'Sistem sorgulanabilir hale geldi'

'Sistem sorgulanabilir hale geldi'

TÜRFOFED Başkanı Osman Ayık, Thomas Cook'un iflasından sektörün önemli dersler çıkarması gerektiğini belirtti. 'bir musibet bin nasihatten iyidir' diyen Ayık, mevcut sistemin sorgulanabilir hale gediğine dikkat çekti.


AKTOB'un ekim ayı toplantısında bir konuşma yapan Osman Ayık, Türk turizminin Thomas Cook krizinde ağlayıp sızlanmadan soruna çözüm bulmaya çalıştığını belirtti.

Thomas Cook'un iflasıyla ilgili olarak 'Bir musibet bin nasihatten iyidir' diyen Osman Ayık, iflasın turizmcilere önemli dersler verdiğini ifade etti.

‘Devasa bir yapı bir anda sistemden çekildi’

İflasla birlikte sistemin sorgulanabilir hale geldiğine işaret eden Osman Ayık, '' Dünyanın ikinci büyük seyahat şirketi gibi devasa bir yapı bir anda sistemden çekildi. Bunun tüm destinasyonlara yansımaları oldu. Bize de ciddi bir şekilde yansıması oldu. Rakamların henüz tam boyutunu tespit edemedik. 150 milyon euroluk bir alacak gözüküyor. Burada biz aslında destinasyon olarak bakıldığında diğer birçok destinasyona göre iyi bir ödev yaptık. Müşterimizle çok yüz yüze gelmedik. Birkaç münferit olayın dışında bir olay olmadı. İflasın açıklandığı andan itibaren konaklayan misafirlerimiz güvenli bir şekilde evlerine döndüler. Tüketicinin burada çok fazla sorumluluğu yok, kabahatı da yok. İnsanlar paket tatil satın almışlar, paralarını ödemişler, tatil için ülkemize gelmişler, en iyi şekilde sonlandırmak onların hakkı, özveriyle gayret yürüten tüm taraflara tekrar teşekkür ediyorum.'' dye konuştu.

'Yapılan birtakım hatalar var, özeleştiri yapmalıyız'

Sürecin doğru yönetilmesine dair özeleştiri yapmak da gerektiğini savunan Osman Ayık, ''Özeleştiri yapmakta fayda var. İyi yaptığımız noktalar var, bilgi akışı, iletişim konusunda yapılan bir takım hatalar var. Sivil toplum örgütleri olarak bizler, sizlere bilgi akışı sağlaması gereken kurumlarız. Diğerleri ise bakanlık ve bu firmanın bu ülkede işlerini, transferlerini yapan acentelerdi.'' dedi.

'Ağlayıp sızlamadık, çabalarımızı kapalı kapılar ardında yürüttük'

İflastan dolayı otelcilerin basın önünde ağlayıp sızlanmadığını ifade eden Ayık, ''Konunun hassas olması ve ülkemiz açısından iyi sonuçlar doğurmama iski bulunmasından dolayı çabalarımızı kapalı kapılar ardında yürüttük. 2020 kayıplarının telafi edilmesi için Bakanlığın attığı adımlar son derece yerinde. Şüpheli alacaklar konusunda bir talebimiz olmuştu. Geçmişten gelen alacaklar konusunda yeterince bilgi paylaşılmadı. Almamız gereken son derece önemli dersler var. Tüm yapılar sorgulanabilir, sistemin kendisi de sorgulanabilir hale geldi'' şeklinde konuştu.



Bu Haber 16.10.2019 - 09:25:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.