Avrupa'nın iki devi peş peşe yüz milyonlarca euro zarar açıkladı

Avrupa'nın iki devi peş peşe yüz milyonlarca euro zarar açıkladı

Avrupa'nın en büyük seyahat grubu TUI'nin ilk yarıda 300 milyon euro zarar açıklamasının ardından, şimdi de Avrupa'nın ikinci büyüğü Thomas Cook ilk yarıda çok büyük zarar açıkladı.


TurizmGüncel – Dış haberler

KAYIP 1 MİLYAT 460 MİLYON POUND

Avrupa'nın ikinci büyük seyahat grubu Thomas Cook, 1 Ekim 2018 - 31 Mart 2019 arasındaki 6 aylık mali bilançosunu açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde vergi öncesi kaybı 310 milyon pound olan Thomas Cook, bu mali yılın ilk yarısında 1 milyar 460 milyon pound (1 milyr 670 milyon euro) kayıp yaşadığını açıkladı.

BORCU 868 MİLYON POUND

2018 kış sezonunun bitimiyle birlikte Thomas Cook'un borcu 868 milyon pounda dayanırken, şirket yaşanan kaybın 1,1 milyar poundluk kısmının 2007 yılında satın alınan MyTrvel'dan kaynaklandığını ileri sürdü.

TOPLAM GELİR GEÇEN YILLA AYNI

Thomas Cook'un ilk yarıdaki gelirleri ise 3 milyar pound ile geçen yılki seviyede kaldı. Şirketin CEO'su Peter Fankhauser, geçtiğimiz sezon yaşanan sıcak hava dalgası ve Kanarya Adalarındaki yüksek fiyatlar nedeniyle özellikle İskandinav bölgesinde güneş-kum-deniz talebinin düştüğünü yineledi. CEO Fankhauser, ''Öte taraftan, Brexit sürecindeki belirsizlikler nedeniyle çok sayıda İngiliz vatandaşının tatil satın alma işini ertelediğine şüphe yok.'' dedi.

SATIŞLAR GEÇEN YILIN YÜZDE 12 GERİSİNDE

Thomas Cook'un 2019 yaz sezonuna dönük satışlarının geçen yılın aynı döneminin yüzde 12 gerisinde seyrettiği belirtiliyor. Buna karşın fiyatlarda yüzde 2'lik bir artış söz konusu. Thomas Cook, ''Tükiye, Mısır ve Tunus'a dönük güçlü bir talep var. Ancak İspanya kapasitesini kısma kararımızdan dolayı bu ülkeye dönük tatil talebinin düşüş var.'' açıklamasını yaptı.

YİNE UYARDI

Şirket, vergi öncesi gelirin geçen yılki 426 milyon pound rakamının altında kalabileceğine dair uyarıda da bulundu. Açıklanan bilançonun ardından Thomas Cook'un hisseleri yüzde 16 oranında değer kaybetti.

TUI DE ZARAR AÇIKLAMIŞTI

Dün 6 aylık mali bilançosunu açıklayan Avrupa’nın en büyük seyahat grubu TUI’de FAVÖK’te 300 milyon euro kayıp yaşadığını açıklamıştı. Şirketin toplam cirosunun ise yüzde 1,7 oranında artarak 6 milyar 680 milyon euroya ulaştığı ifade edilmişti.



Bu Haber 16.05.2019 - 13:33:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.