''Turizmde ‘normal’ seviyeye ne zaman gelinebilir?''

''Turizmde ‘normal’ seviyeye ne zaman gelinebilir?''

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin, turizmde normal talep seviyesine dönüşün 2021'in ilk çeyreğini bulabileceğini açıkladı.


TTYD Başkanı Oyan Narin, turizmde normal talep seviyesinin 2021'in ilk çeyreğinde yakalanacağını söyledi. Bazı otellerin açılışlarını gelecek yıla erteleyebileceğine işaret eden Narin, ''Sektörün diğer STK'ları ile birlikte ortak akıl ve eylem planlarını değerlendirdik ve bu tespitlerimizi Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ile paylaştık. Turizm işletmelerinin ağır bir hasar görmeden salgın sonrası döneme hazır olması gerekir.'' dedi.

''Yeni destek araçlarına ihtiyaç var''

Sözcü gazetesinden Sayime Başçı'ya konuşan Oya Narin, açıklana ekonomik destek paketinin yerinde ve hedef odaklı olduğunu, ancak sektör için yeni destek araçlarına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

''Talepte normal seviyeyi yakalamak 2021’in ilk çeyreğini bulur''

Güvenliğin sağlanmasına müteakip olarak sektörün yola koyulmaya hazır olduğunu belirten TTYD Başkanı, ''Bugün için, yüksek bir turizm geliri kaybı tahmini yapılıyor. Eğer yaz aylarında virüs ile ilgili süratli bir kontrol sağlanırsa, belli ölçülerde bir talep oluşabilir, bir toparlanma olabilir. Ancak virüs öncesi durumu, yani normal talep seviyelerini 2021'in ilk çeyreği sonuna doğru yakalamak mümkün gözüküyor, en azından şimdiki verilerle görüntü böyle.'' diye konuştu.

''Sektör münhasır borç öteleme ve yapılandırma içinde olabilir''

2016 ve 17'deki daralmayla beraber önemli bir borç yükünü yönetmek zorunda kalan sektörün salgın nedeniyle sınırlı bir faaliyet düzeyine ulaşabileceğine işaret eden Narin, ''Mevcut destek paketleri doğal olarak cari dönem giderlerini telafi amaçlı bir görev görüyor. İşletmelerin borç yükünü özellikle dikkate alan bir düzenleme ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Sektör münhasır bir borç öteleme ve yapılandırma ihtiyacı içinde olabilir.'' ifadelerini kullandı.

''Bazı oteller açılışlarını 2021’e erteleyebilir''

Bu yıl bzı tesislerin açılmama durumunu söz konusu olup olmdığı şeklindeki soruya ise Oya Narin, ''Olabilir; bu salgın ile mücadelenin nasıl evrilebileceğine bağlı… Bazı işletmeler, tümüyle yeni sezona hazırlık amacıyla açılışlarını 2021'e erteleyebilir. Şimdilik bu yönde belirgin bir eğilim gözlemlemiyorum. TTYD olarak salgın sürecine en önce can güvenliği ve insan sağlığı açısından yaklaşıyoruz.'' dedi.



Bu Haber 27.04.2020 - 15:30:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.