Türkiye’de iç hat uçuşlarında büyük düşüş

Türkiye’de iç hat uçuşlarında büyük düşüş

Hava yolu şirketlerinin yakıt maliyetlerini karşılamak için iç hat seferlerini azaltarak dış hat seferleri artırdığı belirtildi.


Ulaştırma Bakanlığının tavan fiyat uygulamasını devreye sokmasının ardından, havayolu şirketleri yakıt maliyetlerini karşılaması için dış hat seferlerini artırdı. İç hatlara yönlendirilen uçak sayısı azalınca birçok yolcu bilet sıkıntısı yaşamaya başladı.

Dünya’dan Selanay Yağcı’nın haberine göre, haziran ve temmuz aylarında iç hatlarda talepte artış olmasına rağmen, hava yolu şirketlerinin kapasitesi 2019 yılına göre yüzde 30 azaldı. İç hatlardaki seferler haftalar öncesinden doluyor.

“1.5 saatin üzerindeki iç hat uçuşlarında yer bulmak zor”

Enuygun Ticaret Direktörü Orkun Özkan, Türkiye’de petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyonun etkisiyle artan maliyetlerin, hava yollarının iç hatlardaki gelirlerinde azaltma yarattığını buna bağlı olarak da firmaların daha çok dış hat uçuşlara yöneldiğini ifade etti. Özellikle Rusya’da yaşanan uçak sıkıntısı sebebiyle Türk firmalarının birçok uçağını Rusya’dan yapılacak uçuşlara ayırdığını belirten Özkan pandemi sonrasında Türkiye’ye artan talebin karşılanması için Orta Doğu’da da uçuş sayılarının gitgide arttığını kaydetti.

İç turizmde de uçuşlara ciddi bir talep olduğunu ifade eden Özkan, ancak sefer sayılarında pandemi öncesine kıyasla önemli bir düşüş olduğunu belirtti. İç hatlarda hava yolları kapasitesinin 2019 yılına göre yüzde 30 azaldığını dile getiren Özkan, “Şu an Türkiye’de özellikle 1,5 saatin üzerindeki uzun uçuşlarda uçaklarda yer bulmak çok daha zor hale geldi. Talepte yani uçak bileti ve otobüs bileti aramalarında çok ciddi artış var. İç hat uçak bilet satış adetleri bu haziran ayında, geçen haziran ayının sadece yüzde 15 yukarısında gerçekleşti. Temmuzda da durum çok farklı değildi” diye konuştu.

“Yoğun talep gören rotalar için 1 ay önceden bilet alınmalı”

Yurtiçi uçak bileti fiyatlarının geçen yaza göre yaklaşık yüzde 104’lük bir artış gösterdiğine de dikkati çeken Özkan, şunları söyledi: “Yoğun şekilde talep alan tatil noktaları, uçuş sayısının az olduğu doğu hatları ve tercihin yoğun olduğu uçuş saatlerindeki uçuşlar daha hızlı bir şekilde neredeyse 1 hafta önce tükenebiliyor. Diğer rotalar için uçuştan 3 gün öncesinde seferlerin doluyor. Yoğun talep gören rotalar için 1 ay önceden uçak bileti alınmasını öneriyoruz.”

“Yedek liste uygulaması başlattılar”

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk, iç hatlarda acentelerin da uçak sıkıntısı yaşadığını söyledi. İç hat sefer sayılarının geçen yıla göre hayli azaldığını belirten Kuk, “Van, Trabzon, Rize, Dalaman, Bodrum neredeyse her iç hatta bu sorunları yaşıyoruz. Uçaklar dolu gidip dolu geliyor. Hatta şimdi yedek liste uygulaması çıkardılar. Uçakta biri biletini iptal ederse yerini alabilmeniz için yedek listeden koltuk satıyorlar. Geçen hafta kendim Trabzon’a gitmek için yedek listede bekledim” diye konuştu. Kuk, son bir yılda İstanbul Antalya arası uçak bileti fiyatlarının 300 liradan 900 liraya yükseldiğini de ekledi.

TÜRSAB Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ferit Turgut ise, Akdeniz’de komşu illerde, Karadeniz’de iç hatlarda ciddi sıkıntı yaşandığını ifade ederek, “Uçaklar dolu. Biz de acenteler olarak bu sorunu yaşıyoruz” dedi.

Anadolu Jet de yurt dışı uçuşlarına yöneldi

‘Anadolu’ya ucuz uçuş’ konseptiyle faaliyete giren ancak bir süre önce yurtdışı seferlerine başlayan Anadolu Jet de bu yıl dış hatlara daha fazla uçuş yapma kararı aldı. Şirketin bu kararında maliyet artışları önemli rol oynuyor.

Pandemi öncesi seviyeye ulaşılamadı

Küresel olarak, hava trafiği şu anda pandemi öncesi seviyelerin yüzde 65’ine ulaşabilse de 2021’in aynı dönemine göre yüzde 229,5 artış gösterdi. Haziran 2022’de yurtiçi trafik, bir önceki yıla göre yüzde 5,2 artarak 2019’un yüzde 81,4’ünü yakalayabildi. Avrupa’da Haziran trafiği 2021’e göre yüzde 234.4 arttı. Öte yandan kapasite yüzde 134,5 ve doluluk yüzde 86,3’e yükseldi. IATA tarafından yapılan açıklamada Avrupa’daki uluslararası trafiğin pandemi öncesi seviyelerin üzerinde olduğu belirtildi.



Bu Haber 18.08.2022 - 12:49:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • YURT İÇİ UÇUŞLARINDA DÜŞÜŞ

    HIKMET ATILLA 19.08.2022 - 12:24

    Belirttiğiniz gibi "yurt içi sayılarında düşüş var", fakat uçak olmadığından düşüş var. Uçak şirketlerine göre yurt içi uçuşların da uçaklar dolu olmalarına rağmen, zarar ediliyor. Uçaklar yurt dışına yönlendirildiler. Uçaklar için bilet bulamıyoruz. Talep var. Saygılarımla HIKMET ATILLA RAFFINESSE TRAVEL DIDIM

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.