Yakup Demir: 10 bin lira maaşla otelde çalışacak personel bulamıyoruz

Yakup Demir: 10 bin lira maaşla otelde çalışacak personel bulamıyoruz

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇESTOB) Başkanı Yakup Demir, turizm sektöründe yaşanan personel sıkıntısı hakkında değerlendirmede bulundu.


Turizm sektöründe yaşanan personel sıkıntısı hakkında Ege’de Sonsöz’den Muhittin Akbel’e değerlendirmede bulunan Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇESTOB) Başkanı Yakup Demir, çok sayıda otel işletmecisinin, yeterli sayıda personel bulamadığı için tesisini açamadığını ve turizmcilerin bu sorundan bıkarak ülkeyi terk etmeye hazırladığını açıkladı.

“Personelsizlik nedeniyle yüzlerce işletmeci otelini açamadı”

Şu anda hizmet sektöründe iş üretecek insan bulmanın zorluklarını anlatan Yakup Demir, “Personelsizlik nedeniyle yüzlerce işletmeci otelini açamadı. Türkiye, çok büyük bir sorunuyla karşı karşıya. Turizmci, çalıştıracak eleman bulamıyor. Bu çok ciddi bir sorun ve incelemek, çözüm bulmak lazım. Okullar Haziran ayında kapanıyor. Çalışacak öğrenci bulamıyoruz. Mecburen yurtdışına entegre oluyoruz. Bu sefer karşımıza birtakım aşılamayan prosedürler çıkıyor" ifadelerini kullandı.

“Yurt dışından gelen elemanların çalışması işini kolaylaştırmamız lazım”

Yurt dışından getirdikleri elemanları çalıştırmak için birçok engelle karşılaştıklarını ifade eden Demir,  "Biz de isteriz, kendi insanımızla çalışalım. Fakat havuza bakacak, resepsiyonda çalışacak kimseyi bulamıyoruz. Yabancı insanları çalıştırmak istiyoruz, karşımıza engeller çıkarılıyor. Devlet, “Ülkemizde bu kadar işsiz var, niye yabancı İşçi getiriyorsun?’ , diyor. İki arada bir derede kaldık. Yurt dışından gelen elemanların çalışması işini kolaylaştırmamız lazım ya da ülkemizdeki işgücünü, üretime entegre etmeliyiz.” Şeklinde konuştu.

“Personel personel diye feryat ediyoruz"

Demir, az çalışıp çok kazanmanın hesabı yaptıkları için gençlerin turizm sektöründe çalışmak istemediklerini belirtti. Verdiği bir personel alım ilanına uçuk talepler aldığını aktaran Demir, “Yıllardır turizm sektöründeyim, sayısız insan çalıştırdım. Geçen gün verdiğim bir ilan için aradılar, tecrübesi olmamasına rağmen gel konuşalım dedim. ‘O zaman bana lojmanin resmini, mümkünse videosunu atar mısınız?’ dedi. Fotoğraf ve video attım. Arkasından benden, personel menüsünü de göndermemi istedi. Bir başkası da iş görüşmesine gelecek, ‘Konum atsam, beni şu noktadan alır mısınız?’, dedi. İnanılacak gibi değil. Kimse burnundan kıl aldırmıyor. Sırf bu sorun yüzünden, benim gibi yurtdışında turizmle uğraşmak isteyen çok sayıda turizmci var. Biz turizmciler personel personel diye feryat ediyoruz." sözlerini kullandı.

“En iyisi, personel sıkıntısının olmadığı Uzakdoğu ülkelerinde bu işi yapmak”

Çeşme'deki otelinde, gerçekte istihdam etmesi gereken personel sayısının yarısı kadarıyla çarkı çevirmeye çalıştığını belirten Başkan Yakup Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maaşlar asgari ücretten başlıyor, tecrübesine göre 10 bin liraya kadar çıkıyor. Şu dönemde turizmde patron olmak çok zor. Turizmciler bu işten çok fena halde sıkıldı. Öyle ki personelsizlikten ıstırap çekiyoruz. Otelini açacak ama bir aydır personel bulamadığı için açamıyor. Bu şartlarda Türkiye'de turizm işi yapmak çok zor. Galiba en iyisi, personel sıkıntısının olmadığı Uzakdoğu ülkelerinde bu işi yapmak."



