Turizmciler açıkladı: Ağustos Temmuz’dan da iyi geçecek

Turizmciler açıkladı: Ağustos Temmuz’dan da iyi geçecek

Turizm sektör temsilcileri ağustos ayı rezervasyon durumu ve otel dolulukları hakkında bilgi verdi.


Ağustos ayında rezervasyon durumları ve otel dolulukları hakkında Milliyet’ten Duygu Erdoğan’a bilgi veren turizm sektör temsilcileri turist çeşitliliğinin arttığını ve artan fiyatlara rağmen yoğun talep yaşandığını açıkladı.

“Ağustos Temmuz’dan da iyi geçecek”

Geçen ayların ve gelecek rezervasyonların Türkiye’yi turizmdeki hedeflerine ulaştıracağının öngörüldüğünü anlatan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Türkiye’ye olan turist talebinin çok yüksek olduğunu söyledi. İşler, “Temmuzdaki gibi rezervasyon akışı ağustosta da aynı şekilde devam ediyor. Sezon başında pandeminin getirdiği korkunun ve Rusya/Ukrayna savaşının etkisiyle rezervasyonlar ağırlaşmıştı. Ancak hiçbiri bizi durduramadı. Bu ilgi, Türkiye’nin dünya turizmindeki yerinin doldurulamaz olduğunun, bütün kırılganlık dönemlerinde bile bu eşiği aşabileceğinin bir göstergesidir. Görünen akışa göre ağustos temmuzdan daha iyi geçecek. Yerli turistte ise hayat pahalılığına rağmen misafirlerimizin oranı beklentiler doğrultusunda gidiyor. Almanya ve İngiltere bu açıdan talepte ilk sırada yer alırken, Orta Avrupa ve İran pazarından da ciddi rezervasyon akışı geliyor. Turist çeşitliliği artıyor, riski dağıtıyoruz” ifadelerini kullandı.

 “Ağustos ayında da yüksek talep var”

Ağustos ayında da yoğun talebin devam ettiğini aktaran. Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, “Bu sene genel olarak ağustos ayı için Ege ve Akdeniz lokasyonlarındaki otellerde yoğunluk temmuz ayında olduğu gibi devam ediyor. Ege Bölgesi’nde özellikle Bodrum, Fethiye, Marmaris, Çeşme, Datça, Sarıgerme ön plana çıkarken Akdeniz bölgesinde Kemer, Alanya, Belek, Lara bölgeleri ön plana çıkmakta. Aynı zamanda büyükşehirlere yakın Sapanca, Yalova, Ayvalık gibi tatil destinasyonları da özellikle hafta sonlarında şehirden uzaklaşmak isteyen misafirler tarafından tercih ediliyor. Tatil ve eğlence adası olarak bilinen Kıbrıs tarafında da Girne ve Bafra bölgelerindeki oteller için rezervasyonlar geliyor. 2021-2022 döneminde otel konaklama fiyatları enflasyona ve maliyetlere bağlı olarak arttı. Şu anda sezonun en yoğun olduğu dönemde olduğumuzdan fiyatların da bu dönem için diğer dönemlere göre yüksek olduğunu ve her şey dahil konseptli bir otelde konaklama dahil kişi başı 700-1.000 TL’den başladığını söylemek mümkün” değerlendirmesini yaptı.

“Haziran’da oda doluluk oranlarında 2019’u geçtik”

Şehir otellerinde mart ayı itibarıyla rezervasyonların hızlandığını vurgulayan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, yılın ilk 6 ayında İstanbul’da dolulukların 68.8 olduğunu, bu oranın pandemi baz olarak alınan 2019 yılı ilk 6 ayında ise yüzde 69.8 olduğunu dile getirdi. Eresin, “Mayıs ve haziran aylarında aylık bazda 2019’un sayılarını geçtik ancak yılın ilk 6 aylık toplamında 2019’un az da olsa gerisinde kaldık. İlk 6 ayda Türkiye genelinde ortalama doluluklar ise yüzde 61.9 oldu. Bu oran 2019 yılı ilk 6 ayında yüzde 63.4, 2021 yılı ilk 6 ayında yüzde 36.2 olmuştu. Bu yılın ilk 6 ayında İstanbul’da oda fiyatları ve gelirlerimizde yüzde 30’a varan artışlar oldu. İstanbul’da yine Ortadoğu ve Körfez kökenli turistler ağırlıkta. Henüz ülke bazında turist çeşitliliğinde arzu ettiğimiz yerde değiliz ancak özellikle Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika gibi pazarlarda hissedilir seviyede bir hareket başlaması memnuniyet verici. Tüm dünyada pandemi sonrası ekonomik ve sosyal gelişmeler neticesinde turizm hareketi de geçmişte hiç olmadığı kadar anlık değişimlere göre şekilleniyor. O yüzden gelecek aylar için şimdiden bir tahmini oran verebilmek çok zor. O yüzden kesin bir öngörü yapmak zor ancak geçtiğimiz 2 yıldan sonra yüksek performans döneminin başladığını net olarak izliyoruz” diye konuştu.

 “Dünya şartlarına rağmen bu rakamlara oldukça iyi”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Ferit Turgut, ağustosta yerli ve yabancı turistin ilgisinin devam edeceğinin görüldüğüne dikkat çekerken, “Birebir rezervasyonlar bunu gösteriyor. Rusya’nın kapalı olması diğer pazarlara olan pazarlama çalışmalarında iyi oluğumuzu gösterdi. Kaybolanın yeri dolmaz ama dünya şartlarına rağmen bu rakamlara oldukça iyi diyebiliriz” şeklinde konuştu.



Bu Haber 03.08.2022 - 16:41:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.