Yapılan bir araştırma, turizmin destinasyonlar üzerindeki 'görünmeyen' maliyetini ortaya koydu. Büyüyen turizmin dstinsyonlarda çevreyi, sosyal dokuyu, altyapıyı ve ekolojik yapıyı bozduğu belirtilen raporda, tarihi mirasların aşırı turizmin baskısı altında çatırdadığına dikkat çekiliyor.
TurizmGüncel – Dış Haberler
The Travel Foundation tarafından yapılan 'Risk altındaki destinasyonlar: Turizmin görünmeyen maliyeti' başlıklı rapor, turizmin pek çok destinasyonda kaygan bir zeminde hareket ettiğini ve destinasyonlardaki aşırı turizm hareketinin giderek kontrol edilebilir olmaktan çıktığını ortaya koydu.
Hızla gelişen turizmin dünya üzerindeki pek çok destinasyonda henüz 'raporlanmamış' büyük hasara neden olduğu belirtilen raporda, ülkelerin turizmin bu maliyetiyle henüz yüzleşmediğine dikkat çekildi.
EplerWood International ile ABD'li Cornell University'nin The Travel Foundation için hazırladığı raporda, büyüyen turizmin ortaya çıkardığı risklerin ülkeler tarafından hesaba katılmadığına dikkat çekildi.
'Turizmin görünmez yükü' ifadesinin altyapıdan sosyo-kültürel ve ekolojik yapıya ve lokal insanlara kadar bir dizi unsuru ifade ettiği belirtilen raporda, bugüne kadar hazırlanan raporların bir turistin bir destinasyona maliyetini analiz etmediğine dikkat çekilerek, ''Turizm destinasyonları; artan su ve enerji tüketimi, atık ve atık su gibi alt yapı yatırımları ile doğal ve kültürel çevrenin korunması için gerekli finansal kaynakların turizm ekonomisinden ödün vermeden sağlanması sorumluluğuyla baş başa bıraktı.'' ifadelerine yer verildi.
Raporda özetle şu noktaların altı çiziliyor:
*Turizmin ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerine işaret eden politikalar geliştirilmiyor.
*Ulusal turizm yönetimlerinin sadece yüzde 11'i çevresel sürdürülebilirlikle ilgili bir ulusal politikaya sahip
*Turizmin görünmez yükü, destinasyonlardaki az gelişmiş altyapıyı istikrarlı bir şekilde zayıflatıyor.
*Büyüyen turizmin destinasyonlar üzerindeki artan maliyeti turizmin ekonomik faydasını azaltıyor ancak yapılan 'turizmin faydaları' analizlerinde buna yer verilmiyor.
*Turizm büyürken, alt yapının sürdürülebilir olarak geliştirilmesi sorumluluğu destinasyonların omuzlarında giderek daha büyük bir yük haline geliyor; yenilenemeyen kaynakların tükenmesi, sera gazlarının artması, ekosistemin bozulması...
*Bu durum turizmi kaygan bir zemin üzerine oturtuyor. Örneğin Avrupa'da pek çok tarihi şehir insan selinden etkileniyor, turizm karşıtı hareketler gelişiyor, popüler anıtlar olması gerekenin çok üzerinde sayıda insan tarafından ziyaret ediliyor.
*Güney Asya'da hızla büyüyen turizm, sürdürülebilir değil. Örneğin, alt yapısında ciddi bir iyileşme yapılmayan Tayland'ın turist sayısı son birkaç yılda iki kattan fazla artarak 35 milyona çıktı.
*Harekete geçilmediği taktirde tüm dünyadaki turizm varlıklarının değeri hızla düşecek. Çünkü turizm konusunda sorunların kökenine inilmiyor ve turizmi yönetme şekli çok fazla değişmiyor.
*Dünyanın en değerli hazineleri her geçen gün büyüyen turizmin ağırlığı altında çatırdıyor. Turizmin en değerli varlıklarının yönetme maliyetini belirlemek için yeni bir veri odaklı sisteme geçerek büyümekte olan krizin önüne geçmek gerekiyor.
*Doğru becerilere ve kaynaklara sahip olmayan belediyelere ve hükümetlere, turizmi daha iyi yönetmeleri için çağrıda bulunmak bir şey ifade etmiyor.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri