Turizm Tanıtım Ajansı'na Bağlıkaya'dan eleştiri: Bu haliyle işe yaramaz!

Turizm Tanıtım Ajansı'na Bağlıkaya'dan eleştiri: Bu haliyle işe yaramaz!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, Meclis Başkanlığı'na sunulan Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'na dönük eleştiriler getirdi.


‘’İçinde pazarlamacı yok’’

İlk başta Tanıtım Fonu kurulmak istendiğini ve kendileri dahil, tüm sektörün buna sıcak baktığını belirten Firuz Bağlıkaya, ancak yasanın Meclis'e Ajans olarak intikal ettiğini kaydetti. Turizmin tanıtımı ve pazarlaması için kurulan ancak içinde pazarlama unsuru bulunmayan bir yapının sektöre fayda getireceğini düşünmediğini kaydeden Bağlıkaya, ''Bu yepyeni bir şey. Tabi bizim sektör olarak turizmi geliştirmek, tanıtım ve pazarlama amaçlı kuruluyor bu. Ancak içinde pazarlamacı yok. Reklamcılar derneği yok, iletişimci yok, Türkiye İhracatçılar Meclisi temsilcisi yok, akademisyenler yok, halkla ilişkilerci yok, kültür sanatı temsil eden hiç kimse yok, çevre kurullarının temsilcileri yok.'' ifadelerini kullandı.

‘’Hiçbir yetkisi olmayan danışma kurulu oluşturulmuş’’

Türkiye'ye turisti getiren TÜRSAB'ın, Turist Rehberleri Birliği'nin ve TOBB'un Ajansın yönetim kurulunda olmadığına dikkat çeke Bağlıkaya, ''Ajansın yönetiminde 100-200 üyesi buluna konaklama dernekleri var. Yönetim Kurulu 13 kişiden oluşuyor. 7 üyesi konaklama sektöründen, 1 üyesi THY’dan gerisi kamu. İcra Kurulu var 5 kişi esas kararları alacak. İcra Kurulunda 2 Bakanlık görevlisi, 3 konaklama temsilcisi var. Bu üyeleri nasıl seçeceği ve kimin seçeceği belli değil. Seçimler yapılana kadar bu atamaları Bakanımız yapacakmış. Yani hiçbir yetkisi olmayan Danışma Kurulu oluşturmuş bir tane, birlik temsilcileri de oraya konulmuş itiraz edenler olursa onlar için oluşturulmuş olsa gerek o kurul. Hani hiçbir anlamı olmayan bir kurul var altında.'' diye konuştu.

‘’Taslakta turizmi ülkenin tamamına yayma amacına dönük bir şey göremedim’’

Ajansın amacının ülkenin geneline ve 12 aya yaymak olarak belirlendiğini hatırlatan Bağlıkaya, ancak kurulda yer alanlarla icra kurulunda yer alanların ağırlıklı olarak kıyı bölgelerinden oluştuğuna, dikkat çekti. Bağlıkaya, ''Yani ben bu taslakta ülkemizin diğer bölgelerine yayma amacına yönelik hiçbir unsur görmedim.'' dedi.

‘’TÜRSAB, kendi uzmanlık alanıyla ilgili karar mekanizmalarının dışına atılmamalıydı’’

Kanun tasarısına göre Turizm Payının işletme belgeli tesislerden alınacağını, diğer tesislerin pay ödemeyeceğini belirten Bağlıkaya, ''Uygulamaya da hemen ağustos ayından itibaren başlanıyor. Yani bunun için bir süre konulabilirdi. Çünkü insanların ödemeleri var, bütçeleri var, buna göre ödeme planları var. Hemen yani önümüzdeki aydan itibaren başlıyor. Uygulama başlama tarihi ve ödenecek miktarlar ile ilgili tartışmayı bir kenara bıraksak dahi şunları gerçekten söylemek istiyorum; turizmin stratejik sektör haline gelmesini sağlayan, bu kadar dövizi ülkemize getiren, krizden sonra 2 yıl gibi kısa bir sürede rekor üstüne rekor kırılmasında dünya sıralamalarında 6’ncı sıraya yükselmesinde en önemli rolü oynayan, cari açığın neredeyse yarısının kapanmasını sağlayan ve buna en çok katkıyı veren, ülkemize turist getirme konusunda yıllardır her türlü riski alan tur operatörleri ve seyahat acentalarıdır. Bu sektörü yok saymayı hak edecek ne yaptı, ben bunu bilmiyorum. Gerçekten. TÜRSAB, kendi uzmanlık konusuyla ilgili karar mekanizmalarını dışına itilecek bir paydaş olmamalıydı diye düşünüyorum.'' ifadelerini kullandı.

‘’Sektörün görüşleri alınarak tekrar değerlendirilmeli’’

Taslağın hazırlanması sürecinde kendilerinden görüş alınmadığına işaret eden TÜRSAB Başkanı, Bizden herhangi bir görüş alınsaydı, memnuniyetle katkıda bulunmak isterdik. Yani biz sektör olarak, bu taslağın gerçekten tekrardan gözden geçirilmesini, sektörün görüşlerinin alınarak, tartışılarak tekrardan değerlendirilmesini tüm turizm paydaşları adına rica ediyoruz. Doğru uygulanırsa gerçekten çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Dün öğleden sonra yayınlandı ve şu anda bu sabah da saat 11.00’den itibaren komisyon toplantısı yapılıyor. Bizler çağrılmadık. Yani nasıl bir görüş alışverişi yapılıyor, onları da bilemiyorum.'' şeklinde konuştu.



Bu Haber 05.07.2019 - 11:26:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.