TIF 2023’te turizmin yeni trendleri konuşuldu

TIF 2023’te turizmin yeni trendleri konuşuldu

Turizm sektör temsilcileri, TIF 2023 kapsamında düzenlenen panelde turizmdeki yeni trendleri konuştu.


Turizm Güncel

TIF 2023’te moderatörlüğünü Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi İletişim Dairesi Başkanı Gökhan Yücel’in yaptığı  ‘Trendler ve Hedefler: Nereye Gidiyoruz?’ paneline Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp, Coral Travel Almanya Direktörü Koray Çavdır, Global Port Holding Grup Strateji Direktörü Mehmet Ali Deniz, Anadolu Efes Kurumsal İletişim Direktörü Selda Susal Saatçi ve Questex Başkan Yardımcısı Joe Stather katılım sağladı.

Panelde konuşan Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp, “Akfen, Novotel ve Ibis otelleriyle birlikte Türkiye ve Rusya’da 20 oteli olan halka açık bir şirket. Son 10 senede Türkiye’de daha çok zorlukları konuştuk. Krizler sonucunda şirketimizi daha çok yeni hedeflere koşturmak konusunda çabaladık. Bizim Accor ile iş birliği içerisinde 20 otelimiz var. 2019’da en yüksek ciroya ulaşmış durumdaydık. Pandemi işin içine girince bütün zorluklardan çıkmak için aksiyon aldık. Yeni bir strateji belirledik. Bütün bu stratejide trendlere uyup günü kurtartmak yerine geleceğe hazırlanmaya yöneldik. Bodrum Loft bizim ilk defa işletmeci kimliğimizle girdiğimiz 5 yıldızlı otel projemiz. Portfolyomuzu genişleterek geleceğe hazırlanıyoruz. Yaptığımız projelerde çevreye dikkat ediyoruz. Akfen, yenilenebilir enerjide sürdürülebilirlik endeksine giren ilk turizm şirketi oldu.” dedi.

“Son dönemde turizmde gelişen 4 trend var”

Son yıllarda turizmde gelişen 4 trend olduğunu ifade eden Coral Travel Almanya Direktörü Koray Çavdır şu açıklamalarda bulundu:

“Biz seyahat bileşenlerinin tam ortasında yer alıyoruz. Hem sağlayıcılar hem ulaşım sektörü hem günlük etkinlik sektörü hem de tüketici trendleri olarak birçok alanda geniş bir yelpazeye sahibiz. Coral Travel olarak  başta Polonya ve Almanya olmak üzere, Doğu ve Batı Avrupa'da son tüketiciye yönelik promosyonlar sağlıyoruz

Son dönemde turizmde gelişen 4 trend var. Bunlardan ilki dijital dönüşüm. Bu konu 2-3 seneden daha önceden beri takip edilen bir oluşum olmakla birlikte pandemiye birlikte ivme kazandı. İkinci unsur güven. Pandeminin oluşturduğu güvensizlikle birlikte müşteri nezdinde güven trend haline geldi. Üçüncüsü esneklik ve çeşitlilik. Dördüncü trend de bireysellik ve kişiselleştirilmiş turizm anlayışı. Biz de bu konuda çok ciddi çalışma yaptık ve güven ortamı oluşturtmaya çalıştık. Müşteri, seyahat bileşenlerini çeşitli sağlayıcılardan almak zorundaydı. Artık tek bir alan üzerinden tatilini tasarlayabiliyor. Önümüzdeki dönemde de üzerinde durmamız gereken unsurlar çeşitlilik, bireysellik ve kişiselleştirilmiş turizm.  

“Türkiye kitle turizmini kurallarıyla uygulayan ilk 5 ülke arasında”

Türkiye dünya turizminde kitle turizminin kurallarıyla uygulandığı ilk 5 ülkeden biri. Bunun en sık uygulandığı yer de başta Antalya olmak üzere Muğla ve İzmir. Burada dijitalleşmenin içine esnekliği de dahil etmek zorundayız. Biri rezervasyon yaparken karşısında biri varmış gibi bir hizmet bekliyor. Bunun da en somut örneğini pandemide yaşadık. Dolayısıyla bu esneklik önemli. Kitle turizminin içinde bunu sağlamak zorundayız.

Kitle turizminin içinde kişiselleştirilmiş turizmi yapmak kolay değil. Bunun Antalya’da çok iyi örnekleri var ve yaygınlaştırmak zorundayız. Bunu yaparken de teknolojiden destek almak zorundayız. 2030’da bir kilometre taşı var, 2050’de başka bir kilometre taşı var. Türkiye sürdürülebilir kitle turizminde bir öncü.



“2028’e kadar çok büyük bir büyüme ön görülüyor”

Global Port Holding Grup Strateji Direktörü Mehmet Ali Deniz ise kruvaziyer sektörünün hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirterek, “Kruvaziyer çok hızlı ve arzın özünde büyüyen bir sektör. Dünyada 450 civarında kruvaziyer gemisi var. 58 gemi daha devreye alınacak. Kruvaziyer sektörünün 2023 yılında toplamda 28 milyon tekil yolcusu var. 6 gün ortalamayla 170 milyon gecelemesi olan bir pazardan bahsediyoruz. Türkiye’de 3 limandan 17 ülkede 30 limana ulaşmış durumdayız. Özellikle Lizbon Barselona gibi çok önemli limanlar portföyümüzde. 2024 yılında 20 milyon yolcuyu ağırlayacak bir iş planına bakıyoruz.” dedi.

Sürdürülebilirlik konusunda yatırımların arttığına dikkat çeken Deniz, “ Sürdürülebilirlik konusunda hem limanlar hem de kruvaziyer şirketleri çalışma başlattı. Burada devletlere de çok büyük görev düşüyor. Özellikle Kuzey Avrupa’da bu konuya çok önem veriliyor. Birçok limanda geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik konusunda önemli yatırımlar yaptık. Olduğumuz bütün limanlarda toplumun bir parçası olmaya devam ediyoruz “ ifadelerini kullandı.

2028 yılına kadar turizm sektöründe çok büyük bir büyüme öngörüldüğüne değinen Deniz “Son 25 senede her sene bütün krizlere göğüs gerebilmiş bir sektör. 2028’e kadar çok büyük bir büyüme ön görülüyor. Hem mevcut hem yeni destinasyonlarda çok büyük yatırım gerekiyor. Sektör yatırımları şekillendiriyor. “ şeklinde konuştu.



Bu Haber 29.11.2023 - 15:00:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.