Voyage Hotel Gece Müdürü, hayatı tersine yaşayanların öyküsünü anlattı

Voyage Hotel Gece Müdürü, hayatı tersine yaşayanların öyküsünü anlattı
Belek Voyage Hotel Gece Müdürü Serkan Yaman 'hayatı tersine yaşayanlar' olarak adlandırdığı gece müdürlerinin çalışma koşullarını, geceleri otellerde yaşananları ve Türkiye turizminin geleceğini TurizmGuncel'e değerlendirdi.


TurizmGuncel


Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?


1979 Bolu doğumlu evli ve 8 aylık bir kız babasıyım. Adnan Menderes Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünden mezun olduktan sonra fiili olarak stajlarımızın devamında sektörde çalışmalara devam ettim.  Turizm eğitimi alanlar genellikle sektörü tercih etmiyor. Sizi motive eden sebep ne idi? Konaklama İşletmeciliği bölümü mezunu olup da sektörde kalan ve mesleğini devam ettiren nadir kişilerdenim. Turizmin zorluğunu çekmiş, sabreden ve bunun karşılığında emeklerinin karşılığını alabilen birisi olduğum içinde ayrıca gururluyum. Şimdi Voyage Belek Hotel'de görevimi sürdürmekteyim.

HAYATI TERSİNE YAŞAYANLAR


Otellerde gece müdürlerinin görevi nedir?


Bu soruya kelimenin sözlük anlamıyla değil de tamamen tecrübelerime dayanarak cevap vermek istiyorum. Gece Müdürlüğü Duty Manager’dan görevi teslim alan kısmen Genel Müdürü'nün kolluğunu takan bir yönetici. Göreve başladığı andan itibaren tesisin tek yetkilisi konumundadır. Sorumluluk ağır. Nedeni, gün içerisinde yaklaşık 15 departman müdürünün paylaştığı sorumluluğun gece sadece sizin elinizde olması. Gündüz başlayan ve gece devam edip ertesi güne hazırlanılan bir süreç. Operasyon yoğunluk açısından hafiflemiş olsa da insani açıdan gece tehlikelere açık olması nedeniyle hem misafirler hem de çalışan personeller adına kontrolün ve takibin sürekli sürdürülmesi zorunluluğu var.

KALİFİYE İNSANLAR AĞIR İŞ KOŞULLARI NEDENİYLE SEKTÖRÜ TERK EDİYOR

İlk bakışta gece el ayak çekildikten sonra otel yönetimine pek yapacak bir şey kalmıyor gibi. Ama aslında asıl hazırlıklar gece  sürüyor galiba?

Akıllara gelen bir soru, "Gece etrafta kimse yok, ne tür problemler olabilir?" yönünde olabilir. Görev aldığım tesiste 24 saat her şey dahil sistemi devam ediyor. Yani tesisin her metrekaresi 24 saat yaşıyor. Bunu diskoda eğlenen çiftler ve bahçede sulanmayı bekleyen çiçekler ve çimenler ve daha sayamadığım birçok hizmet olarak da algılayabiliriz. Her departmana ait kalite kontrol proseslerinin sekteye uğratmadan personelin de gücünü alarak başarılı bir ekip ruhuyla geceyi tamamlamak şarttır.

İlgimizi çeken bir yaş özelliği var gece müdürlerinin. Genellikle 40 yaş üzeri insanlar gece müdürlüğünü tercih ediyor. Bu durumu tetikleyen nedir?


Tesisler geneline baktığımızda birçok işletmede gece müdürleri ortalama 40 yaş üzeri kişilerden oluşmakta. Ben böyle olmaması görüşündeyim. Genç beyinlere de bu sorumluluk aşılanmalı, dinamik yapı gece operasyonunda da devem ettirilmeli diye düşünüyorum.

Siz neden gece çalışmayı tercih ettiniz?


