Triada'nın devamı Sky Club battı, Türk otelcilerin parası ne olacak?

Triada'nın devamı Sky Club battı, Türk otelcilerin parası ne olacak?
Polonya'da faaliyet gösteren Triada'nın devamı olan Sky Club'ın iflas ettiği bildirildi. Şirketin yurtdışında tatil yapan 9 bin 500 müşterisinin olduğu belirtilirken, Triada'nın iflasından sonra Sky Club ile kontrat yapmayan otellerin borçlarını tahsil etmelerinin imkansız olduğu belirtiliyor.


TurizmGüncel 
 
Polonya’nın en köklü tur operatörlerinden biri olan ve Türkiye’yede önemli operasyonlar yapan Sky Club'ın (eski adıyla Triada) iflas ettiği bildirildi. Şirketin yurtdışında çeşitli ülkelerde tatilde olan 9 bin 500 müşterisi bulunuyor.

BİNLERCE TATİLCİ YURTDIŞINDA
 
Thenews.pl'de yer alan habere göre, Sky Club ile tatile giden ve sayıları kimi kaynaklara göre 6 bin, kimi kaynaklara göre ise 9 bin 500'den fazla olan tatilcilerin Polonya’ya geri götürülmesi için çalışmalar başlatıldı. Yurtdışında bulunan tatilcilerin kaç tanesinin hangi destinasyonda bulunduğu ise tam netlik kazanmış değil. Şirketin Türkiye'de 200 civarında yolcusunun bulunduğu ve bunların dönüşleri ile ilgili bir problem olmadığı da edinilen bilgiler arasında.

TÜM OPERASYONLAR DURDURULDU
 
Daha önceden Triada çatısı altında faaliyet gösteren Sky Club, Triada’nın faaliyetlerini durdurup Sky Club’ın adı altında faaliyet göstermeye başlaması ile birlikte Türkiye’deki otellerin alacakları ile ilgili önemli sıkıntılar yaşanmıştı. Sky  Club tarafından yapılan resmi açıklamada, Sky Club’ın yaşadığı finansal sorunlar nedeniyle faaliyetlerine daha fazla devam edemeyeceği belirtilmişti.  Açıklamada 4 Temmuz itibariyle şirketin tüm operasyonlarını durdurduğu bu konu ile ilgili tüm müşterilerin bilgilendirildiği kaydedildi.

GARANTİ FONUNDA 5 MİLYON EUROMUZ VAR, MÜŞTERİLER MAĞDUR OLMAYACAK
 
Şirketin sözcüsü Kalina Paluch, Garanti fonunda Sky Club’un 25 milyon Zloyt (yaklaşık 5 milyon Euro) parası bulunduğunu ve söz konusu parayla tatilde olan tüm müşterilerin dönüşlerinin sağlanacağı, rezervasyon yaptıranların paralarının ise iade edileceğini belirtti. Bu iflas, Polonya turizm tarihindeki en büyük tur operatörü iflası olarak değerlendiriliyor.



ÜNSAL: TÜRKİYE'DEKİ MÜŞTERİ VE OTELLERLE İLGİLİ SIKINTI YOK
 
Triada’yı da çatısı altında alan Sky Club’ın da battığı bildirildi. Konuyla ilgili olarak TurizmGüncel’e bilgi veren Sky Club’un Türkiye incoming acentesi Welcome Tour’un sahibi Alpaslan Ünsal, Sky Club’ın battığı haberini doğrularken, mağdur olan herhangi bir müşterinin olmadığı bilgisini verdi. Ünsal, “Şu anda tatilde olan tüm müşterilerin ödemeleri ve geri dönüşleri planlanmış durumda. Müşteriler ve otelciler mağdur degil” dedi.
 
