900 milyon liralık otele 450 milyon lira değer biçmişler

900 milyon liralık otele 450 milyon lira değer biçmişler

Türk Hava Kurumu (THK), yüksek faizlerle alınan borçlara karşılık düşük fiyatlarla kiraya verilen ipotekli gayrimenkullerini geri almak için harekete geçti. Kurumun geri kazanmaya çalıştığı gayrimenkullerden en değerli olanı ise 'Teyyare Evleri' olarak bilinen Laleli Oteli.


Türk Hava Kurumu Başkanlığı, eski yöneticiler hakkında ihaleye fesat karıştırma, güveni kötüye kullanma, rüşvet, sahte belge düzenleme ve haksız mal edinme iddiaları ile suç duyurusunda bulunmuştu.

Bir milyar liradan fazla borcu var

Bankalara bir milyar lira, SGK'ye ise 80 milyon lira bocu olduğu belirtilen THK'ye ait gayrimenkullere düşük değer biçildiği ve rayiç bedelin çok altında kiraya verildiği belirtildi.

Türk Hava Kurumu tarafından yapılan açıklamda, kurumun en önemli değerlerinden olan Laleli Otel'in 2005 yılında kiraya verildiği ve daha sonra alt kiracıların kullanımına sunulduğu kaydedildi. Otelin, özel bir bankadan çekilen yüksek faizli kredi nedeniyle söz konusu bankaya ipotekli olduğu da kaydedildi.

‘Rayiç bedelin 3’te birine kiraya verildi’ iddiası

Bankanın ise alacaklarına karşılık olarak sahip olmak istediği otele 450 milyon lira değer biçtiği belirtilen THK açıklamasında, otelin 4 milyon dolar olan yıllık kira bedelinin ise alacaklarına karşılık yine özel bir bankaya ödendiğine dikkat çekildi. Yapılan incelemelerde otelin yıllık kira bedelinin 10-12 milyon dolar, mülkiyet değerinin ise 900 milyon lira olarak belirlendiği belirtilen açıklamada, Laleli Otel'in rayiç bedelin 3'te birine kiraya verildiği kaydedildi.

Yapılandırılan borçları otelden elde ettiği gelirle ödeyecek

Bunun üzerine THK'nin bir kamu yatırım bankası ve kamu ekspertiz şirketiyle iş birliğine gittiği belirtilen açıklamada, kamu yatırım bankasının özel banka ile görüşmelere başladığı duyuruldu. Bu süreçte otelin kirasının güncellenmesini de amaçlayan THK'nin, yapılandırılacak borçları otelden elde etiği gelirle ödemeyi planladığı ifade edildi.

THK, geçmişteki şaibeler nedeniyle dava konusu olan Laleli Otel sorununu devletin kontrol ve gözetiminde çözerek tarihi binayı elinde tutmayı hedefliyor.



Bu Haber 24.07.2019 - 09:47:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.