Turizmcilerden ‘”erken rezervasyon” uyarısı

Turizmcilerden ‘”erken rezervasyon” uyarısı
Bu yaz tatilinin son dakikacı yerli turiste pahalıya patlayacağını ve mart ayı sonunda fiyatların yüksek sezon seviyesine gelebileceğini söyleyen turizmciler, yerli turiste  'erken alın' uyarısı yapıyor.

Dünya gazetesinin haberine göre, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) bu yıl başlattığı ‘Turizm Kongresi’nde turizmciler, yerli turiste ‘oteller dolmaya başlamadan rezervasyon yapın’ çağrısında bulundu. Yabancı turist talebinin 2022 sezonunda çok yüksek olabileceğine dikkat çeken turizmciler, bu yıl erken rezervasyonun öneminin daha çok arttığına dikkat çekti.

Fiyat artışı yüzde 60’a kadar çıkabilir

Yeni yaz sezonu için erken rezervasyon kampanyalarında seyahat acenteleri yüzde 50’ye varan indirimler uygularken, fiyatlar önceki yıla göre yüzde 25 arttı. Bu fiyat artışının ise sezonda yüzde 50-60’ları bulacağı tahmin ediliyor. Bu yıl, pandemi etkisi yine son dakika rezervasyonlarını artırsa da, iç piyasada artan bir erken rezervasyon talebi yaşanmıştı. Bu nedenle yeni sezon için erken rezervasyonun daha yoğun geçmesi bekleniyor. Türkiye’de her yıl 10 milyon kişinin paket turlardan yararlandığı tahmin edilirken bunların yüzde 55-60’ının ise haziran ayına kadar devam eden erken rezervasyondan yararlandığı düşünülüyor.

firüz bağlıkaya

Uygun tatil için şimdiden rezervasyon yapılmalı

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Pandeminin sektörde yarattığı tahribatın 2022’de geride kalacağına dair umutlu olduklarını söyledi.  2022’de yabancı turistin daha yoğun olacağı göz önüne alındığında, sezonda uygun fiyata tatil yapma olanağını ortadan kaldırabileceğini vurgularken Aralık ayı sonuna kadar erken rezervasyon kampanyalarından yararlanılmasını öneren Bağlıkaya, “Erken değil tam zamanı diyorum ve yurttaşlarımızı mümkün olan en kısa bir süre içinde rezervasyonlarını yapmaya davet ediyorum. Zira aralık ayından sonra yeni kurlara göre belirlenmiş yeni fiyatlar, yurtdışı pazarındaki hareketlilikten dolayı fiyatların yukarı doğru gelme ihtimali olabilir. Dolayısıyla çok daha uygun tatil yapabilmeleri için şimdiden rezervasyonlarını yapmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

559eb1b032327c8da30b7172c867b757_1

Hedef yüzde 25

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar Gelecek yılla ilgili beklentilerin çok yüksek fiyatlar olduğunu belirtirken, “Şu an Türkiye’de otellerdeki tatilcilerin yüzde 10’unu iç pazar oluşturuyor ve bu oranı yüzde 25’e çıkarmayı amaçlıyoruz. 2022 yılı da bunun için bir sınav gibi gözüküyor” dedi.

mustafa kemal çubuk_1

“Tatil bu sene kıymetli bir yatırım”

TatilBudur Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk ise, “Bu yıl tatil bir yatırım aracına dönüştü. Şimdi müşteri 15 bin TL’ye aldığı tatil, 13 bin TL’ye düştüğünde 2 bin lirasını geri alabiliyor. Dolayısıyla tatil bu sene kıymetli bir yatırım. Şu anda 5 bin TL olan tatili, sezonda 13-15 bin TL’ye alacaksınız. O da yer bulursanız. Erken rezervasyonda satamazsak sezonda satabileceğimiz bir arz kalmayacak”  dedi.

kaan karayel_1

Nisan-mayıs ayları yüksek fiyatlarla karşılaşılabilir

Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, erken rezervasyon dönemine ekim ayı başı kurlarıyla girildiğini vurgularken, döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketin iç pazarı zorlayacağını bu nedenle ilerleyen dönemlerde fiyatlara revize yansımalarının olabileceğini ifade etti. TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Kuk, “Şu anda ekim kurlarıyla erken rezervasyon fiyatları belirlendi. Dövizdeki yaşanan bu oynaklıkla birlikte tahminler ve bütçeler de alt üst oldu. Otellerin maliyetleri de dövizle birlikte artıyor. Bu sebeple fiyat artışları devam edecek. Özellikle nisan-mayıs ayları yüksek fiyatlarla karşılaşılabilir. Turizmci şu andaki artışı tolere edebilir gibi duruyor. Ancak artışlar böyle devam ederse, "2 ay sonra tolere edebilir mi? bilinmiyor. Sezon için ciddi belirsizlik var” diye konuştu.

bülent süzer

“Şu an erken rezervasyonda, fiyatlar uygun”

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklama Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Süzer ise şunları söyledi: “Dövizdeki artış maliyetlerimize doğrudan yansıyor. Bu hafta aldığımız malı öteki hafta aynı fiyata alamıyoruz. Her hafta yüzde 30 zam görüyoruz. Oda fiyatlarını en çok maliyet etkiliyor. Bu sebeple gelecek sezon için öngörülebilir fiyatlama yapamıyoruz. Şu an erken rezervasyonda, fiyatlar uygun. Sezon için belirsizlik var. Ne kadar artar ön göremiyoruz. Nisan-mayıs gibi odalar azaldıkça fiyatlar artacak. İç pazarın bu kadar yılda turizmdeki bu doğal düzeni anlaması gerek. Yerli turist hep son dakikacı. Erken rezervasyonu kaçırınca da fiyatların pahalılığından şikayet ediyor.”

bülent bülbüloğlu

“10 gün sonrasını tahmin edemiyoruz”

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Eski Başkanı Bülent Bülbüloğlu, döviz kurlarındaki artışın turizmci için sevindirici bir durum olmadığını belirterek, “Yiyecek-içecek, personel ve enerji giderleri otellerin en büyük kalemlerinden. Döviz kurundaki artış ve enflasyon maliyetlerimizi katlıyor. Bu giderlerimizi, 3 yıldır bütçeleyemedik. Stoklama yapamıyoruz, fiyatlar havada kalıyor. Sezon için de bugünden fiyatlama yapamıyoruz. Ne kadar artar bilemiyoruz. Hizmetlerimizi, odalarımızı yabancı turist açısından da yok parasına satmış oluyoruz. O yüzden mutlu değiliz. Normal günlerden geçmiyoruz, 10 gün sonrasını tahmin edemiyoruz” diye konuştu.

ferit-turgut

Yerli turist tatilden vazgeçebilir

İç turizmde daralma olabileceğini söyleyen TÜRSAB Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ferit Turgut ise, “Kısa sürede dövizdeki bu kadar oynaklık her sektörü etkiliyor. Turizme de etkisi olumlu değil. Uzun vadeli planlama yapamıyoruz. Kontrolsüz fiyat artışlarına sebep olacak. İç turizmde erken rezervasyona alışan tatilci sayısı her yıl biraz daha artsa da çoğunluk hala son dakikacı. Bu yıl sezondaki yüksek fiyatları gören yerli turist tatilden vazgeçebilir. Turizmde sürdürülebilirlik oturan fiyatlarla mümkün, bu döviz kurlarıyla maalesef hayal” dedi.



Bu Haber 24.11.2021 - 10:13:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.