Mayıs ayında Almanya'da yapılan tatil rezervasyonları geçen yıla göre yüzde 8 artarken, seyahat planlarında kısa vadeli tercihler öne çıkıyor. Ancak artışın büyük ölçüde fiyatlardan kaynaklandığı belirtiliyor.
Turizm Güncel – Dış Haberler
Travel Data + Analytics (TDA) verilerine göre, Mayıs 2025’te Almanya’da tatil cirosu geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 arttı. Bu artışla yaz sezonu genelindeki toplam ciro bir miktar yükseldi. Bir önceki aya (Nisan 2025) kıyasla ise satışlarda yüzde 4’lük bir artış yaşandı.
Alman iş ve turizm dergisi fvw’de yer alan habere göre, Mayıs ayında özellikle son dakika tatil satışlarında gözle görülür bir hareketlilik dikkat çekti. Rezervasyonların yaklaşık beşte biri, Mayıs ayı içindeki kısa süreli tatilleri kapsadı. Haziran ayındaki Pfingsten (Whitsun) tatili için yapılan rezervasyonlar ise toplam satışların yüzde 24’ünü oluşturdu. Aynı zamanda, tatilcilerin yüzde 24’ü 2025/26 kış sezonu veya 2026 yaz sezonu için erken rezervasyon yaptı.
Temmuz ve Ağustos ayları için yapılan rezervasyonlarda da artış eğilimi sürüyor. Mayıs ayında yüzde 29’a ulaşan bu oran, Haziran ortasında (24. hafta) yüzde 37’ye çıktı.
TDA Satış ve Danışmanlık Direktörü Alexandra Weigand, tur operatörlerinin talebi artırmak amacıyla yoğun indirimlerle son dakika satış sezonuna girdiğini belirtiyor. Ancak artışın ağırlıklı olarak fiyat yükselişinden kaynaklandığına dikkat çekiliyor. 2025 yılına ait FUR Seyahat Analizi'ne göre, Almanlar seyahate hâlâ istekli olsa da, fiyat-performans dengesinin bozulması durumunda talepte hızlı düşüşler yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.
Uzak mesafe seyahatleri yaz satışlarının yaklaşık yüzde 10’unu oluştururken, kruvaziyer tatilleriyle birlikte pazar ortalamasının yüzde 6 üzerinde bir büyüme gösteriyor. Ancak ABD’ye yönelik rezervasyonlarda gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. Ocak ayı sonunda 2025 yazı için yapılan satışların yüzde 73’ü tamamlanmıştı. Ancak Şubat ayından itibaren düşen talep sonucunda ABD’nin yaz sezonu satışları yıllık bazda yüzde 18, kişi sayısında ise yüzde 24 azaldı.
ABD'deki düşüşe rağmen Maldivler, Mauritius, Tayland ve Dominik Cumhuriyeti gibi destinasyonlardaki güçlü talep, uzun mesafe pazarını dengeliyor. Ancak ABD’deki zayıflık olmasaydı, bu büyümenin daha yüksek olabileceği ifade ediliyor.
İsrail ve İran arasındaki çatışmanın etkileri de seyahat sektöründe hissediliyor. A3M kriz erken uyarı sistemine göre, bölgedeki güvenlik durumu hala gergin. İsrail’in güneyi başta olmak üzere, Lübnan, Ürdün, Irak ve İran hava koridorları yoğun şekilde kullanılıyor. Birçok uluslararası havayolu, doğrudan çatışma bölgesinden geçmemeye devam ediyor. Haziran ayı rezervasyon verileri açıklandığında, bölgedeki gelişmelerin turizme etkisi daha net görülecek.
Öte yandan, TDA, geçtiğimiz yıl iflas eden FTI Group sonrası oluşan rezervasyon davranışlarını da analiz ediyor. 2025/26 kış sezonuna dair ilk rezervasyon verilerinin kısa süre içinde yayımlanması bekleniyor.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri