Vardar, Bağlıkaya, Kavaloğlu ve Arslan’dan 2021 açıklamaları

Vardar, Bağlıkaya, Kavaloğlu ve Arslan’dan 2021 açıklamaları
Sabah gazetesinin düzenlediği ‘Sektör Buluşmaları’ kapsamında panele katılan turizm sektörünün temsilcileri, 2021 beklentilerini paylaştı.


TurizmGüncel

Sabah gazetesinin ‘’Sektör Buluşmaları’’ kapsamında düzenlenen panele katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar ve Limak Turizm Grubu Başkanı Kaan Kavaloğlu, 2021 sezonuna ilişkin öngörülerini paylaştı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, 2021 yılında Türkiye’nin 30 milyon turist ağırlayacağını ve 20 milyar dolar turizm geliri elde edeceğini belirtirken, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, sezonun büyük oranda aşılamada alınan yola ve karantina uygulamalarına bağlı oalcağını kaydetti. Jolly Yönetim Kurulu Mete Vardar iç pazardaki seyahat acentelerinin hibeye ihtiyacı olduğunun altını çizerken, Limak Turizm Grubu Başkanı Kaan Kavaloğlu, 2021’de turizm sektörünü ciddi bir finansal krizin beklediğine dikkat çekti.

nadir_alparslan

İşte panele katılımcılarının 2021’e ilişkin beklenti ve görüşleri:

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan:

2021’de 30 milyon turist, 20 milyar dolar gelir hedefliyoruz

Turizm kendisinin dışındaki gelişmelerden etkilenen çok hassas bir sektör. Rus uçağı ve terör saldırılarının ardından Türkiye, 2019’da dünyada turizmin parlayan yıldırlarından bir tanesi haline geldi. Pandeminin başlamasının ardından güvenli turizm sertifika programını başlattık ve çok sıkı bir şekilde denetleyerek programın gerçekleşmesini takip ettik. Dünyaya da örnek oldu sertifika.

Türkiye 2020’de salgın nedeniyle hedeflerine ulaşamasa da, rakip ülkelere kıyasla daha az kayıp yaşadı. 2020 yılını 15 milyon turist ve 11 milyar dolar gelirle kapatacağızı düşünüyoruz. 2021 yılında aşının yayılması ve sertifika programının güçlenmesiyle 30 milyon turist ve 20 milyar dolar gelir hedefliyoruz. 2022 yılında da, 2020’de öngördüğümüz hedeflerimizi yakalamak için çalışacağız. Normalleşmeyle birlikte rakiplerimizin önüne geçecek çalışmalar yapacağız. Destekler de güncellenerek devam ettirilecek. 2021 ile beraber V tipi bir büyümeyi beklemekteyiz.

firuz_bağlıkaya_1

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya:

Turist akışı için iki temel koşul var

Biz, diğer pazarlarda neler olduğunu, muadil kuruluşların başkanlarıyla görüşerek anlıyoruz. Bütün görüşmelerlerden birkaç sonuç var. Burada en önemli şey koridorun açık olması. İki uçuş olduğunda da yolcuların karantinaya alınmaması. İngiltere’den turist gelişinin durma nedeni, ülkeye dönenlerin 14 gün karantinaya girme mecburiyetinin olmasıydı.

Tedbirler ve aşı çok önemli ama aşı ile ilgili süreç tüm ülkelerde aynı ilerliyor. 15 Ocak gibi başlaması öngörülüyor. Ancak aşı sınırlı sayıda ve bekleyen çok insan var. Turist aldığımız çevre ülkelerde 600 milyon insan yaşıyor. Bu 600 milyonun aşılanması çok ciddi bir zaman alacaktır. Bu insanların yüzde 60’ının aşılanması lazım ki bu akış sağlanabilsin.

Beklenin dışında bir şey olmazsa, yine, olmazsa olmazımız, yangında ilk sarıldığımız iç turizmle başlayacağız. Aşının devamında Avrupa’daki ve Türkiye’deki aşılama sayıları belli noktalara ulaşacak ve ülkemize gelen yolcuya karantina şartı kalktığında bu hedeflere ulaşmak, hatta daha fazlasına ulaşmak mümkün olacak. Aşı sayısının belli noktalara ulaşması ve koridorların açılması durumunda bu sayılara, hatta daha fazlasına ulaşmak mümkün.

Turist alan tüm ülkelerde de hedef hemen hemen aynı. Hepsi 2021’de 2019’un yarısını, 2022’de ise 2019’u yakalamayı hedefliyor. Ancak bizim bu hedefleri daha hızlı aşacağımızı düşünüyoruz. Kış döneminde şu anda hemen hi hareket yok gibi. 2021’in ikinci yarısından itibaren gelişlerin hızlanacağını düşünüyoruz. Gelinen noktada tünelin ucundaki ışık göründü.

