"Türkiye'de zorlu Rus deneyi"

Rus ekonomi uzmanları, son günlerde Türkiye’de yaşanan döviz krizini değerlendirdi.


TürkRus sitesinde yer alan habere göre, Türkiye'de liranın hızlı değer kaybı ve ekonomideki olumsuz gelişmeler, Rusya basınında yankı bulmaya devam ediyor. Uzmanlar bu durumu, 2014 yılında politika faizini yüzde 7 seviyesinden yüzde 17 seviyesine kadar çıkartarak ‘şok terapi’ deneyen Rusya’ya benzetiyor.

Rusya Merkez Bankası, 2014’te kurdaki sert düşüşü ve enflasyon riskini önlemek için faizleri artırdığını duyurmuştu. Bu karar öncesi ruble yıl genelindeki yüzde 49'luk değer kaybı ile dünya genelinde en çok düşüş yaşayan para birimi konumunda bulunuyordu. Ruble karar öncesi, bir günde dolar karşısında yüzde 9'dan fazla değer kaybederek, tarihte ilk kez 60 seviyesini aşmıştı. 2015’in başından itibaren faiz oranlarını yüzde 17 seviyesinden kademeli olarak indiren Rusya Merkez Bankası, 2019 Ekim ayında politika faizini yüzde 6,5’e kadar düşürmüştü.

“Ders kitaplarında yapılmaması gerekeni göstermek için iyi örnek”

Rus internet gazetesi Vzglyad, “Erdoğan'ın zorlu deneyi krizle sonuçlandı” başlıklı analizinde, “Merkez Bankası'nı devralan Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ekonomi politikası ülkede döviz krizine yol açtı. Yerel para, tarihi bir anti-rekor kırdı, sokaklarda protestolar oldu. Sonuç ekonomistler için açık ama Erdoğan için öyle değil. Neden ekonominin mantığına aykırı davranıyor?”  sorusunu ortaya attı.

TL’nin uzun süredir değer kaybettiği ancak geçen salı günü dolar kurunun rekor kırarak 13,49 TL’ye kadar yükseldiği belirtilen yazıda, “Böyle bir şeyi kimse düşünemezdi. Geçen hafta psikolojik sınır 11 TL idi” denildi.

Sitenin görüştüğü analist Vladimir Ananyev, “Merkez Bankası’nın tavsiyelerinin aksine, kilit bir faiz indirimi talep eden Erdoğan'ın bizzat nedeni olduğu bir kriz görüyoruz. Ekonomi ders kitaplarında, yapılmaması gerekeni göstermesi açısından iyi bir örnek" yorumunda bulundu.

“Buna yol açan faktörlerden biri jeopolitik durum”

BKS Mir İnvestitsiy şirketinden borsa uzmanı Dmitriy Babin ise TL’yi korumanın yolunun, geçmişte benzer duruma düşen Rusya'nın yaptığı gibi geçici faiz arttırmaktan geçtiği fikrini öne sürdü.

Rusya Merkez Bankası’nın 2014’te attığı faiz yükseltme adımlarıni örnek gösteren uzman bunun sonucunda rublede istikrar sağlandığına ve enflasyonun tarihi bir düşüş yaşadığını belirterek, “Rublenin 2014’teki devalüasyonu ile TL’de bu yıl yaşanan düşüş arasında kısmen benzerlik var. Çünkü buna yol açan faktörlerden biri jeopolitik durum” dedi.

Erdoğan’ın, çok agresif dış politika izlediğini belirten Babin, bunun yabancı yatırımcıları korkuttuğunu ve TL’nin değer kaybını hızlandırdığını belirtti.

Ekonomik krizle aynı döneme denk gelmesi dikkat çekici

Öte yandan Kommersant gazetesi, "Ortadoğu’nun iki kilit oyuncusu” olarak nitelediği Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye’nin Arap Baharı’ndan beri, yaklaşık 10 yıl devam eden soğuk savaşa resmen son verdiklerini yazdığı analizde, bu ziyaretin TL’de yaşanan ekonomik krizle aynı zamana denk gelmesinin dikkat çekici olduğunu yazdı. Gazete, BAE’nin Türk ekonomisine yapmayı planladığı milyarlarca dolarlık yatırımların önem taşıdığına atıf yaptı.

Nezavisimaya Gazeta da, Abu Dabi Prensi Muhammed bin Zayed’in ziyaretinin Ankara'yı döviz krizinden kurtarmayı amaçladığı yorumuna yer verdi. Haberde "Abu Dabi Veliaht Prensi'nin Türk ekonomisine 100 milyar dolara kadar yatırım sözü verdiği” kulisleri aktarıldı.



Bu Haber 26.11.2021 - 10:15:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.