‘’Turizmde 2020 artış beklentimizi revize etmek zorunda kalabiliriz’’

‘’Turizmde 2020 artış beklentimizi revize etmek zorunda kalabiliriz’’
Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, seyahat koronavirüs salgını nedeniyle 2020 turizm hedeflerinin revize edilebileceğini söyledi.

''Varşova'dan Berlin ve Londra 30-40, İstanbul 300-650 euro''
Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, Türkiye turizminin en büyük sorunlarından birinin uçak problemi olduğunu söyledi. Eresin, ''Dünya genelinde büyük şehirlere uçan ucuz tarifeli havayolu şirketleri maalesef Türkiye’de farklı şehirlere yeteri kadar uçmuyor. Bugün iki saatlik bir uçuş için Varşova’dan İstanbul’a tarifeli gelmeye kalktığınızda 300 euro’dan 650 euro’ya kadar uçak fiyatıyla karşılaşırsınız. Ama Varşova’dan Londra’ya, Berlin’e gitmek istediğinizde 30-40 euro’ya tarifeli uçuş var. Bu yüzden büyük bir potansiyeli olmasına karşın Polonya pazarını bir türlü büyütemiyoruz. Gelenler de büyük ölçüde kıyı bölgelerle sınırlı kalıyor. Ekonomik uçuş yapan havayolu firmalarının Türkiye’nin büyük şehirlerine uçabilmelerini sağlamak ve desteklemek lazım.'' dedi.
''Otellerin en çok sıkıntı çektiği nokta nitelikli personel''
Milliyet gazetesine açıklamalar yapan Müberra Eresin, sektördeki bir diğer sorunun kalifiye eleman olduğunu kaydetti. Şu anda otellerin en çok sıkınt çektiği konunun nitelikli personel olduğunu ifade eden Eresin, daha fazla turizm meslek okuluna ihtiyaç olduğunu belirtti. 
''Vizelerin kaldırılması Çin seyahatini iptal edenlerin yüzünü Türkiye'ye çevirebilir''
Türkiye'nin Avrupa'da 11 ülkeye vizeleri kaldırmasının Çin pazarında yaşanan kayıpların telafisi açısından önemli olduğuna dikkat çeken TÜROB Başkanı Eresin, vizelerin kaldırılmasının Çin ve Asya seyahatlerini iptal eden Avrupalıların yönlerini Türkiye'ye çevirmesini sağlayabileceğini ifade etti. 
''Konaklama vergisi kasım ayına ertelensin''
Turizmcilerin cironun binde 7.5'ini Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı payı olarak ödemeye başladığını hatırlatan Eresin, Bunun üzerine de konaklama vergisinin geldiğini söyledi. Eresin, ''Koronavirüsün yarattığı global kriz nedeniyle konaklama vergisinin nisan yerine kasım ayına ertelenmesini talep ediyoruz. İlgili bakanlıklara talebimizi ilettik. Konaklama vergisinin kasım ayında başlaması, negatif yöne gidebilecek bir dönemde hem otelciye hem seyahat acentesine hem misafire ekstra bir yük getirmemesini sağlayacaktır.'' şeklinde konuştu.
Olumlu beklentilerle girilen 2021 yılında, 2012'deki doluluk ve fiyat seviyesine ulaşmayı öngördüklerini belirten Eresin, şunları söyledi:
''2020 artış beklentimizi revize etmek zorunda kalabiliriz''
''Son durumda Türkiye’de de dünyada da birçok gelişme oldu. Koronavirüs elbette çok kötü ancak biz Türkiye olarak tüm önlemlerimizi aldık, sektörümüzde de bu gelişmelerin olumsuz etkilerini en aza indirmeye çalışıyoruz. Koronavirüs konusunda şu anda en güvenilir ülkelerden biri olduğumuzu söyleyebiliriz. Çok şükür şu ana kadar bizde çıkmadı.