Aslında bu soruya verilebilecek birçok cevap var. Kalifiye insanlar sektörde gereğince değer bulmuyor, ağır iş koşulları altında kaldıkları için sektörü terk ediyorlar. Sektörde kalmayı tercih edenlerin üzerinde hizmet kalitesini azaltıcı etkilerin var olduğu biliniyor. Böyle bir atmosferde Voyage Hotelleri'nin kalitesi ve misafir memnuniyeti yaklaşımı dikkatimi çekti. Her çalışana olduğunu gibi kariyerim için bu etkilerden uzaklaşmak diğer bir taraftan operasyon anlamında da tüm birimlerin kontrolü ve işleyişi açısından bir çalışma zamanı olduğu için bu kararı verdim. Tabi burada altını çizmek istiyorum gece çalışmak tamamen gündüz operasyonundan sıyrılmak değil aksine gün bitiminde aldığınız operasyonu aynı özenle yeni bir güne ve hizmete destek olmak adına faaliyetlerin aksamadan sabahın ilk ışıklarına yetiştirilmesi anlamı taşıyor.

İnsan bedeninin bir biyolojik saati vardır. Hormonlar bu saate göre üretilir. Beden kendisini bu saate göre ayarlar. Gece müdürlerinde durum nedir? Değişiklik yaşanıyor mu?


Gece çalışanların vücut- günlük hormon dengeleri değişiyor. Sağlığınıza, yediklerinize ve sporunuza çok dikkat etmeniz gerekmekte. Haftanın 3 günü sporumu yapar, mutlaka yaz kış yüzerim. Belli aralıklarla doktor kontrolüne gitmeyi de ihmal etmem. Düzenli uyku da vazgeçilmezlerin arasında olmalı, en az 8 saat uyumaya özen gösteriyorum. İzin günlerimde ailemle mutlaka bir sosyal faaliyete katılırız. Tüm bunları uyguladığınız takdirde hem sağlık sorunlarıyla uğraşmıyor hem de sağlam bir kafa ile beraberinde çalıştığınız ekibi etkili yönetebiliyorsunuz.

ODALARINA ORGAN MAFYASININ GELDİĞİNİ SANAN ALMAN ÇİFT


"Bununla ilgili olarak meslektaşımın yaşadığı ilginç bir olayı anlatmak isterim. Olay İstanbul’da 5 yıldızlı bir tesiste gerçekleşiyor. Sabaha karşı otele bir ambulans geliyor ve gece müdürüne bilgi veriliyor. Tabi durumdan haberi yok, resepsiyona ve güvenlik birimine soruyor verilen cevap haberlerinin olmadığı yönünde. Ambulanstaki acil doktorunun belirttiği odaya çıkılıyor ve kapıyı çalıyorlar, tabi açan kimse yok. Gece müdürü derhal pas kartı ile beraberindekilerle içeriye giriyor ve Alman karı kocanın uyuduklarını görüyorlar. Işıklar açılınca korku içinde alman çift yataktan kalkıyor ve kendilerini balkona atıyorlar. Durum sonradan anlaşılıyor ki ambulans yan otele gelmiş tabi yanlış odaya giriliyor. Karşılarında takım elbiseli gece müdürünü, doktoru ve güvenliği gören misafirler organ mafyası diye kendilerini nerdeyse aşağıya atmaya kalkışmışlar. İşte gece çalışma şartlarını ve yaşananları anlatan hafızadan silinmeyecek durumlar.

Gece personelinde, gündüz operasyonunda görev alanlara göre farklı beceriler, bilgiler gerekiyor mu? Seçimler neye göre yapılıyor?

5 yıldızlı tesisler bazında ele aldığımızda departman müdürleri çalışanlarına günlük vardiyalar şeklinde görev veriyorlar. Bahsettiğimiz C shifti. Personel dönüşümlü olarak C shiftinde çalışma şansı buluyor. Burada gece müdürüne de çok iş düşüyor. Dışardan bakıldığında gece çalışmak çok zor gibi görünse de tesisin verdiği şartlarla, çalışma ortamı ve personele uygulamış olduğunuz motivasyon kavramlarına bağlı olarak zevkli kılmaya çalışıyorsunuz. Her ay yaptığımız, yetkilere ve çalışma alanlarına göre ayın personeli seçiminde mutlaka aday gösteriyor gece verimli çalışmanın önemini de bu şekilde vurgulamış oluyorum.

