'Türkiye'ye daha az turist gelecek, fiyatlar 2013 seviyesine geriledi'
Etstur Yurtiçi Turlar Direktörü Suat Özbek, hem erken rezervasyon rakamlarını açıkladı hem de sektöre yönelik önemli mesajlar verdi.
Eda Özsoy – Turizm Güncel
Etstur yetkilileri İstanbul’da gazetecilere yönelik bir basınla sohbet toplantısı düzenledi.
Erken rezervasyon kampanyasıyla ilgili değerlendirmelerinde bulunan Etstur Yurt İçi Turlar Direktörü Suat Özbek, misafirlerinin avantajlı tatil satın alabilmeleri için Mayıs ayının önemli ve son bir fırsat olduğunu belirtti. Özbek, "Etstur Nisan ayı sonunda önceki yılın aynı dönemine oranla kişi sayısında toplamda %51’lik artış yakaladı. Ciroda ise %60’lık bir büyüme gerçekleşti.” dedi.
Türk misafirin uygun koşulları ve fiyat avantajlarını bulduğunda talepte bulunduğunu gözlediklerini ifade eden Özbek; “ Birçok tesiste fiyatlar neredeyse 2013 yılına döndü, bunda dış pazardan kaynaklanan talepteki düşüşün önemli etkisi var. Öncelikle Antalya çanağı için olmak üzere, hemen hemen tüm destinasyonlarda Rus pazarında düşüşler yaşanıyor. Rus pazarının bu sene eksiyle kapanacağını gözlemliyoruz. Bu düşüşlerin olacağını öngören birçok tesis, haliyle boşluklarını iç pazar ile doldurmayı planladılar ve bu amaçla da çok makul seviyelerde fiyatlar belirlediler. Bu fiyatlara bir de uygun ödeme koşulları eklenince Türk misafirler önemli avantajlar elde etti ve iç pazarda çok ciddi sayılara ulaştık. Birçok tesiste özellikle Temmuz ve sonrası için ciddi doluluklar elde ettik. ” dedi.
NELER YAPILABİLİR?
Dış pazardaki düşüşle otelcinin yüzünü iç pazara döndüğünü söyleyen Suat Özbek, “ Fiyatlarda 2014 yılına oranla minimum %5-15 arası düşüşler ile başladık kampanyalarımıza. Haliyle iyi satış alan otellerde dönemsel fiyat artışları yaşandı.. Bu da erken rezervasyondan faydalanan misafirlerin avantajı haline gelmekte. Bunun yanı sıra sezonda hala tatil satın almamış misafirlerimizin yine çok fazla satış alamamış otellerde uygun fiyat bulabilme avantajları devam ediyor. Ama bu aşamada son dakikacı misafirlerimiz dilediği, istediği tesisi bulabilecek mi hep birlikte göreceğiz. Zira Temmuz - Ağustos ve Eylül ayları için dolulukların ciddi seviyelere geldiğini göz ardı etmememiz gerekiyor.” diye konuştu.
Etstur olarak sezon sonunda %40'lar seviyelerinde bir artışa ulaşacaklarını öngördüklerini ifade eden Özbek, bunun yaklaşık olarak 700-720 bin civarı bir sayıya denk geldiğini, totalde bütün birimlerle yani outgoing, kültür turları, Kıbrıs turları, cruise ile birlikte 1milyon misafir sayısını yakalayacaklarını belirtti.
Sektörde yaşanan sıkıntıları , yurt dışından kaynaklı talepteki düşüşü ciddi anlamda takip etmekte olduklarını sözlerine ekleyen Özbek, ''Bu aşamada görevimizi biliyoruz, dersimize iyi çalıştık ve öncelikle ana partnerlerimiz olmak üzere, tüm pazara olumlu mesajlar vereceğiz. Bu durumu fırsata çevirmek yerine, ciddi anlamda pax üretmeye çabalayarak pazarın ihtiyacını karşılamaya çalışacağız. Hatta bu aşamada pazarlama bütçelerimizi %50 oranında ilave artışlarla destekleyerek sektöre maksimum faydayı sağlamayı amaç ediniyoruz. Nisan ayı sonu itibariyle ulaştığımız rakamlar bu konuda bizi destekleyen en önemli veriler olarak karşımıza çıkmakta. Bu konuda şuana kadar gerçekleşen performansımız, sezonun geri kalan döneminde yapacaklarımızın teminatı olarak düşünülebilir. '' dedi.
GEÇEN SENEKİ DOLULUK SEVİYELERİ YAKALANIRSA...
Özbek, konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Gözlemlediğimiz kadarıyla İç Pazarda talep ağırlıklı olarak Ramazan Bayramı ve sonrasına gelmekte. Haliyle Nisan, Mayıs ve Haziran ayları ciddi anlamda geçen senenin gerisine düştü. Sektör bu eksiği sezonun geri kalan döneminde kapatabilir mi hep birlikte göreceğiz..Yalnız talebin Temmuz Agustos ve Eylül aylarına yığılması bu dönemlerde de doluluk sorunu yaşayacağımızın da göstergesi olmakta...