Türkiye olarak Çin’den boşalan 450 bin turisti Avrupa’dan kapatmak için birçok çalışma yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜROB ve THY iş birliğiyle turizm potansiyeli yüksek birçok ülkede workshop planladık. Bu yıl Azerbaycan ve Polonya’da düzenledik. Fransa, Yunanistan, Kazakistan gibi ülkeler sırada. Bu workshoplardan verimli sonuçlar alıyoruz. Çin’e seyahat edemeyecek birçok Avrupalı turist Türkiye’yi seçsin diye çalışıyoruz. Bu tabii virüsle ilgili tedavi yönteminin ne kadar çabuk bulunacağıyla da ilgili. Türkiye ile alakalı bir sorun olmamasına rağmen Türkiye koronavirüsten etkilenebilecek önemli destinasyonlardan biri. Dolayısıyla 2020 artış beklentilerimizi revize etmek zorunda kalabiliriz. Ancak 2019’da yakaladığımız yükselme trendi devam edecek ve 2020 rakamlarımız 2019’dan daha yukarıda olacaktır.''


Bu Haber 09.03.2020 - 07:58:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Sosyalist 16.03.2020 - 01:12

    Nitelikli personel kaliteli imkan sunan otele gider.sen 7 ay çalışma imkanı sunar çalışanı mevsimlik işçi gibi görürsen çok beklersin.ben mutfak biriminde çalışıyorum ve 3 senedir aynı oteldeyim.kışın otel beni 2 aylığına yurtdışına eğitime gönderiyor ve hicbir kuruş harcatmadan.daha personel lojmanını ahırdan çeviren işletmeler var.kusura bakmayın ne kadar ekmek o kadar köfte....

  • Engin 11.03.2020 - 01:47

    15 senedir hotelde çalisiyorum teknik servisim hoteller dolar kazaniyor elemanlar ayni maaş talim her yolda geçeni hotele aldiniz ucuz maaş verdiginiz icin birde diyorsunuz nitelikli insan Adam gibi para verin adam gibi hizmet alin aç insandan hizmet beklemeyin

  • MUSTAFA BAYKARA 11.03.2020 - 11:12

    Özellikle uzakdoğu gruplarının iptali ege ve iç anadolu bölgesini derinden etkiledi.Asya ve Avrupa pazarı ümidimiz oldu,Onunda önünü ortadoğu savaşı kapattı.Beklentimiz iç pazar.Umarım virüs bir an önce ülkemizde gerekli tedavi uygulamaları sağlıklı bir şekilde yapılır.

  • zafer soylu 11.03.2020 - 09:27

    3 bin tl olan otelleri 9 bine çıkardınız. Türk halkı gelmesin istemiyoruz diyen turizmciler de var. Nasıl olsa Yabancılar geliyor. Sıkışınca, Yerli turist kıymete biner KURTARICI olur. Beter olun diyecem ama sonuçta Ülke için sıkıntı..

  • Mehmet Evli 10.03.2020 - 11:14

    Hanım efendi nitelikli personel bulmakta çıkıntı çekiyoruz demiş şimdi faremi düştünüz heryil yüzlerce binlerce yetişmiş nitelikli personel turizm bölgelerini terk ederken iş kolunu değiştirirken nerdeydiniz zevki sefalarinizdan hic ödün vermediniz personele vereceğiniz bir kurusun hesabını yaptınız bugün ağlamayın

  • Bahadır Üzeyin 10.03.2020 - 04:26

    Sn. Eresin hiçbir ucuz havayolu şirketi Türkiye'deki büyük kentlere uçamaz. bunun sebebi de Thy'nin çok fazla korunması ve yüksek havalimanı vergileridir. Bu nedenle Sabiha Gökçen Havalimanı'na 2. pist yapımı halen bitmedi ve yeni frekans açılamamaktadır. Üstüne üstlük Thy'de bu havalimanından yaptığı uçuşları kaldırdı. Nitelikli personel işi ise meslek liselerinin niteliklerini kaybetmesi ile daha da derinleşti.

  • Cafer kurt 10.03.2020 - 12:05

    Ne revizesi turizm yüzde 50 düşer bunu bilmeyen yöneticiler de patron batırır

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.