Salda Gölü için Ayder ve Uzungöl örneğini vererek uyardı

Salda Gölü için Ayder ve Uzungöl örneğini vererek uyardı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Milli Parka dönüştürmek için proje hazırladığı ve son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından ziyaret edilen Salda Gölü ile ilgili, Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel’den açıklamalar geldi. Emine Erdoğan’ın, ‘’Ben inanadım, siz de inanın’’ dediği proje için Şenel, Ayder ve Uzungöl riskine dikkat çekti.


Eski bir eğitimci olan Yeşilova’nın Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, Sözcü gazetesinden Özlem Gürses’in Salda Gölü ile ilgili orularını yanıtladı.

Salda Gölü’nün özellikleri

Bi krater gölü olan Salda’nın 184 metreyle Türkiye’nin en derin göllerinden biri olduğunu belirten Mümtaz Şenel, 2 milyon yıl önce oluştuğu düşünülen gölde 110 kuş türü ve sayısız endemik bitkinin bulunduğunu ifade etti. Nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerinin yaşam alanının da burası olduğunu kaydeden Şenel, ‘’Tuzsuz ve alkali suyuyla göl, kile benzer, bembeyaz bir kuma, turkuaz rengi bir görünüme sahip. Bu nedenle “Saldivler” yani “Türkiye'nin Maldivleri” olarak anılıyor. Rengine aldanmayın, kumu son derece sert ve kesici. Zira göl dünya üzerinde Mars yüzeyine benzer özellikler gösteren iki noktadan biri (Bir diğeri Kanada'da)... Salda Gölü bugünkü haliyle Türkiye'nin en temiz, dünyanın ise beşinci en temiz gölü ve ancak yapılaşmaya açılmazsa bu özelliğini koruyabilir.’’ dedi.

Milli Emlak 27 yıl önce belediyeye tahsis etmiş

Salda Gölü2ndeki plaj alanının 27 yıl önce Milli Emlak tarafından belediyeye ücretsiz olarak tahsis edildiğini kaydeden Mümtaz Şenel, bölgede bulunan ağaçların da yıllar içinde belediye tarafından dikildiğini ifade etti. Gölün çevresinin 43 bin kilometrekare olduğuna dikkat çeken Şenel, belediyenin işlettiği 21 bin metrekarelik alanda içinde kamp alanları, küçük bir kafeterya ve arka tarafta da duş ve tuvalet alanlarının bulunduğunu, ancak bunların hiçbirinin kalıcı yapı olmadığını söyledi.

Belediyeye 63 bin TL ceza kesilmiş

Milli Emlak’ın belediyeye yaptığı tahsiste bir süre belirtilmediğini kaydeden Şenel, ‘’Sadece üzerine bir yapı yapmamak kaydı var. Evet, tam burası. 31 Mart'ta biz seçildik, 1 ay sonra dediler ki ‘Biz buraya millet bahçesi yapacağız, burayı terk edin.’ Mayıs ayında turizm sezonu başladı, ‘Biz nereyi terk edelim? Hem neden bizi buradan çıkartıyorsunuz’ dedik. Çıkmayacağımızı belirttik.’’ ifadelerini kullandı. Bunun üzerine belediyeye 63 bin TL ceza kesildiğini hatılatan Şenel, ‘’Biz de dedik ki “Belediye 27 yılda 10 bin ağaç dikti. 2.5 milyon masraf etmiş. Kesin 63 bin lirasını üstünü verin bana.” Direneceğiz, çıkmayacağız buradan.’’ şeklinde konuştu.

Proje çizimlerinin Saldivler'e içinde asansörü ve kliması bile bulunan onlarca bina yapılacağını gösterdiğini ifade eden Şenel, açıklamalarının devamında şu noktaların altını çizdi:

Bungalovlar, asansörler, klimalı sağlık yapıları...

‘’Biz burada Burdur, Antalya, Denizli, Muğla milletvekilleri ile birlikte bir basın açıklaması yaptık, bunları anlattık. Bu planlar kamuoyunda tepki çekince Bakan dedi ki: “İlk 300 metreye bir şey yapmayacağız…” Ama durum tam tersi. Size teslim ettiğim projelerde de görünüyor, hem de her iki sit bölgesinde de var. Kıyı kenar şeridinden 50 metre yukarısı birinci sit, bir 50 metre daha yukarısı ikinci sit bölgesi… Bizzat Çevre Bakanlığı tarafından karar verilmiş sitler bunlar. Birinci sitte yürüyüş yolları, oturma alanları konmuş. İkinci sitte ise bungalov evler var. Asansörler, klimalı sağlık yapıları, betonarme binalar var. Aynı projede kafeterya, mescit, tuvalet bulunuyor. Hatta bazı kısımlara da kentsel dönüşüm alanları konulmuş.’’

‘’Ben yaptım oldu diyorlar’’

Millet bahçesi projesinin ihalesinin yapılıp yapılmadığı şeklindeki soruya ise Şenel, ‘’Yapıldı ama nasıl? Salda ihalesi planlar onaylanmadan yapıldı. Bizim milletvekilimizi bile içeri almadılar. Her şey gizli kapaklı, açık bir şey yok. “Ben yaptım, oldu” diyorlar! 7 firma katıldı, bunlardan ikisi Enam İnşaat ve İzbay İnşaat. Enam İnşaat, Ankara'da Melih Gökçek döneminde gündeme gelen ve sayısız ihale alan bir firma. İzbay İnşaat'ın ise merkezi Siirt'teymiş. Benim son duyduğum da şu; burası Suudlara söz verilmiş. İşin tuhafı, gölü korumak için burası Özel Çevre Koruma içine alındı, üç kişilik bir heyet kurdular, benim ilçemde çivi bile çakamıyoruz ama Salda'yı koruyamıyoruz. Hatta ÇED raporu olmadan göl yakınında bazı alanlara madencilik ruhsatı bile vermişler…’’ yanıtını verdi.



Bu Haber 05.09.2019 - 09:11:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.