Bununla beraber dış pazarın oluşturduğu açığı sadece iç pazar ile kapamaya çalışmak mümkün olamayacaktır. Yabancı misafirler ülkemize minimum 8-12 gece ortalama konaklamalarla geliyor. Ama Etstur olarak iç pazarda ancak 5.2- 5.5 gecelemeleri yeni yakalayabildik. Gelen kişi sayısı kadar konaklama süresi de çok önemli. Yurtdışı pazarlarında alternatifler yaratılmaya çalışıyor. Fakat toplamda hangi ülkeden Türkiye'ye kaç pax giriş olduğu malum. Bu konuda beyhude çabalar yerine, Ana pazarlar ile alakalı algı yönetimi önem arz etmekte...Örneğin Türkiye bir Fransa pazarında gidilmesi riskli destinasyonlar arasında gösteriliyor..Diğer Avrupa ülkelerinde de durum farklı değil...Bu olumsuz algı yönetimine karşı pazarlama faaliyetlerine ehemmiyet verilmeli..Tabiki konumuz 2015 yaz sezonu değil artık...Bu sezon bir şekilde nihayetlenecek, yalnız en azından önümüzdeki yıllar göz edilerek çalışmalara hız verilmeli. Gecikilmemeli.”
2014- 2015 erken rezervasyon döneminde en çok tercih edilen bölgeler ve geçen yıla göre artış oranları:
Kemer: %133
Belek: %39
Side: % 32
Alanya: %28
Seferhisar ve Özdere: %154
Marmaris: %84
Didim:%40
Sarıgerme: %39
Bodrum: %24
Çeşme:%17
Geçen yılın mayıs ayı ile bu yıl arasında erken rezervasyonda yüzde 51’lik paks artışı olduğunu kaydeden Özbek, cirodaki artış oranının ise yüzde 60 olduğunu açıkladı. Ortalama gecelik rezervasyonlarda artış olduğunu ifade eden Özbek fiyatların 2013 yılına döndüğünü söyledi.
Bundan sonra neler yapılabileceğini bakacaklarını bildiren Özbek, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Türkiye bu yıl daha az yabancı misafir ağırlaması yapacak. Pek çok tesiste fiyatlar 2013 seviyelerine geldi. Bu yıl yüzde 41 pax artışı bekliyoruz. Yani 720 bin pax seviyelerini bekliyoruz. Bütün birimler olarak 1 milyon pax hedefimizi tutturacağız.
ERKEN REZERVASYONDA YÜZDE 40’LİK ARTIŞLA KAPATIRIZ
Erken rezervasyondaki artışın en büyük nedenlerinden biri de Ruslar’dır. Burada asıl konu otelcilerin yüzünü iç pazara dönmeleridir. Erken rezervasyonda yüzde 50’lik artış yakaladık ama bu biraz gerileyecektir. Ancak minimum yüzde 40’lık artışla kapatmayı düşünüyoruz.
YARALARA MERHEM OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ
Bu yıl farklı pazarlara yönelmeye çalışıyoruz. Etstur olarak sektörün sıkıntısının farkındayız. Ana partnerlerimize maksimum faydayı sağlamaya çalışıyoruz. Şeffaf ve dürüst bir algıyla otel sektörünün sıkıntılarını bertaraf etmek için bu yaraya merhem olmaya çalışacağız.
BÜTÇEMİZİ YÜZDE 40 ORANINDA ARTIRDIK
Bu durum, otelci arkadaşlarımıza da ciddi bir mesajdır. Eğer doğru fiyatı ve avantajı Türk misafirle buluşturabilirsek, ciddi bir talep olacağını görmüş oldular.
Dış pazarın boşluğunu bir şekilde doldurmaya çalışacağız. Bütçelerimizi yüzde 40 artırdık.
GEÇEN YILKİ SEVİYELERİ YAKALARSAK HEPİMİZ BAYRAM ETMELİYİZ
Biz sıkıntının farkındayız. Üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Oyunun sonunu görmeden tabeladaki skoru tahmin etmek zor. Umuyoruz ki geçen yıl yakalanabilsin. Geçen yılki seviyeler yakalanırsa hepimiz bayram etmeliyiz.
Bizde eksik olan tek şey şehir otelciliğine yönelik çalışmalardı. Şimdi konu
HAZİRAN, SEKTÖRÜN EN DİKKAT ETMESİ GEREKEN AY
Bu yıl geçen seneyle kıyasladığımızda temmuz ayında yüzde 100, ağustos yüzde 45, eylül yüzde 65 oranında artış yaptık. Ama haziran ayı için sadece yüzde 11’lik bir artış yapmışız. En az talebi, haziran ayına almışız. Bunda da seçimlerin etkisi var. Haziran ayı sektörün en dikkat etmesi gereken ay olacak.
Bu Haber 13.05.2015 - 19:29:07 tarihinde eklendi.