Turist sayısı azaldı, İstanbullu esnaf zorda kaldı

Turist sayısı azaldı, İstanbullu esnaf zorda kaldı

İstanbul'a gelen ziyaretçi sayısındaki düşüş nedeniyle esnafın zorluk çektiği belirtiliyor.


7 Ekim 2023’ten beri süren İsrail-Filistin savaşı, Türkiye’de de turizm sektörünü etkiledi.

İstanbul İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü’nün raporuna göre, Aralık 2023’te İstanbul’a gelen yabancı turistlerin sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 azaldı.

Öte yandan turistlerin azalmasında Türkiye’nin İsrail-Filistin savaşındaki tavrının yanı sıra yüksek enflasyon ve soğuk havanın da etkisi söz konusu.

Turistlerin sayısının azalması özellikle İstanbul’un Eminönü, Sultanahmet ve Beyoğlu bölgelerinde çalışan esnafı etkiliyor.

 “Turist sayısı epey azaldı”

Rûdaw’dan Ömer Sönmez’in haberine göre, esnaf Abdullah Bilir, “Geçtiğimiz seneye göre, turist sayısı epey azaldı. Geçtiğimiz sene bu dönemde, günde iki üç defa lokantamız dolu oluyordu, şimdi ise çok az. Sadece bazen kalabalık kafileler geliyor. Biz de mecburen işçi sayımızı azaltıyoruz” dedi.

İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde yer alan Atlas Pasajı da her zaman için kalabalık oluyor. Turistler pasaja çoğunlukla tekstil ürünleri ve hediyelikler için geliyor, fakat pasaj şu anda boş. Pasajda işyerleri olan esnaf bazen hiç iş yapamadıklarını ve dükkanlarının kirasını ödeyemediklerini belirtti.

“Küçük esnaf kepenklerini kapatmak üzere”

Şenay Cantürk, Rûdaw’a şunları söyledi:

“Turistlerin azalmasının savaştan kaynaklandığını düşünüyorum. Türkiye’deki enflasyon dengesizliği de etkiliyor. Türkiye’ye yerleşmiş yabancılar da artık alışveriş yapmıyor. Enflasyondan dolayı yerli halkımız da yapamıyor. Yaklaşık bir buçuk iki aydır bu şekilde. Küçük esnaf kepenklerini kapatmak üzere.”

Esnaf Sinan Yiğit ise “Şimdi turist yok. Bazen siftah bile yapamıyoruz ve eve dönüyoruz. Kiralarımızı ödeyemeyecek noktaya geldik” ifadelerini kullandı.

Turizm acenteleri de turistlerin sayısının azalmasından dert yakınıyor. Sektör temsilcileri hem Arap ülkelerinden hem de Batı ülkelerinden gelen turistlerin azaldığını bildiriyor.

Acente sahibi Merwan Rifat, “Gerçekten de son dönemde turistlerin sayısı çok azaldı. Hem yabancılar hem de Arap ülkelerinden gelenler azaldı. Fiyatlar çok arttı. Ortadoğu’daki durum yüzünden de turistler Türkiye’ye gelmekten korkuyor” dedi.



Bu Haber 26.01.2024 - 09:19:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • inşallah

    ahmet sanca 27.01.2024 - 06:29

    inşallah tamamıyla gitmesi için hem duamızı hemde sayın imamoğlundan desteğini bekliyoruz. Darısı sonra "beşli çete" için bekliyoruz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.