Turlarda 'son dakika sürprizi' ortadan kalkıyor

Turlarda 'son dakika sürprizi' ortadan kalkıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan yeni yasa ile tur operatörleri paket turlarda yeniden yapılanmaya gitmeye başladı. Yasaya göre, operatörler 20 gün öncesinde müşterilerine turun kalkışıyla ilgili kesin bilgi vermek zorunda.


14 Ocak tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yasaya göre tur operatörleri bundan sonra tur hareket tarihinden 20 gün önce tüketicisine turun kesin kalkışıyla ilgili bilgilendirme yapmak zorunda. 
 
Star Gazetesi'nden Merve Dikbaş'ın haberine göre, bu durum bazı operatörler için sıkıntı yaratırken, bazıları da durumu uzun vadede avantaja çevirmek için çalışmalara başlamış durumda. 
 
Önde gelen tur operatörlerinin temsilcileri konuya ilişkin olarak şu değerlendirmeleri yapıyor:
 
Müdürü Kerem Gökçe - Jolly Tur Kültür Departmanı

“Tur şirketlerine getirilen 20 gün öncesinden turu garantileme şartı bizim aleyhimize gibi görünse de lehimize çevirmek için çalışmalara başladık. Turlarımızın çok büyük bir bölümü yeterli kişi sayısına ulaşsa da, yine de bazı önlemler alma yoluna gittik. Turları daha kesin hale getirmek adına kesin hareket tarihleri vereceğiz. Turlarımızda 5-8 kişi oluğunda kesin kalkış sağlayacağız. Otobüsler yerine daha küçük ama konforlu araçlarla seyahat imkanları sunacağız. Ticari risk alarak tüketici memnuniyetini sağlayacağız. Paket tur sistemine yeni bir sistem getireceğiz.”
 
Tolga Tekin - Jolly Tur Yurt Dışı Turlar Departman Müdürü

“Yurt dışı turlarında operatörlerin hava yolları ile yaptıkları anlaşmaların iptal hakkı ortadan kalktı. Turlarımız genel olarak yeterli kişi sayısına ulaşıyor olsa da, şirket olarak önlem planı hazırladık. Yurt dışına otobüslü çıkış yapabilmemiz için yine kanuna göre 44 kişilik bir aracın 23 ödeme yapmış yolcusunun bulunması gerekiyor. Bu yüzden daha ufak ama lüks araçlar kullanarak müşterilerimizi mağdur etmeden seyahatlerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bu çalışmanın uzun vadede oldukça başarılı olacağına inanıyorum.”
 
İlker Lanacı - Etstur Yurt Dışı Turlar Müdürü

“Bu yeni yönetmeliğe göre tüm sözleşmelerimizi güncelledik. Turlarımızın çok büyük bir bölümünde zaten yetersiz katılım durumu olmadığı için pek karşılaştığımız bir durum olmamakla birlikte, böyle bir durum olması halinde ise turun kalkışından 20 günden fazla bir süre kala misafirlerimize satış acentalarımız aracılığı ile iptal bildirimini yapıyor ve kendilerini arzu ederlerse farklı turlara yönlendiriyor olacağız. Biz turun kalkması için her zaman yüzde 100 doluluğu gözleyen bir firma değiliz.”
 
Cihan Saray - Mika Tur Yurt dışı Turlar Direktörü

“Dolmayacağına inandığımız hiçbir turu satışa açmıyoruz. Yasa sonrası da kesin kalkışlı turlar açarak önlem almaya başladık. Alternatifli tur seçeneklerimiz eskisi kadar rahat sunulamayacak. Müşteri memnuniyeti açısından paket turların önemine uygun çözümler üretmeyi hedefliyoruz.”
 
Şafak Türe - Mika Tur Kültür Turları Direktörü

“Kültür turları daha kısa günlü olduğu için 20 gün öncesinden belirlenmesi bizi seçeneklerimizi kısıtlamaya itebilir. Paket turlar müşterilerimizin memnuniyeti için özellikle hassas davrandığımız turlar, tüketicimizi mağdur etmemek koşulu ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
 


Bu Haber 01.06.2015 - 13:58:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.