RUSYA REZERVASYONLARI KAZA YÜZÜNDEN %40 GERİLEDİ


Türkiye turizminin geleceği gecelerden nasıl görünüyor? Aydınlık mı karanlık mı?


 Tabi Gece müdürü dedik, her şeyden sorumlu dedik, ülke turizmine el atmadan geçmeyelim. Turizmde büyüme, ürün ve hizmetlerin kalite standartlarının artırılması yanında müşteri odaklı olmalı. Müşteri merkezli büyümenin önündeki en büyük sorun kalifiyeli personel sıkıntısı. Sektörde çalışanların sorunlarına öncelikle çare aranması gerekmektedir. Kışın kapanan tesisler için devletin vergi indiriminde, sigorta prim ödemelerinde kolaylıklar sağlanması gerekmekte.

Yakın zamanda bir tur operatörünün Aksu köprüsündeki kazasına tanık olduk. Altında yatan sebep basında da belirtildiği gibi uyku/dinlenme gibi sorunlardı. Bu yorgunluğu gece çalışan birisi olarak en iyi anlayanlardanım. Bu talihsiz durumun şimdiden tesislere yapılan Rusya rezervasyonlarını %40 geriletmiş durumda. Buradan sonra artık Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın, özel sektörün, sivil toplum örgütlerinin acilen önlem alması gerekmektedir. Rakip turizm destinasyonlarına bu talihsiz olayları aleyhimize kullandırtmamaya çaba göstermeliyiz. İlişkilerin kopma noktasına gelen İsrail pazarını artık pek umutlu görmüyorum ancak ülke içersinde sigortalı erken rezervasyon kavramının oturmaya başlaması,  Suriye gibi önceki dönemlere göre %15 artan ziyaretçi sayısıyla orta doğu pazarı gibi destinasyonlara yönelerek açığın kapatılacağını umut ediyorum. Tabi ülkelerarası vizelerin kalkması, Thomas Cook’un rakip ülkelerin kontenjanlarını ülkemize de kaydırması önemli bir avantaj.    




Bu Haber 23.07.2010 - 12:28:23 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • SCHATİ 28.03.2014 - 03:19

    Değerli arkadaşlarım, Bu işlerde birazda insanın şansı olacak,iyi tesise,iyi genel müdüre ve iyi bir yatırımcının yanında çalışacaksın.Şimdiki gibi yetkisiz alay komutanı İşletme Müdürü yada Genel Müdürrrrelinde kalırsan yaptığın işin ne tadı kalır nede tuzu.Aslında kızdığım tarafta şu:Gece Müdürlüğü işi son çare işi olmamalı,tecrübe ve birikim aranmalı...

  • Ali DENİZ 16.03.2014 - 02:09

    BU SEKTÖRDE HANGİ YÖNETİCİ MÜDÜRÜN DEĞERİ VAR Kİ? SADECE KUKLAYIZ.

  • Muhlis GÜLHAN 15.08.2013 - 04:14

    2005 yılından beri 5 yıldızlı otellerde gece müdürü olarak görev yapmaktayım.Gördüğüm ve yaşadığım şey bu sektörün en sevimsiz işi olduğudur.Her ne kadar görev tanımlarında Gn müdür yerine geceleri oteli yönetir dense de gündüz tüm departman yöneticilerin birlikte sürdürdükleri görevi gece tek başına üstlenmesine rağmen hak ettiği değeri bulamamış yöneticilerdir.Tüm sorumluluğu üstlenmesine rağmen,o ölçüde yetki verilmediği için gece kader birliği ettiği çalışanlar tarafından bile bir ağabey gibi görülür.o kadar.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.