'Türkiye dostu turistler ceplerinde parayla son dakikayı bekliyorlar'

'Türkiye dostu turistler ceplerinde parayla son dakikayı bekliyorlar'
Corendon Hotels & Resorts Sorumlusu Erkut Kara, sektörün içerisinde bulunduğu duruma, 2016 sezonuna ve Corendon'un krizi atlatmak için atacağı adımlara dair açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin imaj ve terör sorunu olduğunu belirten Kara, ''Yine de Türkiye dostu bir müşteri kitlesi var ve bunlar ceplerinde parayla son dakika satışlarını bekliyorlar.'' değerlendirmesini yaptı.


TurizmGüncel

Corendon Hotels & Resorts sorumlusu Erkut Kara, şirketin 2 tanesi Hollanda'da, 6 tanesi de Türkiye'de olmak üzere toplam 8 oteli bulunduğunu belirtti. Kara, Türkiye'deki otellerden ikisinin Bodrum, ikisinin Çeşme, bir tanesinin Kemer ve bir tanesinin de Lara'da olduğu bilgisini paylaştı.

'DİĞER ÜLKELERDEKİ PARTNERLERİMİZ RUSYA'DAKİ DURUMA GÖRE POZİSYON ALIYOR'

2015'in kriz yılının başlangıcı olduğunu ifade eden Erkut Kara, son süreçte yaşanan olaylarla birlikte 22 yıllık bir uğraşla 4-4.5 milyon turistin getirildiği Rusya'nın bir anda sıfırlandığına dikkat çekti. Kara, ''Rusya'daki bu kriz bizim diğer pazarlarımızı da tetikliyor. Diğer ülkelerdeki tur operatörü partnerlerimiz, haklı veya haksız olarak Rusya'daki duruma göre bir pozisyon alıyorlar. İmaj ve terör sorunumuz var. Biz bu yıl kaçırdık ama, İspanya yaklaşık yüzde 25 artıda gitti erken rezervasyonlarda. Yine de Türkiye dostu bir müşteri kitlesi var ve bunlar ceplerinde parayla son dakika satışlarını bekliyorlar.'' değerlendirmesini yapıyor.

'BU AÇIĞI NEYLE KAPATACAĞIZ?'

Almanya'da maksimum yüzde 10 artış yakalanabileceğini belirten Erkut Kara, ''Rusya açığını ne yapacağız'' sorusunu soruyor ve ekliyor, ''Bazı arkadaşlar bilerek ya da bilmeyerek, 'İsrail var, İran var, Çin var, iç pazar var...' gibi açıklamalarda bulunuyorlar. İsrail ile ilişkilerimizin en iyi olduğu dönemlerde bile 350 bin turist sayısını görebildik. Pazar açılsa bile İsrail'den en fazla 500 bini görebiliriz. Hollanda düşüşte, Almanya düşüşte... Neyle kapatacağız bu açığı?''

'ŞİRKETLERİMİZ BİRBİRİNDEN BAĞIMSIZ ÇALIŞIYOR'

''Corendon Grubu'nun aynı zamanda tur operatörü ve hava yolu şirketi sahibi olması otellere ekstra bi avantaj sağlamıyor mu?'' diye sorduğumuz Erkut Kara'dan şu yanıtı alıyoruz:

''Bizde sistem her şirket üzerinden ayrı ayrı işler. Otellerin karı başkadır, tur operatörününki başka, hava yolu şirketininki başka... Her şirket birbirinden bağımsız olarak çalışır. Oteller tur operatörünün arka bahçesi değil, uçak da tur operatörüne bedava koltuk vermez. Ancak bu şekilde bir kar merkezi oluşturulabilir. Mesela bizim Grand Park'ta, Corendon'un cirosu ve paksı toplam ciro ve paksın yüzde 25'ini geçmez. Geçmişte yaşanan uçak, tur operatörü, otel yapılanmasının mantığından sıyrılarak bu kararı aldık.

Bizim tur operatörümüz, Türkiye çapında onlarca otelle çalışabiliyor. Çünkü o da bir kar merkezi. Doğru fiyatı, fırsatı nerede görüyorsa orayla çalışıyor, ki doğrusu da bu zaten. Müşteri memnuniyeti sağladığı yerleri daha çok satabiliyor.''

'SEZON SONUNDA KOŞULLARA GÖRE KÜÇÜYEBİLİR YA DA BÜYÜYEBİLİRİZ'

Erkut Kara, Cendon Hotels & Resorts'ün büyüme hedefleri ve 2016 sezonunda nasıl hareket edeceklerine dair ise şu bilgileri paylaşıyor:

''Dinamik bir yapıya sahibiz. Koşulların gerektiği şekilde büyüyebiliyor ya da küçülebiliyoruz. Kurumsal bir yapıda olmamıza rağmen, birkaç saat içinde konuşup, karar alıp harekete geçebiliyoruz. Bu sezonun sonunda duruma göre küçülebilir, fırsat doğarsa da büyüyebiliriz. Bazen kriz fırsatlar da doğrurur. Mesela özellikle istediğimiz bölgelerde bize uygun tesisler çıkarsa bunu değerlendirebiliriz. Ama illa büyüyeceğiz diye bir şey yok. İşimize geliyorsa büyürüz, para kazanamayacağımızı düşünüyorsak bir otelden çıkadabiliriz.''

'ELİMİZDE ÇANTAYLA AKTİF PAZARLAMA YAPIYORUZ'

'' Oteller 2016 bütçelerini yapmak konusunda zorlanıyor. Siz ne durumdasınız?'' Kara, sorumuzu şu şekilde yanıtlıyor:

''Her otel tecrübeleri ve öngörüleri doğrultusunda bir bütçe oluşturdu. Biz ilk defa bütçenin gelir tarafını hesaplayamadık. Ama tümdengelim yaparak gider tarafını oluşturduk. Gideri başa çıkarıp zarar etmeyelim diyoruz. Günün sonunda elbette hepimiz ticari birer işletmeyiz ve zor bir sezon geliyor. Tedbirli ve en kötü senaryoya hazırlıklı olmalıyız. Gerekmesi durumunda otelciler, tesislerdeki bazı blokları açmayarak, aynı bölgedeki otelin birini açmayarak veya geç açarak ayakta kalmaya çalışacak. Biz ise satın alma, personel istihdam sayısı gibi kalemlere dikkat ederek ve şimdiye kadar girmediğimiz pazarlara aktif bir şekilde yer alarak sezonu en az sıyrıkla atlatmaya çalışacağız. Pazarlama konusunda Grand Park Lara'nın sinerjisinden yararlanacağız. İhmal ettiğimiz pazarlarda elimizde çantayla aktif pazarlama yapıyoruz.''


Bu Haber 07.02.2016 - 18:27:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.