Yıldıray Karaer açıkladı: FTI’ın iflası Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

Yıldıray Karaer açıkladı: FTI’ın iflası Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
Corendon Airlines Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, FTI’dan ortaya çıkan boşluğun bir çırpıda doldurulamayacağını ifade ediyor. Karaer, özellikle ön ve arka sezonlar ile kış dönemine işaret ediyor.

Turizm Güncel – Özel 

Corendon Airlines Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, Alman tur operatörü FTI’ın iflasını Turizm Güncel Haber Müdürü Savaş Daş’a değerlendirdi.

Destinasyonlar ve oteller için kötü bir gelişme

Kendi otelleri, yatak bankası, acente ağı olan ve Türkiye’ye 1-1,5 milyon kapasite üreten FTI gibi büyük bir oyuncunun piyasadan çekilmesinin destinasyonlar ve oteller için kötü bir gelişme olduğunu kaydeden Yıldıray Karaer, Corendon Grubunun da hem otel hem de hava yolu ayağında FTI ile çalıştığını hatırlattı. 

Hava yolu tarafında sigorta devreye girdi

Thomas Cook’un iflasının ardından Almanya’nın tur operatörlerinden aldığı teminatlarla yeni bir seyahat sigortası fonu oluşturduğunu kaydeden Karaer “Bu fonda biriken para ilk defa FTI’ın iflasında kullanılıyor. Hava yolu tarafında sigorta devreye girdi ve FTI iflas ettiğinde tatilde olan yolcular döndüğünde hava yoluna bunun ödemesini yapıyor. Şu anda bu tarih 17 Haziran olarak güncelledi. Tekrar uzatılacağını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Otellerdeki misafirin parasının ödenip ödenmeyeceği soru işareti

Ancak oteller için soru işareti olduğunu ifade eden Karaer, “Turizm Bakanlığı ve valilikler müşteriden para almamaları konusunda otelleri uyarıyor ancak halihazırda otellerde tatil yapan misafirlerin parasının sigorta tarafından ödenip ödenmeyeceği soru işareti. Zaten Almanya’da FTI’ın yolcularının elindeki rezervasyonla tatile gitmesine izin verilmiyor. Şu anda muallak tek konu içerideki misafirlerin ödemesinin yapılıp yapılmayacağı. Bir de geçmiş dönemden konaklamış, geriye dönmüş yolcuların ödemeleri var. Onlar için ileri tarihli çekler verildi. Ancak şu anda o çeklerin tahsilatı zor oluyor.” dedi.

FTI yeri kolay doldurulacak bir tur operatörü değil

Peki FTI’ın yarattığı boşluk kolayca doldurulabilir mi? Karaer sorumuza şu yanıtı verdi:

"FTI’ın müşterileri şu anda TUI, DER Touristik, Schauinsland Reisen ve Bentour gibi tur operatörleri üzerinden yeniden rezervasyon yapıyorlar. Biz bunu otellerimize gelen rezervasyon sayılarından da anlıyoruz. Ancak mesele haziran, temmuz veya ağustos aylarında müşteri bulmak değil. Bu aylarda müşteri bulmak kolay. Önemli olan ön ve arka sezonlarda ve kış döneminde aynı müşteriyi Türkiye’ye getirmek. Özellikle Mısır ve Türkiye destinasyonlarına kış döneminde yüksek sayıda turist getiren FTI’ın yokluğu mutlaka hissedilecektir. 

FTI çok agresif bir pazarlama taktiği olan, sahip olduğu araçlarla çok yoğun satış yapan bir tur operatörüydü. O nedenle piyasadan çekilmesiyle oluşan boşluk hemen doldurulamaz. Ancak 2025 yılından itibaren taşlar yerine oturmaya başlar."


Bu Haber 11.06.2024 - 13:36:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.