559eb1b032327c8da30b7172c867b757

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar:

Acentelere hibe verilmeli

Yurt için turizm turizmde yangın olduğu zaman hissediliyor ve bu bizi üzüyor. Hizmet sektörünün etkilendiği çok önemli krizler yaşandı. Bu krizde tüm sektörler olumsuz şartlarla karşılaştı ama en fazla seyahat sektörü etkilendi. Yani hem canın hem cananın kurtarılması gereken bir dönem. Yani bu krizden otelci, hava yolu, acente, hep birlikte çıkabileceğimiz bir kriz.

Devletin bu dönemde çok önemli katkıları oldu ancak şöyle de bir şey var: Bugün bir liraya çözeceğimiz sorunu yarın 100 liraya çözemeyebileceğiniz bir süreçle karşı karşıyayız.

Sertifika süreci bize müthiş katkı sağladı. Ben 10 Haziran’da yola çıktım 27 Haziran’a kadar 144 tane otel gezdim ve otellerimiz evimiz kadar temiz olduğunu gördüm. 27 Haziran’da iç pazarda geçen yılki sayıları yakalamaya başladık ve o dönem açılan otellerde neredeyse sadece Türk misafirler vardı.

Bu nedenle, iç pazarı sadece kriz dönemlerinde, günü kurtaran bir pazar olarak görmemek lazım. Türk misafirin öneminin sadece kriz döneminde anlaşılmaması gerekir. Bugün 10 milyon kişi seyahat acenteleri ise seyahat ediyor. Bu sayı 20 milyona çıkarıldığında, böyle kriz dönemlerinde çok daha etkili bir şekilde aksiyon alabiliriz. Bizim iç pazarı kesinlikle geliştirmemiz lazım. Biz işimizi sadece tİcaret olarak değil, sosyal sorumluluk projesi olara da yapıyoruz. Güzel bir tatilin insanların ihtiyacı olduğunu biliyorum. Türk insanını tatile teşvik eden özel çalışmalar yapmamız lazım.

Seyahat acenteleri iç pazarda zor bir dönem yaşıyor. Buna rağmen seyahat acentelerini olarak bir katkı alamadık. Sektörün acente tarafının kesinlikle hibe alması lazım. Biz güçlü olalım, ayakta kalım ki devletimize katkı sağlayalım. Bu dönem biz devlete söz veriyoruz. Seyahat acentelerine katkılarla gelsin, biz bunun 4-5 sene içinde 10 katını kazandıralım. Büyük acenteler bu süreçten bir şekilde geçerken, küçük ve orta ölçekli acenteler daha da zorlandı.

Kaan_Kavaloglu

Limak Turizm Grubu Başkanı Kaan Kavaloğlu:

2021’de bizi ciddi finansal krizler bekliyor

Pes etmedik. Belki sürekli krizler yaşamamız daha hızlı ve etkili kararlar almamız krizi atlatmamızı sağladı. Kamunun ilk defa turizm sektörüne bu kadar katı sağladığını gördük. Krizden ekonomik anlamda daha etkilenmemiz için ellerinden geleni yaptılar.

Sertifika bizim için dünyaya örnek olan bir programdı. İlk misafirlerimiz geldiğinde, ayaklı reklam kampanyamızı yaptılar. Çünkü insanlar burada sağlık ve güvenlikle ilgili tüm önlemlerin alındığını gördüler.

Yerli turist bize bir nefes aldırdı. Avrupa’daki vatandaşların kendi ülkelerinde tatil yapma isteği yaşadıkları ülkeleri zorladı ve koridorların açılmasını sağladı. Bir de en kötü zamanlarda ülkemizi tercih eden yabancı misafirlerin bu dönemde ciddi katkıları oldu. Biz 2020’de yeni turist almadık. 2021’in ilk rezervasyonlarını da aynı şekilde Türkiye’de tatil yapanlardan alıyoruz.

2021’de bardağın dolu tarafına bakarsak yüzde 100 misafir artışı sağlayacağız. Ancak bardağın boş tarafına bakarsak da, 2019’a göre yarısı kadar misafir alacağız. 2021’de bizi ciddi anlamda finansal kriz beliyor. İlk rezervasyonu yapanlar, geçen yıl rezervasyon yapan ancak pandemiden dolayı gelemeyenlerdi. Yeni dönemde erken rezervasyon olmayacak. Tüketici trendlerinde ciddi değişiklikler var. Tüketici isteklerinin değiştiği bu kısa dönemde 2021 ve sonrasına hazırlanmak gerekiyor.



Bu Haber 17.12.2020 - 17:03:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.