Bu Haber 26.05.2022 - 15:48:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Artık Herşeyi Biliyoruz

    Orkun AS 28.05.2022 - 11:51

    Gençlerin emeklerini sömürme dönemi bitti artık !! Sen Avrupada 500-600 Dolar veya Euroya hemde otellerdeki zor çalışma şartlarında adam çalıştırabilir misin ? Ülkede A'dan - Z'ye herşey dövize endekslenmişken verdiğin TL maaşının karşılığı en az 1000 € veya $ olmalı ki çalışacak personel bulasınız, standart personel'den bahsediyorum en düşük maaş yani. Şuanda bulduklarınızı ilerleyen yıllarda hiç bulamayacaksınız. Bu ülkenin gençliği Avrupa ve Amerika'daki yaşıtlarının nasıl hayat standartlarında yaşadığını artık çok iyi biliyor. Hangi çalışma koşullarında hangi mesleklerin kaç para aldığını çok iyi biliyor, mesai saatlerini çok iyi biliyor, alım güçlerinin nasıl olduğunu çok iyi biliyor. Utanmadan, 10.000 liraya yani 28.05.2022 güncel döviz kurlarıyla, 620 Euro yada 575 Dolara çalışacak personel bulamıyoruz diyorlar.

  • Cenker Cinar 27.05.2022 - 11:37

    Bu söyledikleri doğru değil, işkur da sürüsüne adam var, ben ingilizce ve Rusça biliyorum iş kura CV bıraktım, daha bugüne kadar 1 kişi aramadı. 10 seneyi geçti.

  • Antalya 27.05.2022 - 01:27

  • edep yahu

    hede hode 27.05.2022 - 12:08

    "yeterli sayıda personel bulamadığı için tesisini açamadığını ve turizmcilerin bu sorundan bıkarak ülkeyi terk etmeye hazırladığını " demis adam...pandemi savas enflasyon cari açık akaryakit su gaz tarim sebze et meyve fiyatlari vs vs hersey yolunda , ama turizmciler 10 bini begenmiyenler yüzünden ulkeyi terk edeceklermis....edep yahu....bu sebeple gidecek turizmci varsa 1 dakika bile ülkede durmasın...yeminle parasini ben verecegim yeterki gitsin.

  • Misafir Degilim 27.05.2022 - 12:00

    Kendin çalış 10 bine...sebeplerini aşağıdaki yorumlar çok güzel açıklıyor.

  • GERÇEĞE AYKIRI BEYAN VEREN KİŞİLER VATANI İÇİN ÖLEN ŞEHİTLERİMİZDENDE Mİ UTANMAZLAR

    SALİH TALHA 27.05.2022 - 11:55

    PERSONEL SIKINTISI YOK, YABANCI PERSONEL ÇALIŞMIYOR VE DAHA ÇOK MALİYETLİ. AYRICA 5-6 AY ÇALIŞTIRIYORUZ. PERSONELİN ÇOĞUNLUĞU ASGARİ ÜCRETLİ, MUTFAKÇILAR İYİ ÖRGÜTLENDİĞİ İÇİN OLARIN MAAŞI YÜKSEK. ASGARİ ÜCRETE NASIL GEÇİNİLİR BİR ÖĞRETSİNLER. BU GERÇEĞE AYKIRI BEYAN VEREN KİŞİLER VATANI İÇİN ÖLEN ŞEHİTLERİMİZDENDE Mİ UTANMAZLAR.

  • Insana yatırım

    Ekrem kzilkaya 27.05.2022 - 10:50

    Otellere trilyonlar yatirim yap is elamana işciye geldimi 3 beşin hesabini yap egitim verme sezon 6 ay asgari ucret ve uc beşyuz ustu maasla elaman zor bulursun kapatin gidin uzak doguya orda cok mutlu olursunuz

  • Hikaye

    Kerem 27.05.2022 - 10:48

    Ege de 30 yıl çalıştım ; 10000 TL verilmez,veremezler...çalışmak istesem de çalışamam kiralar min. 3500 TL ( Bodrum Katı ) + peşin yıllık isteniyor.12 ay kimseyi tutmuyorlar. Bu arada kalifiye elemande istenmiyor asgari ücret tercih nedeni.

  • Bsg

    Mustafa Kockar 27.05.2022 - 08:41

    Bu yalan ne kadar kolay soylenir olmus;"turizmde patron olmak cok zor".turizmde isci olmak daha zor.isterseniz gelin siz isci olun biz patron olalim!

  • Defolun bu ulkeden!

