Volkan Yorulmaz: Otellerin dolmamasını buna bağlamak yanlış olur’

Volkan Yorulmaz: Otellerin dolmamasını buna bağlamak yanlış olur’

Son dönem otellerdeki dolulukların yeterli olmamasını, rezervasyonlardaki son durumu ve günlük, haftalık gibi ev kiralamalarının turizme etkisini değerlendiren Kemer Tanıtım Başkanı Volkan Yorulmaz, otellerin dolmamasının tek nedeninin günübirlik evler olmayacağını söyledi.


Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV) Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Yorulmaz turizmdeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Son dönemde özellikle üst segment otellerin doluluk problemleri yaşadığını ifade eden Volkan Yorulmaz, “Özellikle Rusya pazarı ve Avrupa pazarında geçen seneye göre euro bazında çok ciddi fiyat artışları yaşadık. Bunun ana sebebi olarak Türkiye’deki enflasyonu söyleyebilirim. Euro bazında yaklaşık yüzde 40-50 civarında zaten enflasyona yenik düşüldü. Dolayısı ile bu fiyata yedirilmek zorundaydı. Bunu biraz daha yükseltip yüzde 100’lere yakın zam yapmış olan otellerde ciddi doluluk sıkıntıları var. Ama bu sadece yapılan zamma bağlı değil. Aynı zamanda Rusya’nın kendi içinde yaşadığı ekonomik sıkıntılar, devaülasyon, 55-60’lardan 100’lere gelen ruble değeri, orda da kendi içinde yüzde 100’e yakın bir devaülasyon yarattı. Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde özellikle Rus pazarı özelinde fiyatların artışı ile beraber Rus pazarından yüksek segmentteki otellerde ciddi doluluk oranları problemleri yaşandı. Özellikle üst segment 200 euro ve üzerine kişi başı satmayı hedefleyen tesislerde sezon başı ve bugüne kadarki süreçte ciddi doluluk problemleri yaşandı. Bu durum Kemer’deki 6-7 oteli kapsıyordur. Onun dışındaki otellerde Kemer genelinde yüzde 80-90 aralığında doluluklar yakalandı. Bu böyle de ekim sonuna kadar gidecektir diye düşünüyorum.” dedi.

“Tek neden bu olamaz”

Otellerdeki dolulukların az olmasının nedeninin daha çok tatil amaçlı günlük, haftalık aylık gibi kiralanan evler olduğu ve bunun da sektöre ciddi sıkıntılar oluşturduğu yönündeki açıklamaları değerlendiren Yorulmaz, “Günlük, haftalık, aylık ev kiralamaları konusunun biraz abartıldığını düşünüyorum. Oturup bunun matematiğine bakmak lazım. Gerçekten bu konuda kaç tane ev var. Bu evlerin hakikatten hangi şekilde kiralanıyor ve bunun otelciliğe efekti nedir doğru bir analiz çıkarmak gerekiyor. Şu anda çok afaki konuşmak istemem ama ilk izlenimim bu konunun biraz abartıldığı. Antalya’da 800 ile 900 bin yatak var. Bakanlık belgeli ve belediye belgeli yaklaşık 900 bin yataktan bahsediyoruz. Orada verilecek 40-50 bin tane evin kiraya verilmesi bütün Antalya turizminin kötü gidişinin veya otellerin dolmamasını buna bağlamak sanıyorum yanlış olur. “dedi.

“Apart tarzı yerlerin tekrar turizme kazandırılması gerek”

Kemer’in turizmden daha fazla pay alması için yapılması gereken bir projeyi de dile getirip öneride bulunan Başkan Volkan Yorulmaz, “ Kemer’in turizmde daha fazla pay sahibi olması için yapılması gereken, bir an önce mevcut apartların turizme hazır hale getirilip, Kemer’i butik bir havaya sokmaktan geçiyor diye düşünüyorum. Kemer’in kent olarak canlı tutulması gerekiyor. Kemer çarşılarının yaşaması ve canlı olması gerekiyor. Bunun için de kent içerisinde yer alan halen birçoğu kullanılmayan ya da otellerin lojmanı konumuna giren apart tarzı yerlerin tekrar turizme kazandırılması ile Kemer çok daha hareketlenecektir. Ayrıca yeni cazibe merkezlerinin oluşturulması da önemli. Bu konuda harekete geçilmeli” diye konuştu.

 



Bu Haber 07.08.2023 - 11:12:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Emir durmaz 10.08.2023 - 10:07

    Çok doğru bakış açısı fakat büyük sermaye ekonomik sıkıntılar ile boğuşan dar gelirli insanların turizm den pay almasına göz dikti sanırım. Sadece onlar kazanmak istiyor. Halk umurlarında değil. Malesef siyasetçilerden sermayenin arkasında durmayı tercih ediyorlar. Yazık çok yazık

  • Güzel bir yaklaşım Amaaaa

    Özer Erol 09.08.2023 - 10:43

    Doğru bakış açısı , bir çok etken var. Ama ben tekrar tekrar tekrar söylemek istiyorum. Yerli Turisti dikkate almadığınız sürece, sektör daha da kötüye gidecek. Artık Türkiye'de ki konaklama ücretleri bir çok ülkeden pahalı olmaya başladı. Bu şekilde devam ederse ve Yerli Turisti sisteme entegre etmediğiniz sürece hotellerin ayakta kalması giderek zorlaşacak ve iflaslar başlayacak.

  • Toplu taşıma

    özcenk 09.08.2023 - 07:55

    Acaba turizm konusunda, maddi gücü, yetkisi olanlardan kaç kişi 1 yıl içerisinde toplu taşıma kullandı.Ama turistler kullanıyor.Çalışmayan klimalar, fevri davranışlar, vatandaş olarak bizleri bile çileden çıkarıyor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.