Türkiye’ye rezervasyon yapan Rus turistlerin önündeki iki seçenek

Türkiye’ye rezervasyon yapan Rus turistlerin önündeki iki seçenek
Rusya'nın 15 Nisan - 1 Haziran arasında Türkiye'ye uçuş yasağı getirmesinin ardıdan, daha önce Türkiye'ye rezervasyon yapan Rus vatandaşları iki seçenekle karşı karşı karşıya.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Rusya'nın önde gelen gazetelerinden İzvestiya, Rusya'nın Türkiye'ye uçuş yasağı getirmesinin ardından seyahat pazarında yaşananları sayfalarına taşıdı.

‘’İki seçenek’’

Yüksek sezonda Türkiye'de tatil yapmanın nisan-mayıs aylarına kıyasla yüzde 25 daha pahalı olduğuna dikkat çeken İzvestiya, ''Bahar tatilinden mahrum kalan Ruslar ya daha fazla ödeme yaparak rezervasyonların yaz aylarına kaydıracak ya da gelecek sonbahar dönemine kaydıracak.'' ifadelerini kullandı.

Münferit gelenler zor durumda kalacak

Şu anda en zor durumda olanların da Rusya'dan münferit olarak Türkiye'ye gidenler olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, İstanbul'dan yapılacak haftalık 2 uçuşun bu insanların ülkesine dönmesi için yeterli olmadığına dikkat çekiyor. Hava yolu şirketleri, 15 Nisan - 1 Haziran arasındaki Türkiye biletlerinin parasını iade edeceğini belirtiyor

Yaz ayları daha pahalı olacak

Rus Tur Operatörleri Birliği İcra Direktörü Maya Lomidze, seyahatçilerin toplu halde iade talep etmeleri durumunda turizm işletmelerinin büyük zorluklarla karşılaşacağını söyledi. Lomidze'ye göre, Rusya!da 15 Nisan - 1 Haziran tarihleri için 533 bin tatil paketi satıldı ve bunların yüzde 40'ı çocuklu aile. Satılan palet turların tutarı ise 32 milyar ruble (420 milyon dolar)

Yaz aylarında Türkiye yüzde 25 daha pahalı olacak

Bu turistlerden ne kadarının iade talep edeceğini bilmediklerini kaydeden Maya Lomidze, ''Genellikle gezginlerin yüzde 10-15'i rezervasyonunu iptal eder. Ancak burada uçuşlar zorunlu olarak durdurulduğu için rakam farklı olacak. Öte taraftan, turunuzu iptal ettiğinizde, hızlı bir şekilde paranızı almanız da olanaklı değil. Ayrıca, 15 Nisan'dan sonra Türkiye'ye boş gidip dolu gelecek uçakların da bir maliyeti olacak. Mevcut rezervasyonların yüzde 15'i iptal olsa bile bunun sektöre zararı 5 milyar ruble (70 milyon dolar) olacak. Yüksek sezonda Türkiye turları nisan veya mayıs ayına kıyasla yüzde 25 daha pahalı olacak.'' dedi.

Son dakika tatilleri satan bir işletmenin yöneticisi, ''1.5 aylık periyotta Türkiye'ye dönük turların hacmi oldukça yüksek. Türkiye'nin kapanması pazarda büyük bir negatif etki yarattı. Rusların tatil satın aldığı ama gidemediği 2020'deki durum yeniden tekrar ediyor.'' dedi.

Seyahat sektörünün uzmanları, ''Eğer Ruslar tatillerini temmuz veya ağustos ayına ertelerse yüksek sezon olduğu için ek ücret ödemek durumundalar. Bir başka olası senaryo ise, döviz kurunu sabitleyerek mevcut rezervasyonları gelecek yılın aynı dönemine erteleme.

Tez Tour bu yola giren şirketler arasında. Şirket, mevcut turları aynı koşullarda bu yılın sonbaharına ya da gelecek yılın bahar aylarına ertelemeyi teklif ediyor. Aynı rezervasyonu o günün fiyatlarıyla 1 Haziran sonrasına erteleme seçeneği de sunan Tez Tour, Türkiye'de veya Yunanistan'a rezervasyon değişikliği imkanı da tanıyor.



Bu Haber 14.04.2021 - 09:17:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.