Tur operatörleri 10 yıl sonra da hayatımızda olacak mı?

Tur operatörleri 10 yıl sonra da hayatımızda olacak mı?
Chat GPT'nin düzenlediği bir panele katılan Alman tur operatörlerinin temsilcileri, bu teknolojinin tur operatörleri tarafından nasıl kullanılacağını ve gelecekte tur operatörlüğünü nelerin beklediğini tartıştı.

Turizm Güncel - Dış Haberler 

Alman iş ve turizm dergisi fvw'nin Valensiya'da düzenlediği kongreye katılan ülkenin önde gelen turizmcileri, Chat GPT panelinde turizm sektöründe yükselişte olan ve giderek daha fazla kullanılan yapay zekayı masaya yatırdı.    

Panel çerçevesinde yapay zekanın gelecekte turizmde ne ölçüde insan emeğinin yerini alabileceği ve yapay zekanın sunduğu fırsatlar da değerlendirildi.

Alman tur operatörleri yapay zekayı kullanıyor

DER-Touristik CEO'su Ingo Burmester, yapay zekanın şu anda Alman seyahat pazarındaki tur operatörleri tarafından görüntü tanımlamadan bültenlere, SEO'dan otel fiyatlandırmaya kadar çok sayıda alanda kullanıldığını ve çok iyi çalıştığını belirtirken, FTI CEO'su Karl Markgraf ise pazarlara göre fiyatlama konusunda yapay zekanın algoritmasından yararlandıklarını ifade ediyor.

Müşteri memnuniyetini anlamada çok işe yarar

Ancak yapay zeka tur operatörlerine daha fazla fırsat sunuyor. TUI Almanya CEO'su Stefan Baumert şirketlerinin şu anda gezi danışmanlığı işlevi ve otomatik çağrı tanıma alanlarında halihazırda çalışma yürüttüğünü ifade ediyor. Baumert, bunun müşteri memnuniyetini anlamında da birçok şeyin öğrenilmesine de olanak tanıyacağını kaydediyor. 

Ingo Burmester'e göre yapay zeka kullanımında odak noktasının müşterinin ihtiyaçları olması gerektiğini söylüyor. Markgraf ise uçuş saatlerinin değiştirilmesi konusunda bir proje yürüttüklerini açıkladı. Amaç, uçuş zamanlarını okumak ve bunları otomatik olarak müşteriye iletmek.

Yapay zekanın potansiyeli ve sınırları

Halihazırda çok sayıda deneyim olmasına rağmen turizm endüstrisi, yapay zeka tabanlı uygulamaların sunduğu tüm olanakları henüz tüketmedi. Hotelplan CEO'su Laura Meyer, özgeçmişlerin taranması veya insan kaynaklarının daha fazla otomasyonu gibi iç süreçlerin iyileştirilmesinde büyük potansiyel gördüğünü kaydediyor. Meyer "Uygulama alanının çok büyük olduğunu düşünüyorum. Hala eksik olan şey, örneğin müşterilere danışmanlık konusunda etkili destek. sağlanması" diyor.

"Yapay zeka tabanlı uygulamaların kullanımı, bireysel seyahat edenler gibi yeni müşteri gruplarının da ilgisini çekebilir" diyen Meyer, münferit olarak seyahat edenlerin kendilerine diğer tüm müşterilerle aynı tekliflerin sunulmasını istemediğine dikkat çekiyor. Gelecekte organizatörlerin, genellikle bireysel rezervasyon yapan tatilcilere ulaşmak için araçlar kullanabileceğini de vurguluyor.

Müşteri güveni yaratmak

"Tüm seyahati bir deneyime dönüştürmeliyiz" diyen Ingo Burmester, "Bu aynı zamanda gelecekte bir seyahatin tüm verilerinin birleştirileceği ve böylece tüm seyahat deneyiminin tek bir rezervasyonda kapsanabileceği anlamına da geliyor. Müşteride güven yaratmanın tek yolu budur. Orman yangını gibi bir kriz meydana gelirse, müşterinin yapay zekanın bunu tanıdığından emin olması gerekir." şeklinde konuşuyor.

Tur operatörleri hayatımızda olmaya devame decek mi?


Yapay zekanın sunduğu fırsatlar çok çeşitli ancak yine de CEO'ların ortak görüşüne göre gelecekte pek çok görev insanların elinde kalacak. TUI Almanya CEO'su Baumert ayrıca yapay zeka araçlarının yakın gelecekte tüm ekonomik riskler de dahil olmak üzere seyahat üretimini tamamen devralabilecek kadar karmaşık olmasını beklemiyor. Baumert "Şu an için rezervasyon ve işlemler tur operatörlerinde veya OTA'larda kalacak ve geçiş yapmayacak." diyor.


Bu Haber 25.09.2023 - 15:02:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Onur 26.09.2023 - 10:42

    Seyahat acentelerinin yerini Turist rehberleri alacak. Misafirler(Müşteriler) acenteyi değil rehberi muhattap alıyor ve bundan sonra da böyle olacak. Eminim rehberler acentecilerden çok daha başar bu işi yapacaklardır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.