    Ahmet Can Yesildag 27.05.2022 - 12:04

    Sizin gibi insanlarin Turk insanina verdigi cikarci degerler yuzunden bugun biz hala kalkinamiyoruz. Kim calisir zannediyorsujuz 600-700$ dolara? Ulkemize yakisan kalite de hangi ulkeden adam gelecek te calisacak ? Soylermisiniz? Kafanizi ulkemizi daha degerli rate ler le nasil satariz. Turizm iscisini nasil kalkindiririz ve Beyefendilere ve Hanim efendilere servis eden Beyefendi ve Hanim efendi Turizm calisanlari bulabikiriz ve yetistirebikiriz diyeceginize ve buna kafa yoracaginiza; 10.000 Tl. veriyoriz adam bulamiyoruz diyorsujuz? Sizin 10.000 TL. maas dediginiz 700 $ para etmiyor bile.Geceligi bu paraya satilan bir otelde calisacak bir personel bir gun bile bu hotelde kalamayacak para yi bile haketmedigini mi dusunuyorsunuz. Cok yazik. Sizin gibi dusunen herkes Turk turizm ekolojisinin katilidir. Defolun bu ulkeden! Yazacak ve anlatacak cok sey var ama degmez size ...

  • Ga 26.05.2022 - 11:15

    Gençleri eleştirmek kolay , 59 personelim var kadromuz tamam 12 ay maaş veriyoruz , 2 ay 10.000 TL vericek sanırsın New York plaza otel e adam arıyor

  • Gel herşeyi anlat

    Hasan Gülday 26.05.2022 - 08:04

    Keşke Çeşme turizm sezonunun kısalığından ve maaşların en fazla on bin fakat aslında asgari ücretten başladığından bahsetseymis. Kimse üç beş ay çalışmak için oralara gelmez. Antalya'da bile birçok otel çalışanı çiftçiliğe döndü.

  • Personel sorunu

    BAYRAM DURAN 26.05.2022 - 07:44

    Bende manavgatta kaliteli bir otelde turizimde çalışıyorum eleman sıkıntımız hiç olmuyor patronumuz güzel maaş veriyor ha 10 binin altında alıyorum ama vaktinde alıyorum ayın 2 si dedi mi maaş hesabınızda 8 saat çalışıyoruz mesaiye kalan mesaisini alıyor az adamla çok iş istenmiyor eminim bulamayan oteller bunların tam tersini yapıyor olabailir

  • Şaka demi

    Engin Çelik 26.05.2022 - 07:20

    Verdiğiniz beyanata sizler inanıyormusunuz asgari ücretin üzerinde ufak bir oynama yaptınız 4253 TL olan asgari ücret oldu asgari aile geçim indirimi iptal olmuşken insanlara kiraların 3500 TL olduğu bir ülkede 5500 6000 En Babası 7000;TL maaş ile çalıştırmak Hangi akla hizmettir çoğu otellerde doğulu batılı çalışan almıyoruz ırkçılığı varken sizler nasıl bir mutluluk içersinde Diniz çok merak ediyorum haksızlıklar yaparak emeğini aşını çalarak çalışanlarımızı turizmden soguttunuz sizlere tavsiyem sapkanizi önünüze koyarak demeçler veriniz sizler pandemide çalışanlarımızı kapı önüne koyarak çok güzel vefasizlik vijdansizlik örneği sergilediniz simmdi yaptıklarınizın bedelini ödüyorsunuz bu ülkeyi ve sizleri ayakta tutan emekçi çalışanlarımizdir bunu asla unutmayın bizler yoksak sizler bir hicsiniz ....

  • Yalan dolan

    Alp Kurtuluş 26.05.2022 - 06:12

    Neden yalan yanlış şeyler yazıyorsunuz 10000 TL maaşı kim veriyor açıkla ağlama duvarına çevirdiniz ortalığı kış gelsin kapı önüne koy pesoneli sonrada çalışacak adam bulamıyoruz diye ağlayın beter olun aç gözlü işverenler

  • personel

    selim karaci 26.05.2022 - 04:15

    Calisana asgari ucret verip gunluk 15 saat calissin 4 kisilik is yapsin degil mi? Ulkemizde is begenmeyen orani %1 i gecmez. Senin 10 bin tl maas verdigin kisininde otelden hic disari cikmasin 24 saat calissin istersin. Insan gibi gunluk 8 saat calistirip yemegini kalacak yerini normal standartlarda veren otel cok cok az. Sonrada kalkmislar personel bulamiyoruz. Kimi kandiriyorsunuz??? Heleki bircok otel haftanin 7 gunu eleman calistiriyor izinsiz. Heleki temizlikciler : sabah 7 de gelsinler aksam 6 ya kadar temizlik yap ustune yemekler kotu ....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.