Türkiye'de kaç otel sürdürülebilir turizm sertifikası aldı?

Türkiye'de kaç otel sürdürülebilir turizm sertifikası aldı?

Her yıl farklı ülkelerde gerçekleştirilen Küresel Sürdürülebilir Turizm Konferansı (GSTC2023), bu Antalya’da başladı.


Antalya’daki Kundu Turizm Merkezinde düzenlenen "GSTC 2023 Küresel Sürdürülebilir Turizm Konferansı"na başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) Yönetim Kurulu Başkanı Luigi Cabrini, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu olmak üzere 45 ülkeden 300 davetlinin katılımıyla başladı.

Açılışta konuşan GSTC Yönetim Kurulu Başkanı Luigi Cabrini, turizmde destinasyonların artmasıyla sürdürülebilirliğin önemli haline geldiğine değindi. Türkiye’nin  ulusal sürdürülebilir turizm planını geliştirmek için iddialı ve ileri görüşlü taahhüt gösterdiğini söyleyen Cabrini, konferansın başarılı geçeceğini ifade etti.

“Toplam belge ve sertifika sayısı 1584'e ulaştı”

Türkiye’nin GSTC ile hükümet nezdinde anlaşma yapan ilk ülke olduğunu hatırlatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2030 yılına kadar tüm tesislerin 2030 yılına kadar sertifikalandırılacağını söyledi. 25 Nisan’a kadar Sürdürülebilir Turizm Sertifikası alan tesis sayısını açıklayan Ersoy, “25 Nisan 2023 itibarıyla gerekli kriterleri karşılayarak birinci aşama belgesi alan işletme sayısı 1382, üçüncü aşama belgesi alan işletme sayısı 202 olurken, toplam belge ve sertifika sayısı 1584'e ulaştı." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bisiklet dostu konaklama tesisi sertifikası kriterlerini karşılayan 42 tesisin olduğunu açıklayan Ersoy, bu sayının artmasını beklediklerini söyledi.

“GSTC ile yapılan iş birliği, Türkiye'yi uluslararası arenada güçlü bir rakip olarak öne çıkardı”

TÜROB Başkanı Müberra Eresin ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Turizm endüstrisi Türkiye’de, ülke ekonomisinde, refahında ve büyümesinde kritik bir rol oynamaktadır. Turizm, Türkiye için çok önemli bir sektördür. İnsanlarımız için iş ve fırsatlar yaratan, ekonomimizin temel direklerinden biridir. Türkiye'de sürdürülebilir ekonomi için devam eden bu büyümenin, Türkiye'yi bölgenin en iyi turizm destinasyonlarından biri haline getirmede fark yaratacağına eminim.

2023 yılı itibari ile turizm sektöründe sürdürülebilirliğe yönelik bir dönüşüm başlatan Türkiye'nin GSTC ile yaptığı iş birliği, Türkiye'yi uluslararası arenada güçlü bir rakip olarak öne çıkarırken, Türkiye'nin uluslararası turizm trendlerini yakalamasına da yardımcı olacaktır

Kriterler ne yapılması gerektiğini söyler, nasıl yapılması gerektiğini ya da hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını söylemez. Kriterlere nasıl uyum sağlanması gerektiği, tamamlayıcı nitelikte olan performans göstergeleri, ilişkili eğitim materyalleri ve uygulama araçlarına erişim ve TGA tarafından hazırlanarak sektörün kullanımına sunulan El Kitabı sürdürülebilirlik için sektörün en önemli destekleyicisi olmuştur.

Sertifika, belirlenen standartlar üzerinden, tamamen şeffaf şekilde, uluslararası akredite olmuş sertifikasyon kuruluşları tarafından yapılacak değerlendirmeler sonrasında işletmelere verilecek olup bu yönü ile tüm dünyaya da örnek oluşturacaktır.”



Bu Haber 10.05.2023 - 15:22:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.