The Times gazetesi yazdı: Türkiye neden kırmız listede?

The Times gazetesi yazdı: Türkiye neden kırmız listede?
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Times, "Türkiye neden kırmızı listede?" başlığıyla bir haber yayınladı.

TurizmGüncel - Dış Haberler

İngilizlerin Türkiye’de tatil yapması engellendi

Artan vaka sayıları ve testler konusunda yeterince şeffaf olmaması nedeniyle Türkiye'nin mayıs ayından bu yana İngiltere'de kırmızı listede olduğunu belirten The Times gazetesi, BAE'nin 8 Ağustos'ya sarı listeye alındığını, kırmızda kalan Türkiye'nin 26 Ağustos'ta yapılacak güncellemede sarı listeye alınacağına dair beklentilerin de boşa çıktığını hatırlattı. Haberde, "Kırmızı liste nedeniyle İngilizlerin Türkiye'de tatil yapması engellenirken, Amerikalılar ve Ruslar Türkiye'ye geri döndü." ifadeleri kullanıldı. Türkiye'nin kapalı olmasından dolayı İngiliz tatilcilerin öfkeli olduğu kaydedilen haberde, Türkiye'nin kırmızı listeden çıkarılması için başlatılan imza kampanyasına 100 bin imzaya ulaştığı ifade edildi.

Yazının devamında şu ifadelere yer verildi:

“Henüz adı konmamış yeni varyant”

Spekülasyonlar, Dışişleri Bakanı Grant Shapps'ın Türkiye genelinde yayılan varyantlar nedeniyle böyle bir karar verdiği yönündeydi. Türkiye delta ve beta varyantları ile mücadele ederken, İzmir Tabipler Birliği Başkanı, batıda ortada çıkan ve henüz adı konmamış yeni varyant konusunda uyardı. Dolayısıyla Türkiye, çoğunluğu Güney Afrika ve Güney Amerika ülkelerinin oluşturduğu 61 ülkelik kırmızı listeye sıkışıp kaldı.

Bir sonraki seyahat güncellemesi ne zaman?

İngiltere bir sonraki seyahat güncellemesini 16 Eylül'de yapacak ve yeni kararlar 20 Eylül'de yürürlüğe girecek.

“Turizmi açık tutmak amacıyla”

Trafik lambası sistemi ile ilgili hükümetin kararları keyfi görülebiliyor. Diğer yandan bir sonraki güncellemede Türkiye'nin kırmızı listeden çıkarılıp çıkarılmayacağını söylemek zor. Bu konuda tahminde bulunmak aptalca bir oyun. 2020 yılında Türkiye'ye seyahat etmek mümkündü ancak turizm sektörünü açık tutmak amacıyla sadece semptomatik vakaların bildirildiğinin ortaya çıkmasının ardından ekim ayında hava koridoru aniden kaldırıldı.

Ülkelerin trafik lambasındaki renkler arasında hareketinde Covid-19 vaka sayısı, ölü sayısı (Türkiye'de ölü sayısı artıyor), enfeksiyon oranı, aşılanma oranı (Türkiye'de yüzde 55) ve genom dizilim kapasitesi hesaba katılıyor.

Rakamları ölçmenin bir diğer yolu da son 7 gün içinde yapılan testlerden kaç tanesinin pozitif çıktığı. Dünya Sağlık Örgütü, salgının kontrol altında tutulabilmesi için bu oranın yüzde 5'in altında olması gerektiğini belirtti. Bu nedenle oran ne kadar yüksekse, bir ülkenin kırmızıda kalma olasılığı da o kadar yüksek.

Vaka-test oranı yüzde 13 olan İsviçre yeşil listede”

26 Ağustos'ta yapılan seyahat güncellemesinde Türkiye'de testlerin pozitif çıkma oranı yüzde 5,1 iken, yeşil listedeki İsviçre'de yüzde 13, İngiltere'de ise yüzde 4'tü. Kırmızı listeye yeni alınan Fas'ta yüzde 21, Jamaika'da ise yüzde 29'du.

Türkiye'ye rezervasyon yapmalı mıyım?

Henüz değil. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye dönük tüm seyahatlere karşı tavsiyede bulunuyor ve bu da seyahat sigortasını geçersiz kılıyor. Türkiye sarı listeye geçse bile, seyahat tavsiyesinin değişeceğinin garantisi yok. Türkiye kırmızı listede yer aldığı için de bu ülkeden İngiltere'ye dönenler kişi başına 2 bin 285 pound ödeyerek 10 gün otelde karantinada kalacak. Aynı odada kalan ikinci kişi ise 1.430 pound ödeyecek.



Bu Haber 02.09.2021 - 22:22:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ilker eser 03.09.2021 - 12:47

    Nekadar boş bir yazı ingilterenin güvenli seyehat listesindeki ülkelerin nekadar güvenli olduğunuda irdeleyin örneğin hindistan ..Türkiye kararının politik olduğu aşikâr..

  • Emre sivri 03.09.2021 - 01:22

    İzmir tabibler odası başkanı hangi bilimsel kanıt ışığında yeni varyantlardan bahsetmiş? Sağlık bakanlığı onaylamışmı?y

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.