Turist başına 625 dolar gelir için Osman Ayık ne dedi?

Turist başına 625 dolar gelir için Osman Ayık ne dedi?

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Türkiye’ye günübirlik giriş yapan çok sayıda ziyaretçi olduğunu belirterek, turist başına geliri doğru hesaplamak için ‘gecelik harcama’ gibi metodların uygulanması gerektiğini söyledi.


Medyascope TV’de yılın ilk 6 ayına ait turizm verilerini değerlendiren TÜROFED Başkanı Osman Ayık, 6 aylık ziyaretçi sayılarının beklenen seviyede gerçekleştiğini belirtti. Ayık, ‘’Biz yılın başında da hem ziyaretçi sayısında hem de gelirlerde zaten bir artış bekliyorduk. TÜİK’in açıkladığı ilk 6 aya ait veriler de bunu doğrular nitelikte.’’ dedi.

''Geceleme başına gelir şeklinde bir başlık açılabilir''

TÜİK’in açıkladığı turist başına 625 dolar ortalama harcamanın gerçekçi bir rakam olmadığını ileri süren Osman Ayık, ‘’Kişi başı gelirlerde iyileşmeyi bu sene de bekliyoruz ama bunun arkasında başka bir sürü kriterler var. Bu gelirler hesaplanırken, sınır kapılarından giren günübirlik ziyaretçiler var. Bunlar düşüldü mü bilmiyoruz. Çünkü konaklama yapmayan ziyaretçiler var. Artı konaklama sürelerinde azalmalar söz konusu. Dolayısıyla bunları dikkate alıp bu rakamları biraz daha gerçekçi şekilde açıklamak daha doğru. Belki ‘geceleme başına gelir’ şeklinde bir başlık açıp oradan bakmakta fayda var. O zaman daha doğru, daha gerçeğe yakın rakamlar bulmamız kolay olabilir.’’ ifadelerini kullandı.

''Sınır kapılarından günübirlik girenler de turist sayılınca...''

Turizm gelirinin hesaplanmasındaki yöntemleri değiştirmekte fayda olduğunu kaydeden Ayık, ‘’Geliri gece başına hesaplamak daha doğru. Mesela Sarp Sınır Kapısından, Edirne’den, Yunanistan’dan günübirlik giriş yapan yolcular da var. Bunlar da turist sayılınca turist başına gelirimiz düşüyor.’’ dedi.



Bu Haber 02.08.2019 - 09:24:15 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.