürecek, fiyatları yüzde 30 arttıracak. Bu nedenle erken rezervasyon dönemi başlar başlamaz tatilcinin tatilini satın alması lazım.''

''TL BAZINDA HERKES HEDEFLERİNİ TUTTURDU AMA...''

Prontototour'un 2018 hedeflerine ulaşıp ulaşamadığı konusunda da açıklama yapan Onaran, ''TL bazında herkes hedeflerini tutturdu. Ancak hiçbirimiz kişi sayısını tutturamadık. Otel fiyatlarındaki artıştan dolayı kişi sayısını azalmasına rağmen cirolarda bir yukarı gidiş var. Kendimizi avutacaksak, evet, TL cirolarında artış var ancak kişi sayılarında ciddi azalmalar var.'' dedi.

''HAVA YOLU ŞİRKETLERİ ESNEKLİK GÖSTERİYOR''

Pazardaki daralmadan dolayı hava yolu şirketlerinin esneklik gösterdiğini dile getiren Ali Onaran, THY diğer hava yolu şirketleri görüştüklerini ve yardımcı olacaklarına dair sözlü garanti aldıklarını belirtti. Onaran, ''2019 için de bu senenin şartları olmasın. Çünkü şu anda önümüzü göremiyoruz. Hava yolu şirketleri no-show yüzdelerini 2018 gibi koyarlarsa centeler çok fazla gerilir ve korkar. Biz de hava yollarına, no-show sürelerini biraz daha esnek tutarak bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Bu şekilde koşmaya devam edebiliriz.'' dedi.

''EN BÜYÜK ŞANSIMIZ MEHMET ERSOY'LA DİREKT DİYALOĞA GİRMEMİZ''

Kültür ve Turizm Bakanlığı koltuğuna sektörün içinden gelen bir iş adamı olan Mehmet Ersoy'un oturmasına ilişkin sorumuzu da yanıtlayan Onaran, ''Tabi Türkiye'nin çok alışık olmadığı bir olay. Ancak ABD'de bunun çok örnekleri var. Ama şurası önemli. Biz Ankara'ya gittiğimizde masanın bu tarafında beraber oturup aynı menfaatleri savunuyorduk. Yeni bakan aynı menfaatleri savunmaya devam etse bizim için bir şeyler yapmış olacak. O bakımdan şanslıyız. Ama tabi zaman gösterecek. İlk defa olan bir şey. Belki şu anda bir miktar kendi acemiliği de vardır. Ersoy o acemiliği kısa sürede atlatacaktır. Benim son 4-5 bakanla pek diyaloğum olmadı. Şimdi en büyük şansımız Mehmet Ersoy'la doğrudan diyaloğa girmemiz.'' ifadelerini kullandı.



Bu Haber 17.09.2018 - 17:21:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Handan Kocabaş 27.03.2021 - 10:14

    2 seneye yaklaştı paramızı verin

  • Himmet DENİZ 18.09.2018 - 10:14

    Değerli dostumuz Ali bey, Projeniz uygulamaya değer, eğer bakanlıkta katkı verirse.. Size 2 yıl önce de üzerinde çalıştığımız projede bu günler içindi. Zaten önerilen çalışmanın %80'ni yapıyordunuz. Olumlu sonuçlanmadı. Şimdi de geçerliliğini korumaktadır. Sektörümüz de son yıllarda ürün sepeti oluşturamayan acenteler, yoğunlaştığı alan sıkıntıya düştüğün de problem yaşıyorlar. Ülkemizde de istikrar günlük değiştiği için, en çabuk etkilenen turizm sektörümüz oluyor. Bunun için imkanı olan acentelerimizin ürün sepeti oluşturarak, olumsuzluklardan etkilenmemeyi sağlamalıdırlar.. Saygılarımla

  • Uzakdogu 17.09.2018 - 06:50

    Aciklama hic mantikli degil, Phuket'te yerinde yasayan birisiyim, Turk pazari neredeyse sifirlandi. USD/THB kaya gibi saglam yerinde duruyor. USD/EUR cinsinden TL'nin kaybi ancak ic pazar Arjantin-Guney Afrika-Rusya'ya yoneldi denilseydi anlami olurdu. Starbucks'da orta boy kahve TL cinsinden 28TL hesabin gerisini birisi yapar..

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.