Türk turizmcilerden peş peşe açıklamalar

Türk turizmcilerden peş peşe açıklamalar
İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un iflası sonrası, Türkiye’nin önde gelen turizm STK’ları birer açıklama yaptı.

Thomas Cook’un iflası sonrası TÜRSAB, TÜROB ve AKTOB’dan açıklamalar yapıldı. TÜRSAB’ın açıklamasında tedarikileri zor günlerin beklediği belirtilirken, AKTOB’un açıklamasında sürecin Bakanlık ile koordineli olarak yürütüleceği ifade edildi. TÜROB’un açıklamasında ise kış operasyonlarının olumsuz etkileneceği belirtildi.

İşte üç turizm örgütünün açıklamaları:

TÜRSAB: Tüm tedarikçileri çok zor bir süreç bekliyor

Dünyanın en eski tur operatörü konumunda bulunan ve dünyanın her yerine turist taşıyan İngiltere merkezli Thomas Cook şirketi, bugün itibariyle tüm faaliyetlerini durdurduğunu resmen açıkladı.

Dünyanın dört bir yanındaki Thomas Cook müşterilerinin yanı sıra tatillerini satın almış ama henüz tatillerine başlamamış olanlar için İngiliz Resmi Makamları devreye girdi. Bugünden itibaren tatillerini sürdürenlerin evlerine dönüşleri ile tatillerini satın almış olanların tatillerini yapmaları, İngiltere’deki sigorta sistemi sayesinde sağlanacaktır.

Mevcut sorunun çözümü için üyelerimiz tüm güçleri ile çalışmalarını sürdürmektedir.

Bu olay bize Türk turizm tüketicilerinin güvenceli tatile kavuşmaları için yapılan yasa çalışmasının bir an önce yasalaşmasının önemini bir kez daha hatırlatmaktadır. Ayrıca yasa çalışması ile yabancı tur operatörlerinin Türk Seyahat Acentaları ile iş birliği yapmaksızın turizm ürünü tedarik etmelerinin yarattığı benzer sıkıntıları da çözmek gereği ortaya çıkmaktadır.

Bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda bekleyen yeni yasa tasarısının bir an önce Meclis gündemine getirilerek yasalaştırılması sektörümüzün sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi açısından büyük önem ve aciliyet taşımaktadır.

Alanya, Side, Kemer, Fethiye, Bodrum ve Marmaris başta olmak üzere birçok turizm beldemizdeki otellerin ve hizmet sağlayıcılarının Thomas Cook'tan önemli miktarda alacakları bulunuyor. Tur operatörünün müşterisi tüketiciler açısından, zararlarının giderilmesi söz konusu olsa da Thomas Cook ile iş ortaklığı yapan, onlar adına tüketicileri ağırlayan ülkemiz işletmelerinin ticari olarak ciddi kayıpları oldu. Yaşanan bu durum, bu sezonun yanı sıra bir sonraki sezonu da derinden etkileyecektir. Başta oteller olmak üzere tüm tedarikçileri maalesef çok zor bir süreç bekliyor.

Bu krizi de sektörümüzün dayanışması ve Hükümetimizin desteği ile atlatacağımıza inanıyor, bu tür krizlerin bir daha yaşanmamasını ve ülkemiz turizm tüketicileri için de etkin güvencelere bir an önce kavuşmamızı temenni ediyorum.

TÜROB: Misafirlerden ödeme istenmeyecek

Tüm dünyadaki tatil yerleri gibi Türkiye için çok önemli ve bir o kadar da olumsuz bir gelişme. Özellikle Güney Ege ve Antalya otelleri için olumsuz etkisi olacaktır. Thomas Cook’un buralara charter uçuşları var ve bu bölgelerde daha yoğun konaklama yapıyorlardı. Ayrıca kış operasyonları da olumsuz etkilenecektir. Özellikle golf için gelen turistler Thomas Cook charter’larını kullanıyordu. Ancak panik havası oluşturmaya da gerek olmadığını düşünüyoruz. Sakin olmakta fayda var. Şu anda Türkiye’de olan İngiliz misafirlerin sorunlarının çözümü noktasında İngiliz hükümetinin devreye girdiği ifade ediliyor. Zaten oteller de misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. 45 bin civarında misafirimiz var bu kapsamda. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da yaptığı açıklamada belirttiği gibi İngiliz turistlerin tüm ödemeleri ATOL, yani İngiliz Kamu Otoritesi’nin güvencesinde. Bu güvence halihazırda tatilde olup da ülkesine dönecek olanları kapsıyor. Yani paket turlarda uçak ve konaklama ücretleri ATOL tarafından koruma altında ve zaman içinde ödenecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da alacaklı oteller için kredi desteği çalışması var. Dolayısıyla üye otellerimiz misafirlerini ağırlamaya devam ediyor olacak ve misafirlerden ödeme istemeyeceklerdir. Biz de süreci yakından takip ediyoruz.”

AKTOB: Bizi aşan, dünya çapında bir olay

Thomas Cook'un iflası dünya çapında yankılar yarattı. Bundan Türkiye’nin de etkilenecek. Olaydan tüketicinin zarar görmemesi için sektör her zaman olduğu gibi bu olayda da konukseverliğini gösterip gelişmeleri aklı selim ile izleyecek

Tatil yapmak için otellerimize gelmiş Thomas Cook misafirlerimizin yaşanan iflas durumundan etkilenmemesi ve tatillerini her zaman olduğu gibi yüksek misafir memnuniyeti ile tamamlaması Türk misafirperverliğinin bir gereğidir.

Zaten İngiliz yasaları gereği 22.09.2019 itibari ile tatilleri güvence altındadır.

Bu ve buna benzer daha önceki yıllarda olan durumlarda olduğu gibi misafirlerimizi evlerinde hissettiren davranışlarda bulunmak misafirperverliğimizin bir gereğidir.

Yaşanan durum bizleri aşan, dünya çapında sektörü ilgilendiren bir durumdur. Dünyadaki tüm varış noktalarını etkileyeceği gibi bizlere de etkisi olacaktır. Sektör bileşenleri olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımızın liderliğinde bundan sonraki süreci yöneteceğiz.



Bu Haber 23.09.2019 - 14:32:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Oguz Tuncbilek 24.09.2019 - 02:19

    Bu sezon artık kapandı. Thomas Cook sorunundan sonra ayakta kalacak otellere bir numaralı tavsiye, satış kanallarını çoğaltsınlar. Gelecek online mecrada. Gelecek sezona hazırlanmaya yani yeni stratejiler üretmeye şimdiden başlamak gerekiyor. OTA'larda görünümümü nasıl arttırırım, websitemden nasıl daha çok rezervasyon alırım gibi sorulara şimdiden cevap bulunması gerekiyor.

  • Aysun 24.09.2019 - 02:00

    Bu planlanmış bir hamleydi. Neden Eylül ayında iflası ilan ediyorsun? Çünkü Ağustos Eylül ödemeleri var bunlar yüz milyonlarca pound. Üzülerek belirtmeliyim ki otelcilerimiz avuçlarını yalayacak, gitti paralar!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.