Sky Club’ın Türkiye dahil dahil diğer destinasyonlara toplam  90 bin koltuk planladığını söyleyen Ünsal şu açıklamaları yaptı:

SKY CLUB İLE KONTRAT YAPMAYAN OTELLER PARALARINI ALAMAYACAK
 
"Triada faaliyetlerini durdurup Sky Club çatısı altına girdiğinde bu şirketin otellere borcu vardı. 2011 yılında 2012 kontratları yapılırken Sky Club ile kontrat yapan otelcilerin paralarının tamamı ödendi. Hatta kimi otellerden sky club’ın alacağı doğacak . Ancak Sky Club ile kontrat yapmayan otelcilerin para alma şansı yok. Çünkü Triada resmi olarak iflasını ilan etti ve bu mahkeme tarafından kabul edildi. Biz Welcome Tour olarak bütün otelci partnerlerimize gerekli bilgi akışını tam olarak sağladık. Sky Club ile yeniden kontrat yapan otellerin alacakları ise yapılandırılarak 2012’ye yayıldı."
 
Sky Club’un 90 bin kapasitesi olduğunu söyleyen Ünsal şu bilgileri verdi:

TÜRKİYE POLONYA PAZARINDA SIKINTI ÇEKECEK
 
"Sky Club 90 bin koltuk planlamıştı. Bu, 18 milyon Euro’ya tekabül ediyor. İşin diğer bir boyutu ise, Sky Club’ın durumundan etkilenecek en az 3 – 4 tane tur operatörü daha var. Bu yıl ve gelecek yıl Türkiye Polonya pazarında oldukça sıkıntı çekecek. Çünkü bu tur operatörünün operasyonlarını üstlenecek başka alternatifler de yok. Triada 20 yıllık bir tur operatörüydü ve Türkiye için önemliydi. Şimdi bir yandan Avrupa’da Pazar daralırken bir yandan bu olayın yaşanması Türkiye için önemli bir kayıp."

PEŞİN ÖDEME TUR OPERATÖRÜNÜ BATIRIR

"Ödemelerde sıkıntılar yaşanınca otelciler peşin ödeme talep etti ve bu da tur operatörünü sıkıntıya soktu. Tur operatörünü batırmak çok kolay. Bugün en büyük tur operatörünü bile çok kolay batırabilirsiniz. İsteyin paraların tamamını en büyük tur operatörü bile batar."

POLONYALI MÜŞTERİ YUNANİSTAN VE MISIR'A KAYIYOR

"Polonya’da zaten Yunanistan ve Mısır gibi ülkelere ciddi kaymalar oldu. Zaten Polonya’da devlet politikası olarak Yunanistan destekleniyor. Buna bir de Türkiye’de fiyatların hızla yükselmesini eklediğinizde işler daha da zorlaşıyor."



İLHAN AÇIKGÖZ: BATIŞ HİLELİ

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Güney Ege Turistik Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz ise, tıpkı Triada'da olduğu gibi, Sky Club'un batışının da hileli olduğunu söyledi. Açıkgöz: "Triada'nın battığı süreçte Bakanlık yetkilileriile birlikte Polonya'ya giderek otelcilerin bu şirketten alacağı paraların peşine düştük. Bize Triada'nın iflas ettiğini ve yeni adres olarak Sky Club'ı gösterdiler. Ancak Triada'nın bütün çalışanlarının, tüm departman müdürlerinin Sky Club'ta görev yaptığını ve şirketi de orada çalışan iki kişinin üstüne yaptıklarını gördük. Biz de bu batışın hileli olduğu gerekçesiyle söz konusu şirket hakkında dava açtık. Dava hala devam ediyor. Aynı davayı Sky Club için de açtık. Bu davaları açabilmek için GETOB olarak Raczkowski ve Kwiecinski adlı iki avukatlık bürosuna 8 bin Euro dolayında para ödedik. Davanın sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi.
 
Her tur operatörü batışında en büyük zararı otelcilerin gördüğünü belirten Açıkgöz, bunun en büyük nedenin ise Türkiye'de hala otelcilerin bir yasasının olmamasını gösterdi. Açıkgöz, "Eğer bir yasamız olsaydı, sektör, otelcileri güvence altına almak için çalışmalar yapar çözümler üretirdi" değerlendirmesini yaptı.  


Bu Haber 08.07.2012 - 19:38:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.