Turizmcilerin Tanıtım Ajansı’na ödeyeceği ‘pay’lar değişti

Turizmcilerin Tanıtım Ajansı’na ödeyeceği ‘pay’lar değişti

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Kurulması Hakkında Kanun’un en önemli maddeleri genel kurulda AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. 


Turizm Güncel

Yasa önerisi hemen hemen komisyondan çıktığı şekliyle genel kurulda kabul edilirken, sadece turizmcilerin ödeyeceği ‘turizm payı’ ile Ajansın iştiraklere katılımı, tanıtıma ayrılacak pay ve Ajansın yönetim kurulu üyesi sayısında değişiklik yapıldı. 6. Maddede yapılan değişiklikle, işletmelerin ajansa ödeyeceği pay binde 2,5 oranında düşürüldü.

İşte yeni oranlar

Ajansın gelirlerini düzenleyen 6. Maddeye ilişkin Ak Parti Grubu’nun değişiklik önergesi kabul edildi. Teklife göre, otellerden, Bakanlık belgeli yeme içme tesisleri ve Bakanlık belgeli deniz turizmi araçlarından yüzde 1, seyahat acentelerinden ve hava yolu şirketlerinden binde binde 1 ve özel şirketlerin işlettiği havalimanlarından binde 2,5 olarak alınması öngörülen turizm payının; yeni önergeyle birlikte otellerden ve Bakanlık belgeli yeme içme tesisleri ile deniz turizmi araçlarından binde 7,5; acentelerden ve hava yolu işletmelerinden on binde 7,5 ve özel işletmedeki havalimanlarından binde 2 oranında alınması kabul edildi.

Aynı önergeyle, ‘’Kış termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlkık tarafından desteklenmesi uygun görülen turizm türlerinde faaliyet gösteren teslisler için bu oranlar yüzde 50 indirimli olarak uygulanır’’ eklemesi de kabul edildi.

Yönetim kurulu 15 kişiye çıktı

Yine Ak Parti Grubu’nun önerisiyle, Ajansın yönetim kurulu üyesi sayısı da değişti. Üçüncü maddenin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle, eski tasarı da toplam iki üyeyle temsil edilmesi öngörülen Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinin, her birinin birer üye olmak üzere toplam 4 üyeyle temsil edilmesine dönük Ak Parti Grubunun önerisi kabul edildi. 

''Uygun görülen'' yatırımların destklenmesi tekliften çıkarıldı

Ak Parti Grubunun verdiği öneriyle, yasa teklifinin 1. maddesinin 1. fıkrasında yer alan ‘’ ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenmesi uygun ve gerekli görülen turizm yatırımlarının gerçekleştirilmesine’’ ibaresi tekliften çıkarıldı.

Tanıtımın payı yüzde 85'e çıkarıldı

Yine Ak Parti Grubunun önerisiyle, 5. maddesi 1. fıkrasının Ç bendi (Ajansın iştirak ettiği şirketlerden elde edilen gelirler) tekliften çıkarıldı. Gerekçe olarak ise, ajansın yatırımlara ve iştiraklere dahil olmasına ilişkin bölümün yasadan çıkarılması gösterildi.

Aynı öneride, Ajansın tanıtımda kulanacağı payın yüzde 70’den yüzde 85’e çıkarılması da yer aldı. Önerge, oylamada kabul edildi.

 

 



Bu Haber 10.07.2019 - 22:10:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.